Aleksandra feb 04, 2021 - 340 Views

Bajkoviti grad limuna na granici Italije i Francuske Featured

Blizu granice sa Italijom, na francuskoj rivijeri smjestio se šarmantni gradić šarenih zgrada i prelijepih plaža koji je često bio "na frontu". Tek kad se "ušuškao" u francuski zagrljaj, krenulo je sređivanje za turiste. Ipak, i danas još postoje mnogi koji vole Francusku, ali nikada nisu čuli za grad limuna Menton, što često začudi tamošnje stanovnike.

 

Živahnost grada, ali seoski mir

Menton je jedan od gradova u Francuskoj koji imaju najviše sunčanih dana godišnje, a izlazi na more u obliku predivnih pješčanih plaža. Još sredinom 19. veka nanjušili su ga bogate ruske i engleske aristokrate, koji su ovamo dolazili na odmor i terapiju.

Vjerovalo se da prijatna klima pogoduje bolesnicima koji su patili od tuberkuloze. Kako su dolazili na duži period, bogataši su izgradili i svoje vikendice.

Grad je tako danas prepun lepih vila i raskošnih mediteranskih vrtova. Na primjer, "Jardin Serre de la Madone" prostire se na čak šest hektara - poznat je po rijetkim i egzotičnim biljkama sa svih strana svijeta, a srećom po nas, otvoren je za javnost, piše portal Pun Kufer.

Tu su i "Jardin botanique exotique de Menton", botanička bašta još iz 19. veka, kao i "Fontana Rosa", koju je izgradio španski pisac Visente Ibanjez. Naravno, ima ih još, ali to su najpoznatiji.

Možda zvuči čudno, ali tako je kako je - oni koji su dolazili ovamo često su tu i umirali. Tako je čak i gradsko groblje odraz raskoši koju su uživali za života.

Na brdu iznad grada smjestilo se groblje upadljivog izgleda, sa mnoštvom lijepih mauzoleja. Isplati se baciti oko, ako ne baš na groblje, onda na grad koji se odavde pruža kao na dlanu.

Važno je znati kako je Menton gradić čije su ulice često vrlo brdovite, pa koliko god da želite biti "u trendu" i "modno osvešćeni" u Francuskoj, pokušajte to ipak sa nekom ravnom obućom.

Iako je relativno mali, pruža priliku za savršen odmor, a ima i dovoljno sadržaja kao što su muzeji, istorijski važne zgrade, pitoreskne ulice, restorani među kojima se ističe Mirazur sa tri Mišelanove zvjezdice, ali i Festival limuna.

Kad ti život da limune, napravi festival!

Da, dobro ste pročitali. Limun je hit u Mentonu, te imaju i poseban oblik dekorisanja posuđa sa uzorcima limuna, a festival koji se održava sredinom februara u potpunosti je inspirisan limunom.

Naravno, proističe iz potrebe stanovnika, a naročito onih zaposlenih u turizmu, da unesu malo života u grad nakon dugog dosadnog januara. Kako je Menton dugo bio jedan od glavnih izvoznika limuna širom Evrope, tako je i karneval posvećen tom citrusnom voću.

Širom grada u to doba niknu ogromne skulpture i makete napravljene od, pogađate – limuna. Prizori su zaista nevjerovatni, pa ako već planirate odlazak, bilo bi šteta propustiti tu neobičnu manifestaciju.

Svaka godina ima svoju temu, a do sada su najpopularniji bili Bolivud, Pinokio, Diznilend, Put oko sveta za 80 dana... Posjetila ga je i engleska kraljica Viktorija, i to 1882. godine.

Kraljevska preporuka

Kraljica Viktorija se oduševila i preporučila ovaj festival britanskoj eliti. Nešto kasnije, posetio ga je i sam Vinston Čerčil, koji je odlučio da ga ovjekoveči u slikama (da, bavio se i slikarstvom u slobodno vrijeme). Šon Koneri ga je odabrao za snimanje filma "Nikad ne reci nikad".

Svega deset posto lokalnog stanovništva još govori svoj jezik: zove se mentonask, a reč je o posebnom dijalektu koji se uči u školama. Francuski je ipak glavni, a mentonask se koristi u ruralnim dijelovima i selima oko grada.

Na kom god jeziku to kazali, Francuzi, a i svjetski mediji rado će oslovljavati Menton nadimkom "biser Francuske". Zvanični turistički slogan Mentona je "Moj grad je bašta".

(B92)

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top