Dario avg 11, 2020 - 121 Views

Da li će se dolar srušiti? Featured

VAŠINGTON - U nedavnoj prošlosti bili su česti izveštaji o slabosti dolara na valutnom tržištu - mada je američki dolar u krizama u prošlosti često nadmašivao druge valute.

 

Hoće li se dolar srušiti?

ICE US-Dollar-Index, koji upoređuje vrijednost američkog dolara u korpi od šest valuta, opao je u julu za oko 4,2 odsto. Prema podacima Faktseta, ovo je najveći pad od septembra 2010. godine, navodi "Market voč".

U sljedećim danima indeks početkom avgusta se malo oporavio, ali je opao za oko 6,8 odsto u posljednjih nekoliko mjeseci (do 5. avgusta 2020).

Prema podacima Komisije za trgovanje robnim fjučersima s kraja jula, dolar ne djeluje dobro sa špekulativnim trgovcima, što je možda pomoglo da se valuta oporavi, barem u kratkom roku, jer je izuzetno špekulativno pozicioniranje često suprotan signal.

Ali, uprkos blagom oporavku, stručnjaci vide rizike za američki dolar.

Stiven Berou iz Standard banke, smatra da je dugoročno zabrinjavajuće da je slabost dolara došla u vrijeme velike neizvjesnosti zbog pandemije korona virusa, izvještava "Market voč". U prošlosti, američki dolar obično je bio bolji od ostalih valuta u vrijeme krize.

Kombinacija sve veće ekonomske i političke neizvjesnosti tokom korona krize i predstojećih predsjedničkih izbora u novembru predstavljaju "rizik za pad". Prema Berou, američki dolar dobro je napredovao protiv drugih valuta u zemljama u nastajanju, zbog čega je to rizik prema valutama drugih industrijalizovanih zemalja.

Prema Berou, američka premija na kamatne stope na druge "sigurne valute" znatno je umanjena smanjenjem kamatnih stopa i drugim olakšavajućim mjerama američkih Federalnih rezervi, kao i padom prinosa državnih obveznica, što dolar čini manje atraktivnim.

Međutim, faktori poput likvidnosti imovine, posebno državnih obveznica, posebno su važni. Činjenica da je tržište američkih državnih obveznica gotovo zamrznuto na vrhuncu korona krize označilo je kolebanje koje bi moglo postati problem. Naime, ako ulagači oklijevaju da se ponovo uključe u državne obveznice iz straha od rizika da se ovako nešto može ponoviti, zbog takvog razvoja događaja mogao bi da trpi američki dolar.

Berou takođe vidi još jedan rizik, a to su američki predsjednički izbori u novembru, prenosi portal "Indikator".

"Jer čak i ako se izbori gotovo sigurno budu održali 3. novembra, prijedlog predsjednika Donalda Trampa da se odlože samo je još jedan pokazatelj da izbori neće proći tako glatko kao smo navikli na razvijenu zemlju", rekao je Berou.

"A ako (Tramp) odbije ostavku nakon kontroverznog poraza, to bi zaista moglo naštetiti kredibilitetu SAD-a na globalnom nivou", dodao je.

UBS je oprezan prema američkom dolaru.

"Pretpostavljamo da će valuta biti potkopana usporavanjem tokova sigurnih utočišta, smanjenjem prednosti američke kamatne stope i političkom neizvjesnošću prije predsjedničkih izbora u novembru", citira Market voč analitičare velike švajcarske banke iz nedavno objavljenog saopštenja.

Prema Berou, uprkos mnogim mogućim faktorima koji bi mogli dodatno oslabiti američki dolar, i dalje je presudno da li će se održati povjerenje u američku ekonomiju, politiku, izbore i još mnogo toga - jer ako ne bude tako "dolar bi barem mogao prema drugim glavnim valutama doživjeti pad".

Izdvajamo

Popularni članci
cache/resized/5b55abc0f29e2f32af0fcc3435a62b1c.jpg
Vijesti iz Doboja i regije
cache/resized/e50d1e04b5358a389a3e2b250dc0abc8.jpg
Vijesti iz Doboja i regije
cache/resized/e404951e0a5467dd91638e963b6fa0b0.jpg
Vijesti iz Doboja i regije

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top