zeljko jun 25, 2017 - 1131 Views

Kada započeti učenje stranih jezika?

Znati strane jezike danas može biti samo prednost, ali postavlja se pitanje kada je dete dovoljno staro za učenje stranog jezika, a da ga to ne zbunjuje i ne šteti učenju maternjeg jezika i razvoju govora?

Deca se od malena susreću sa stranim jezikom gledajući televiziju i crtiće te vrlo lako pamte i ponavljaju strane reči. Deca koja su odrasla u višejezičnim sredinama ili porodicama u kojima svaki roditelj govori drugačijim (svojim) jezikom, već se u dobu od 6 godina mogu služiti s oba jezika bez zabuna i vrlo ih jasno razlikuju. I to nije sve, takva deca vrlo se lako prebacuju s jednog na drugi jezični izgovor, pa čak se i igraju i zabavljaju rečima različitih jezika. Spomenuta deca, tako, od malena imaju jednu bitnu kvalitativnu prednost koja bi im mogla puno značiti kasnije u životu, na primer kod zapošljavanja.

Uprkos svim prednostima, roditelji se i dalje plaše da bi učenje stranog jezika dok deca još nisu svladala u potpunosti i materinji, moglo biti štetno ili preteško za njih. Roditelji često smatraju da su deca premala za pamćenje novih reči i učenje gramatike.

Što je dete mlađe to je i njegov mozak otvoreniji za prihvatanje novih glasova te prirodno pridodavanje značenja tim glasovima. Na taj način učimo i maternji jezik kad smo bebe. Kako starimo, naši mozgovi se čvršće povezuju sa glasovima koje smo već naučili i manje su spremni da prihvataju nove jezične informacije. Iz tog razloga moramo aktivnije učiti novi jezik kao odrasli.

Sa svakom godinom koja prođe od našeg rođenja, teže je učiti druge jezike na prirodan način. Bilo koja dob do 10 godine je dobro vreme za početak učenja jezika, ali najbolja praksa je uključiti dete u učenje stranih jezika što ranije.

Izvor: Klinfo.hr

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top