Aleksandra jan 14, 2023 - 89 Views

Kako pripremiti auto za zimsko putovanje? Featured

Kako pripremiti auto za zimsko putovanje?

Planirate da se ove zime uputite na odmor sopstvenim prevozom?

Divno! Odabrali ste komforniji način transporta koji olakšava cjelokupnu organizaciju puta i sada se ne morate se ograničavati na autoprevoznike, turističke agencije i njihove termine polaska i povratka.

Ipak, putovanje kolima zimi nije toliko jednostavno kao putovanja ostatkom godine zbog nepredvidljivosti vremenskih prilika. Zato je potrebno pripremiti se malo temeljnije nego inače kako bi se izbjegle neke nepredviđene situacije do kojih može doći usred snijega i leda na putevima.

#1 Nabavite zimske gume na vrijeme

Sigurni smo da vam je već poznato da zakon nalaže da je u vremenskom periodu između 1. novembra i 1. aprila neophodno imati sve četiri zimske gume ukoliko se nađete na putu gdje ima snijega, leda i poledice. Dakle, zimske gume su dio obavezne zimske opreme za vozila. Potrebno je da šara gazećeg sloja bude dubine najmanje 4 mm.

Nevezano za doba godine, trebalo bi uvijek imati kvalitetne auto gume, pogotovo ukoliko prelazite velike razdaljine svojim automobilom, ali zimi je to najvažnije.

Pored toga što su kazne za neposjedovanje zimskih guma velike, glavni razlog zašto je ovo neophodno je činjenica da se nepoštovanjem propisa ugrožava ne samo vaša sopstvena bezbjednost već i bezbjednost svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Najbolje zimske gume imaju oznaku M+S i simbol planine sa tri vrha i pahuljicom na sebi.

Pored obaveznih zimskih pneumatika, Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima zahtijeva i da se u svakom vozilu moraju nalaziti lanci tokom vožnje van naseljenog mjesta.

Opcija koju treba razmotriti jeste kupovina univerzalnih guma. One se mogu koristiti tokom cijele godine i zamjena su za ljetnje i zimske. Ovakve gume nazivaju se „all season“ gume. One ne smijeju da se suviše stvrdnu pri niskim temperaturama kako bi zimi imale dobru trakciju i po snijegu i po suvom asfaltu, ali ni da postanu suviše meke ljeti da se ne bi prebrzo potrošio gazeći sloj. Imaju svoju očiglednu prednost - nije vam potrebno dva seta guma već samo jedan, ali će uvijek imati blagu prednost u zimskim ili u ljetnjim uslovima i uglavnom ne mogu biti jednako kvalitetne.

#2 Provjera kočione tečnosti i tečnosti za smrzavanje

Kočiona tečnost je supstanca koja omogućava kočenje automobila tako što prenosi pritisak sa kočione poluge do kočionih pločica. Ovo je najznačajnija tečnost u automobilu i potrebno ju je redovno mijenjati (preporučljivo je na svake dvije godine ili pređenih 60.000km) i kontrolisati.

Bitno je odabrati kvalitetnu kočionu tečnost i obavezno je provjeriti prije početka zimskog, ali i svakog drugog, putovanja, jer svi znamo koliko može biti važno brzo i efikasno zakočiti u nuždi, kao i tokom vožnje u nešto ekstremnijim kišnim ili sniježnim uslovima.

Odlike koje kočiona tečnost ima su:

  • nizak viskozitet;
  • podmazivanje gumica na glavnom cilindru i klipovima;
  • visoka tačka ključanja.

Druga bitna tečnost koju treba provjeriti prije putovanja jeste tečnost protiv smrzavanja. Drugimntifriz koji je zadužen za izvlačenje toplote iz motora i apsorbovanja viška nakupljene temperature.

Efikasnost tečnosti se vremenom smanjuje, naročito u zimskim uslovima pa je tada potrebna češća provera. Najčešće se mijenja na dve godine, tako da uzmite u obzir i ovaj faktor.

#3 Provjera akumulatora na vozilu

Akumulatori su jedan od najčešćih uzročnika problema kod automobila tokom zime. Oni su zaduženi za nesmetan rad motora, a zbog niskih temperatura je potrebno posebno obratiti pažnju na njihovo stanje detaljno ih pregledati, te održavanje vozila obavljati redovno.

Obavezno prije samog puta odvezite automobil do provjerenog automehaničara na redovno održavanje i obavite provjeru napona, struje i stanja elektrolita. Takođe, tokom hladnijeg vremena ne bi trebalo ostavljati automobil predugo parkiranog kako se akumulator ne bi ispraznio.

#4 Proverite funkcionalnost svjetlala

Veoma je važno proveriti funkcionalnost farova prije nego što se uputite na putovanje zimi.

Imajući u vidu da mrak pada rano u zimskim mjesecima, a da su padavine česte i vidljivost tada oslabljena farovi će imati veoma značajnu ulogu i mogu vam spasiti život.

Osim njihove funkcionalnosti koja se podrazumijeva, potrebno je i da farovi budu dovoljno čisti, kako bi mogli omogućiti optimalnu količinu svjetlosti i na taj način održavati bezbjednost u saobraćaju. Prije dužih zimskih putovanja savjetuje se odlazak kod automehaničara radi poliranja farova.

Po povratku takođe bi trebalo provjeriti farove jer se oni usred velike količine padavina mogu oštetiti.

#5 Preglednost na putu

Tečnost za šoferšajbnu je u zimskim mjesecima najpotrebnija jer se stakla brzo prljaju usred vožnje po kiši, snegu i bljuzgavici, a drugi automobili koji prolaze ispred vas po vlažnom asfaltu nanose prljavštinu na vašu šoferšajbnu.

Jedino redovnim čišćenjem stakala možemo obezbijediti dobru vidljivost, a samim tim i bezbjednost u putu.

I za kraj bismo vam poželjeli srećan put i dodali da je zimi, ali u svako drugo doba godine, najbitnije na put kretati odmoran i naspavan, zato što padovi koncentracije pri vožnji mogu da budu fatalni.

Tagged under

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top