Marketing maj 24, 2018 - 2010 Views

ŠTA ZNAMO O LED SIJALICAMA? Featured

Zbog svoje ekonomičnosti, ali i zbog jačanja ekološke svijesti, LED sijalice se sve više upotrebljavaju na našim prostorima. Da biste pomoću njih postigli željeni efekat u enterijeru, potrebno je poznavati različite parametre koji definišu kvalitet svjetla. U ovom tekstu donosimo vam upravo te informacije.

Jačina svjetlosti LED sijalica

Jačina svjetlosti LED sijalica karakteristika je koja možda najviše zbunjuje i predstavlja glavni faktor koji mnoge odvraća od izbacivanja klasičnih žarećih sijalica iz upotrebe. Problem potiče od toga što se jačina svjetlosti sijalice, koja se izražava u lumenima (lm), najčešće poistovjećuje sa njenom snagom, izraženom u vatima (W), koja se odnosi na potrošnju električne energije. Dok u slučaju klasičnih sijalica između ove dvije veličine postoji linearna veza, sa LED rasvjetom to nije tako.

To je mnogima neshvatljivo, pa vjeruju da bi im za postizanje istog efekta u enterijeru bilo potrebno mnogo više LED sijalica nego onih klasičnih. Međutim, LED sijalice su znatno efikasnije: one proizvode istu jačinu svjetlosti uz mnogo manju potrošnju električne energije. Zato pri kupovini na pakovanju treba gledati isključivo broj lumena, a ne vati, jer su promjene u snazi LED sijalica zanemarljive u odnosu na promjenu jačine svjetlosti. Uporedna tabela pomoći će vam da steknete jasniju sliku o odnosu jačine svjetlosti i snage klasične, štedljive i LED sijalice.

Razlika u vezi između snage i jačine svjetlosti u slučaju klasičnih i LED sijalica odražava se i na njihovu dimabilnost – mogućnost podešavanja intenziteta svjetlosti. Jačina svjetlosti klasičnih sijalica direktno zavisi od napona koji prolazi kroz njih, a može se kontrolisati putem potenciomera ili dimera. Međutim, napon koji ide ka LED sijalicama nije u direktnoj vezi sa količinom svjetlosti, pa one nisu kompatibilne sa dimerima namijenjenim klasičnim sijalicama.

led sijalice 

Osim toga, većina LED sijalica uopšte nije dimabilna. Zato, ukoliko želite podešavati željeni intenzitet svjetlosti, potrebno je da imate dimere kompatibilne sa LED sijalicama, kao i da same sijalice koje kupujete budu dimabilne. Kada birate sijalice za svoj stambeni prostor, potrebnu jačinu svjetlosti za svaku prostoriju, zonu ili radnu površinu odredićete na osnovu njene namjene. U ovome će vam od velike koristi biti još jedna fizička veličina – luks (lx).

Ona je izvedena iz jačine svjetlosti i predstavlja broj lumena po jedinici površine (1 lx = 1 lm/ m2). U gornjoj tabeli prikazan je optimalan broj luksa potreban za različite prostorije i aktivnosti. Potreban broj lumena dobićete kada pomnožite površinu konkretne prostorije sa potrebnim brojem luksa za njenu namjenu (odgovarajuća vrednost iz tabele). Tako, na primjer, ukoliko vaša spavaća soba ima površinu 15 m2, potrebna jačina svjetlosti u njoj biće 15m2 x 54 lx = 810 lm. Na osnovu te vrijednosti birate odgovarajući broj sijalica.

Temperatura boje

Temperatura boje odnosi se na boju svjetla. Dok klasične sijalice daju samo toplu žutu svjetlost, LED sijalice su dostupne u različitim temperaturama boje: od tople žućkastobijele do hladne bijele. Temperatura boje izražava se u kelvinima (K) i kreće se u rasponu od 2.700 do 7.000 K. Boje do 3.500 K spadaju u tople, od 3.500 do 5.500 K neutralne, a preko 5.500 K su hladne.

Izbor temperature boje zavisi prvenstveno od vaših afiniteta, ali postoje i neke preporuke u skladu sa namjenom prostora koji se osvjetljava:

  • Tople boje preporučuju se za opštu rasvjetu stambenog prostora, jer daju prijatno svetlo poput klasičnih sijalica.
  • Neutralne boje najbolja su opcija za radne prostore jer daju bolju vidljivost od toplih, dok manje opterećuju oči od hladnih boja.
  • Hladne boje najbliže su dnevnoj svjetlosti, te se preporučuju za lampe za čitanje, ali i tamo gdje želite da obezbjedite dobru vidljivost detalja, npr. ispred ogledala u kupatilu.
  • Kada je riječ o boji svjetla LED sijalica, osim standardnih rješenja različitih temperatura, na tržištu se danas mogu naći i modeli koji nude raznovrsne opcije u jednoj sijalici. Takve su npr. sijalice koje omogućavaju podešavanje različitih temperatura boje – od tople do hladne bijele. Takođe, postoje i RGB LED sijalice, koje proizvode svjetlost u različitim bojama – crvenu, zelenu, plavu… Iako se one rijetko koriste u domovima, ako volite neobična rješenja, dekorativnom rasvjetom u boji možete postići interesantne efekte.

Slušajte 24/7 najbolju domaću i stranu POP&ROCK muziku na Dobojcaffe online radiju!!!

dclogo

 

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top