Dario dec 21, 2020 - 389 Views

"Damin gambit" nova hit serija: Šahovska genijalka pokorila Netflix Featured

"Damin gambit" je nova Netflixova serija čije emitovanje je počelo 23. oktobra, a već u nekoliko dana pokupila je sjajne kritike i na IMBD-ovoj listi ima visoku ocjenu - čak 8,9.

Priči je trebalo čak 40 godina da pronađe put do ekrana. Zasnovana na romanu Valtera Tevisa iz 1983. godine, "Damin gambit" je priča o djevojci koja zauzima svoje mjesto u sferi kojom dominiraju muškarci. Prepreka njenoj nepokolebljivoj ambiciji nisu ni osude društva niti prepreke u industriji, već njena teška zavisnost od droge i alkohola. Radnja serije smještena je u šezdesete godine prošlog vijeka i odvija se u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ono što je zanimljivo jeste da priča počinje iz sredine, što ponekad u svijetu serija, po ocjeni kritičara, i nije najsrećnija odluka, ali u seriji "Damin gambit" funkcioniše.

Elizabet Harmon (Anja Tejlor Džoj) je djevojčica čija majka gine u automobilskoj nesreći, kada ona ima osam godina. Djevojčica je smještena u sirotište te otkriva da domar igra šah u podrumu, koji na početku oklijeva da zaigra šah sa djevojčicom, međutim kasnije biva zapanjen, jer se otkriva da je ona u stvari šahovsko čudo od djeteta.

Nakon što ju je jedna porodica usvojila iz sirotišta, Elizabet počinje ulaziti na šahovske turnire i postaje nacionalno i međunarodno poznata po svojoj intuitivnoj igri i žestokim napadima u šahu. Njene pobjede na kraju joj omogućuju ulazak na takmičenja u Parizu i Moskvi iako alkoholizam i ovisnost prijete da je skrenu s kolosijeka.

Anja Tejlor Džoj, po ocjenama kritičara, izvrsno glumi sramežljivost, nesigurnost i natprirodnu misterioznost glavne junakinje. Istovremeno je nesigurna u sebe, ali je gotovo nemoguće sigurna u svoju strast i vještinu.

Bet, kako sebe naziva u realnosti, govori kao da igra šah, oštrim, prodornim rafalima smišljenim da pometu njene protivnike sa šahovske table. Ona je hladni, izolovani genije, koji najbolju šahovsku pripremu radi sama u krevetu zamišljajući šahovsku tablu na plafonu svoje spavaće sobe, pomičući figure svojim umom kroz beskonačne šahovske kombinacije dok ne pronađe taj put do pobjede.

Pametna, dobro ispričana priča, sa izvrsnom kostimografijom, muzikom, scenografijom, scenarijem i glumom prava je poslastica za sve ljubitelje serija.

izvor: Nezavisne

Tagged under

Related items

"Damin gambit" nova hit serija: Šahovska genijalka pokorila Netflix
"Damin gambit" neće dobiti drugu dec 21, 2020 - 389 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top