Marketing apr 15, 2018 - 164 Views

Danas kraj za zimske gume i opremu - pripremite vozila za proljeće/ljeto Featured

S proljećem u zamahu, povišenim temperaturama, produženim danima i ljepšim vremenom, mnogi će svakodnevicu shvatiti radosnijom u odnosu na sumorno zimsko razdoblje u kojem su domove napuštali i u njega se vraćali vozeći se gotovo pa isključivo po mraku.
Počnite polako zaboravljati na stubove javne rasvjete koji vas upaljeni prate dok nižete kilometre po cestama na putu do svog odredišta, njihova vidljivost sve je naglašenija sunčevom svjetlošću. Navedeno znači i da je stiglo vrijeme za pobrinuti se za vozilo, a mi vas podsjećamo na nekoliko stvari koje bi pritom bilo dobro napraviti.
Korištenje zimske opreme na dionicama javnih cesta obaveza je koja je na snazi do 15. aprila, a i do tog trenutka promjena guma u njihovu ljetnu varijantu, moguće je napraviti čitav niz poteza kojima ćete vožnju učiniti sigurnijom i ugodnijom.
Očistite vozilo
pranje autaZa početak bi dobro bilo temeljito očistiti vozilo i oprati sa njega svu prljavštinu, ali i so kojom su u zimskim danima bile posipane ceste. Kamenčići ispod točkova koji su ‘bombardovali’ karoseriju automobila tokom vožnje sigurno su na nekim mjestima i oštetili boju vozila koja automobil štiti od korozije. Pomiješanost cestovne soli i vode dovodi do procesa rđanja koji može postati ne samo estetski, nego i sigurnosni problem. Pritom ćete se i riješiti dokaza učinjenog pomora mušica i insekata koje ste skupljali mjesecima.
Ne zaboravite na prozore
Prilikom čišćenja vozila nikako se ne smije zaboraviti i temeljito pranje prozora i to obje strane. Jednostavno je i poprilično smanjuje mogućnost njihova zamagljenja.
Provjerite brisače
Kad smo već kod staklenih površina automobila, proljeće je i izvrsno vrijeme za zamjenu, ili makar pregled dotrajalosti brisača. Tokom zimskih mjeseci učestalo su bili korišteni zbog snijega i kiše i njihovo stanje treba provjeriti.
Antifriz je koristan i ljeti
Antifriz nije sredstvo automobilu potrebno samo u zimskim mjesecima, njegovu važnost potrebno je naglasiti i tokom ljeta. Bolje je uliti tu tekućinu u sistem, povećati tačku vrelišta i spriječiti isparavanje rashladne tečnosti i ozbiljna i skupa oštećenje kao njenu posljedicu.
Važno za gume
Pri zamjeni guma, uz nužnu provjeru dotrajalosti njihove gazne površine, o čemu će vam spremno savjetom pomoći svaki vulkanizer (ili bar neki od njih), potrebno je provjeriti i pritisak u njima, balansirati ih i centrirati vozilo. Uz sigurnost na prvom mjestu, osjetiće se to i na potrošnji pogonskog goriva.
Klima…
Napraviti servis klimatizacije vozila sljedeće je na popisu potrebnih koraka, a posebno širi li se po unutrašnjosti neugodan miris ustajalosti koji bi mogao biti znak razvijanja plijesni u kondenzatoru. Promjena i ostalih filtera i više je nego dobrodošla.
 Pribavite i sunčane naočale...
I ne zaboravite staviti sunčane naočale negdje u automobil na dohvat ruke. Sunce je još nisko na obzoru kada većina sjeda za upravljač početkom dana, a slaba vidljivost uzrok je mnogih nesreća.
 
 
Izvor net.hr

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top