1. Disciplinovanje u javnosti

Uvek treba uočiti opasno ponašanje poput trčanja na ulici ili guranja drugog deteta, ali izbegavajte da disciplinujete dete pred drugim ljudima. Kad to učinite, ono će možda biti usredsređenije na to ko će čuti razgovor nego na ono čemu pokušavate da ga podučite, kaže dr Erika Rejšer, autorka knjige „Šta sjajni roditelji rade: 75 jednostavnih strategija za podizanje uspešne dece“. Potražite mirno mesto da porazgovarate o tome što se dogodilo, a ako to nije moguće, upozorite dete na neprilagođeno ponašanje i kažite mu da ćete kasnije o tome razgovarati kod kuće.

2. Davanje nejasnih uputstava

Rekli ste detetu milion puta da ne baca svoju jaknu na pod, a ono to i dalje radi? Verovali ili ne, dete možda zaista ne shvata šta od njega tražite.

 

„Dajte detetu jasna uputstva“, savetuje dr Larisa Nik, upravnica Centra za decu i porodicu u Mičigenu.

Recite mu šta bi trebalo da učini: „Molim te, okači jaknu na vešalicu kada uđeš u kuću“, umesto šta ne bi trebalo da učini „Ne bacaj svoje stvari na pod“. Isto važi i za opomene. Na primer, ako vas dete udara kad je ljuto, umesto da mu kažete da ne udara, recite mu da se živa bića ne udaraju, ali ako je ljuto, može da udara jastuk.

3. Podmićivanje za brze rezultate

Možda ste u iskušenju da podmitite dete nagradom ili obećanjem slatkiša ako se, recimo, ponaša neprimereno u redu na kasi u prodavnici. Ta strategija će možda funkcionisati, ali samo nakratko.

 

„Podmićivanje je zapravo nagrađivanje detetovog lošeg ponašanja“, kaže dr Džefri Garder, autor knjige „Practical Parenting“.

Zato nemojte da budete iznenađeni kada vaše dete sledeći put ima izliv besa kako bi dobilo ono što želi. Dete treba da shvati da pravilno ponašanje – bez obzira na to da li strpljivo čeka u redu ili treba da bude dobar prema braći – ne dolazi sa isplatom. Ono se jednostavno očekuje.

4. Uzimanje stvari previše k srcu

Deca se pogrešno ponašaju iz mnogo razloga: oni nemaju samokontrolu. Oni vole da testiraju granice. Treba im vaša pažnja. Ali verujte, oni to ne rade jer vas ne vole. „Mnogo lošeg ponašanja događa se kada dete istražuje kako bi dobilo ono što želi, bilo da je to ljubav, sladoled ili još pet minuta igre“, kaže dr Rejšer. Zbog previše ličnog shvatanja takvog ponašanja možda ćete biti manje bliski s detetom, što može da oslabi vašu vezu. Držite se zagrljaja i poljubaca, ali neka dete zna da poštovanje treba da bude obostrano.

5. Upoređivanje s drugima

Za dete nema ništa gore nego kad ga posramljujete ili uspoređujete s drugima, bilo da su u pitanju braća ili prijatelji. „Disciplina treba da se primenjuje onako kako je delotvorna na vaše dete, a ne kako je delotvorna u tuđim primerima“, kaže dr Rejšer. Pokušajte da ističete dobro ponašanje. Pohvalite ih kada učine dobru stvar, bilo da se radi o lepom ponašanju, kreativnom radu ili oceni u školi i ne umanjujte njihov uspeh.

Radmila Nikolić
 
 
izvor:žena.blic.rs