Marketing mar 09, 2021 - 107 Views

Sisam palac - da li sam uplašen ili mi je dosadno? Logoped o problemima koji mogu nastati zbog ove loše navike Featured

Jedna od faza koja se smatra prirodnom fazom i koju svako dete prolazi tokom svog razvoja je faza sisanja palca. Ona se javlja još u intrauterinom periodu, ali se ispoljava i nakon rođenja.

Kada je beba uznemirena ona sisa palac, što pozitivno utiče na nju, jer beba uspostavlja kontrolu nad svojim ponašanjem i smiruje se. Ipak, moramo istaći da ova navika može nepovoljno uticati na razvoj govornih organa, što se kasnije odražava i na detetov govor.Kada se roditelji nađu u ovoj situaciji, često budu u dilemi da li će uspeti da dete odviknu od ove navike. Tada se najčešće dešava da sisanje palca zamenjuju sa korišćenjem cucli, jer misle da će tako dete lakše prevazići odvikavanje. U svakom slučaju, savet je da ne budete strogi prema svom detetu kada ga odvikavate od navike sisanja, pošto sisanje palca detetu smanjuje osećaj napetosti. Treba znati da je ovo razvojna faza kroz koju prolazi svako dete, a i od samog deteta zavisi koliko će ona trajati.

Važno je biti upoznat sa činjenicama da sisanje palca utiče na razvoj deteta. Ova loša navika utiče na razvoj detetovih zuba, govora, ishranu, socijalizaciju i higijenu.

Kako sisanje palca utiče na govor?

Utiče na nekoliko načina. Sisanje palca ili cucle utiče na to da bebe manje brbljaju, a time imaju i manje mogućnosti da ustima i ostalim organima koji učestvuju u artikulaciji glasova prave različite oblike i na taj način razvijaju oralne motoričke sposobnosti koje su potrebne za govor. Razvijanje oralne praksije je bitan preduslov za pravilan izgovor glasova.

Deca koja sisaju palac imaju slabije interesovanje za interakciju sa drugim osobama, a time imaju i manje prilike da vežbaju svoje govorno - jezičke sposobnosti (razvoj rečnika, rečenice).

Sisanje palca može da se odrazi i na sluh, kao i na auditivnu percepciju, jer se mogu javiti česte upale srednjeg uha.Sisanje palca može da se odrazi i na sluh, kao i na auditivnu percepciju, jer se mogu javiti česte upale srednjeg uha.

Uticaj je takođe primetan i kod razumljivosti detetovog govora, zbog prisustva nečega u ustima (prst, cucla, varalica). Stavljanjem palca u usta, dete gura svoj jezik unazad ili ga izbacuje napolje (između zuba). Onda kada dete nema ništa u ustima ostaje navika tog lošeg položaja i pokreta jezika, koja kasnije može da dovede do nepravilne artikulacije ili pojačane salivacije. Tada se javlja "vrskav govor", odnosno govor koji karakteriše oštećen izgovor glasova po tipu lateralnog ili intradentalnog sigmatizma.

Tada jezik zauzima nepravilan položaj, zbog čega protok vazdušne struje nije pravilno usmeren, što za posledicu ima oštećen kvalitet glasa. U slučaju lateralnog sigmatizma, dete prilikom izgovora jednog glasa ili grupe glasova ima poremećaj atikulacije, jer jezik izbacuje sa strane (kroz zube). Najčešće su to glasovi S, Z, C, Č, Ž, Š, Dž a ponekad i T ili D.Važno pitanje - kako sprečiti nastanak problema?
Prevencija je uvek važnija i bolja od samog lečenja/korigovanja određenog problema

. Pomozite detetu i zajedno sa njim prevaziđite ovu fazu. Savetujemo da to ne činite naglo, jer je vašem detetu svakako potrebna uteha, potrebno mu je da ono samo može sebi da pomogne, pa će "zabranjeno sisanje palca/varalice" zameniti nečim drugim. Umesto toga, preusmerite njegovu pažnju na neku drugu aktivnost. Dajte mu neku igračku, igrajte neke igre prstima, listajte slikovnice, radite ono što će njemu skrenuti pažnju i ispuniti ga.  (yumama)

Ponekad je razlog sisanja palca jednostavan – detetu je dosadno, umorno je, uplašeno, a nekad se može desiti da je razlog složeniji i da se on krije dublje u ličnosti deteta. Ukoliko ne uspevate sami da izađete na kraj sa ovim problemom, obratite se psihologu. On će zajedno sa vašim detetom i vama pronaći uzrok i osmisliti strategije ka rešavanju i prevazilaženju ove faze.

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top