Dario maj 03, 2020 - 92 Views

Sjećate li se Škodinog pikapa Featured

Škoda Felicia Fun izrađivala se od 1995. do 2000. i imala je jedno veoma zanimljivo inženjersko rješenje.

 

Češki proizvođač je model Felicia predstavio 1994. godine kao novi adut u potkompaktnom automobilskom segmentu, nakon prethodnika Favorita.

Automobil je delio mehaničku platformu sa Volkswagenom Caddy, pa je bilo logično ponuditi kupcima i lako komercioalno vozilo na bazi putničkog. Ubrzo je stigao pikap u verzijama sa otvorenim i zatvorenim (panel van) teretnim prostorom, da bi na Sajmu automobila u Ženevi 1995. debitovala i lajfstajl varijanta u jarko žutoj boji - Škoda Felicia Fun.

Međutim, za razliku od običnog teretnog pikapa, koji je imao samo vozačko i suvozačko sjedište, ovaj je imao inteligentno rešenje u vidu sklopive zadnje klupe, pa su u njemu mogle da se voze četiri osobe.

Naime, zadnja sedišta su bila sklopljena u prostoru između prednjih i pregrade koja deli putnički i teretni dio vozila.

Kada bi se zadnja klupa rasklopila, dobijala su se još dva mesta pozadi a pikap se pretvarao u polukabriolet, s obzirom da su putnici na zadnjim sedištima sjedili na otvorenom, pa bi se ova opcija koristila samo ukoliko ne pada kiša.

Teretni prostor u tom slučaju je bio skraćen sa 1.370 na 850 mm, ali je i dalje bilo dovoljno mjesta za prevoz kraćih kabastih predmeta.

Inače, Felicia Fun je imala dužinu od 4.245 mm, dok je širina vozila iznosila 1.680 mm, visina 1.465 mm, a međuosovinsko rastojanje 2.450 mm.

U poređenju sa hečbek verzijom modela Škoda Felicia odstojanje od tla je bilo veće za 60 mm, a putnici su dodatno bili zaštićeni rol-barom u slučaju prevrtanja vozila.

Škoda Felicia Fun proizvodila se do avgusta 2000. godine. Za pet godina u fabrici Vrhlabi izrađeno je ukupno 4.016 primeraka ovog modela.

Kupci su mogli da biraju između dva benzinska motora, 1.3 l sa 68 KS i 1.6 l sa 75 KS, kao i 1.9-litarskog dizelaša sa 64 konjske snage.

Nezavisne

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top