Dario dec 14, 2021 - 193 Views

Mi smo se osigurali za dobrog prijatelja - Mikrofin Osiguranje Featured

Svako je nekad počinjao, a mi smo definitivno pioniri u Dobojskoj regiji kada je Badminton u pitanju rekli su iz Badminton Kluba Sertini - Doboj 

"Prepoznaj veliko dok je još malo" je citat Sun Tzua a Mikrofin Osiguranje je prepoznalo energiju i entuzijazam "badmintonaca"!

Pogledajte mnogo zanimljivosti na stranici kluba LINK i podržite klub.

Badminton savez Bosne i Hercegovine je u periodu od 2009. do 2014. godine  realizovao projekat razvoja badmintona u školama pod nazivom “Mikrofinova škola badmintona”. U projekat je bilo uključeno više od 20 škola na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a kroz projekat je školama donirana badminton oprema, vršena edukacija trenera školskih badminton sekcija i organizovanje školskih sekcija u dogovoru sa školama.

Nastojaćemo da animiramo sve više zainteresovanih jer badminton je jedan od najzastupljenijih sportova u svijetu.

3

BADMINTON JE SPORT, IGRA SE REKETOM, A NATJEČU SE DVA POJEDINCA ILI DVA PARA.
Vrlo je popularan u pogledu rekreacije, često se ne doživljava kao ozbiljan sport iako se od igrača iziskuje vještina, visoka koncentracija, velika izdržljivost, snaga i brzina;

1. Badminton je u svijetu drugi najpopularniji sport, odmah poslije nogometa.
2. Prvo službeno svjetsko prvenstvo odigrano je 1977. godine.
3. Badminton je olimpijski sport od Olimpijskih igara u Barceloni 1992.
4. Nov način bodovanja kod kojeg se boduje svaka izmjena udarca, a ne samo poen osvojen na svoj servis, službeno je prihvaćen 2006. godine.
5. Badminton je najbrži sport koji se igra reketima – najveća službeno izmjerena brzina loptice iznosila je čak 332 km/h, a za nju je zaslužan kineski igrač u parovima Fu Haifeng 2005. godine.
6. Najbolji svjetski badmintonaši u prosječnom meču, koji može potrajati i više od sat vremena, pretrče nekoliko kilometara. Prema nekim podacima u najdužim mečevima pretrči se i preko pet kilometara.
7. Najduži poen na Olimpijskim igrama trajao je 153 sekunde i u njemu je izmijenjeno 94 udaraca.
8. Poznati ljubitelji badmintona su Bill Gates, Diego Armando Maradona, Gari Kasparov i Boris Becker.
9. Badmintonski reketi nekad su se radili od drveta, kasnije od aluminija, a danas se najviše koriste razni kompozitni materijali, poput ugljičnih vlakana ili titana.
10. Badmintonska loptica može dostići brzinu i do 300 km/h, ali samo na djelić sekunde, jer je pera usporavaju pružajući otpor..
11. Na posljednjim Olimpijskim igrama prosječno se u muškom singlu trošilo više od 20 loptica po meču.
12. Natjecateljski mečevi se održavaju isključivo u zatvorenom prostoru, budući da na lopticu jako utječe strujanje zraka ili vjetar.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top