Marketing jul 25, 2018 - 380 Views

U čijim rukama je budućnost FIAT-a? Featured

Italijansko-američka kompanija Fiat Chrysler Automobiles (FCA) postavila je prije nekoliko dana Majkla Menlija za novog direktora i nasljednika Serđa Markjonea.

 

Menli nema toliko zvučno ime u autoindustriji, rođen je u Engleskoj, diplomirani je inženjer, uz master poslovne administracije i ima klasičan profil čelnika kompanije iz auto-industrije.

Karijeru je počeo u prodajnom salonu, dakle zna kako izgleda rad na "terenu", u prvim redovima prodaje. Kada je firmu u kojoj je radio 2000. kupio Daimler Chrysler, Menli je postao odgovoran za razvoj prodajne mreže za Veliku Britaniju.

Nakon tri godine stigao je do sjedišta kompanije u Detroitu, a pošto su Nijemci prodali Chrysler fondu Cerebrus 2007, postao je direktor prodaje i odgovoran za razvoj brenda u Aziji.

U trenutku velike ekonomske krize bio je potpredsjednik Chryslera i glavni za globalnu prodaju, ali ubrzo je kompanija bankrotirala.

Dolaskom Fiata i stvaranjem FCA grupacije Menli postaje direktor Jeep odjeljenja i pod njegovim vođstvom ovaj brend bilježi najbolje rezultate u istoriji.

Prodaja je sa 497.000 u 2008. "skočila" na 1,9 miliona u prvoj polovini 2018, uz razvoj novih verzija Cherokee, Compass, Renegade, Wrangler i Grand Commander modela, te otvaranja fabrika u Kini, Brazilu i Italiji.

Menli je učinio Jeep dominantnim igračem u segmentu, ovaj brend pokriva čak 80% SUV segmenta, a sprema se da do 2022. pokrije cijeli segment sa kamionetom i modelom sa sedam sjedišta, povratkom modela Wagoneer, a u planu je i najmanji urbani model u klasi ispod Renegadea.

Engleski inženjer ima drugačije "političke" karakteristike u odnosu na svog prethodnika Markjonea, ali će one omogućiti FCA da nastavi utabanom stazom čiji je cilj investicije od 45 milijardi dolara do 2024, od čega devet milijardi u električni segment.

Za razliku od Markjone ima autoritet u tehničkom sektoru, izuzetno dobro poznaje tržište Azije, koje je danas možda i ključno u automobilskoj industriji.

Treća važna njegova karakteristika je američko tle, koje postaje izuzetno nestabilno usljed trgovinskog "rata" SAD na čelu sa predsjednikom Donaldom Trampom sa Kinom.

Najveća promjena njegovim dolaskom je što će se fokus kompanije sada još više pomjeriti sa Torina, značajno više će udaljiti Fiat i FCA od Italije nego što je to i Markjone uradio i ostavio mu u naslijeđe.

Štaviše, prvi put u istoriji Fiata direktor kompanije ne govori italijanski!

Ipak, FCA bi s njim trebalo da dobije na poznavanju prodajne mreže i razvoja brenda i tako izvuče maksimum iz prilike koju pružaju premijum modeli poput Maseratija i Alfa Romea.

Glavno pitanje ispred FCA sa Menlijem na čelu je da li će on ubrzati i kompletirati najavljena spajanja sa drugim kompanijama, a pominjali su se Hyundai i Kinezi, ili će da ostavi sopstveno naslijeđe tako što će odvesti FCA u nekom novom smjeru.

(b92)

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top