Dario jun 11, 2019 - 409 Views

Trikovi u kuvanju koje smo naučili od naših baka Featured

Sjećanje na baku mnoge ljude odmah asocira na neumornu ženu nad šporetom ili sudoperom. Dok nam je sprijemala sve te ukusne zalogaje i učila nas da hodamo i pričamo, znala je da baci oko na komad džempera ili patika koje je plela za njene unuke, pred nastupajuću zimu.

 

Sad kada smo odrasli, prvo što pokušavamo da rekreiramo iz tog, za mnoge davnog perioda, je hrana, i delić ukusa koje smo tada voljeli. Kako bi i vas podstakli da se kroz kuhinju podjsetite vaše bake, pročitajte tekst posvijećen savjetima i trikovima koje su bake ostavljale u amanet svojim budućim kuvarima.

Kvalitetno posuđe je najbolji savjeznik

Vjerovatno se sjećate da baka nije često mijenjala posuđe u kojem je pripremala hranu. Razlog tome su kvalitetni materijali od kojih su šerpe, tiganji i noževi bili izrađeni.

 

Nema ništa teže nego pronaći idealno, kvalitetno posuđe za svoj dom. Danas nekako očekujemo da u pripremi hrane ne koristimo previše ulja, ali strijepimo da nam hrana ne zagori tokom pečenja ili prženja. Posuđe od inoxa je prednost jer je veoma izdržljivo na visokim temperaturama, nije ga lako oštetiti a sa uljem se možete i pozdraviti.  

Priprema je pola posla

Unaprijed pripremljeni sastojci, i činijice na dohvat ruke su pola obavljenog posla. To je najjednostavniji način da predupredimo nepotrebnu i, za tok kuvanja relativno opasnu potragu za novim sastojcima. Nije se samo jednom dogodilo da prospemo nešto dok pokušavamo da dohvatimo činiju, brašno i dr.

Nekada je najjednostavnije - najbolje

Ne mora svako meso ići uz sos. Nekada će jednostavni, ali jednako fini premaz od ulja sa kombinacijom začinskih biljaka, mesu dati savršenu, hrskavu koricu a ukus će biti mnogo puniji nego da se zamaskira u sosu.

 

Kao prilog takvom mesu, najbolje idu krompirići pečeni sa istim premazom. Ovakav izbor priloga veoma je prihvaćen u našoj kuhinji. Braon, hrskavi „krompir na 100 načina” je odličan način da mesu date posebnu notu. Takođe, ne škrtarite sa solju i biberom u posipanju mesa pred pečenje.

Pratite uputstva - kasnije eksperimentišite

Ako ste početnik u kuhinji, ovaj savet će vam biti od velike pomoći. Ukoliko ipak želite da hrani date lični pečat - budite vrlo oprezni. Imajte u vidu da vas eksperimentisanje sa hranom može dovesti do propalih pokušaja, i učiniti da mislite kako niste vični sprijemanju jela.

 

Takođe, žurba tokom kuvanja nikada nije doprinela ukusu i spretnosti u kuhinji. Osim nereda, rizikujete da zaboravite ili pogrešite neki sastojak i upropastite hranu.

Ne morate plakati dok seckate

Ne, ovo se ne odnosi na naše propale pokušaje da budemo šefovi; niko preko noći nije sve naučio. Ipak, u kuhinji je najčešći izvor suza luk - odnosno proces sjeckanja crnog luka. Uspešno ćete izbeći poplavu suza ako prije sjeckanja luka njegovo „meso” protrljate o mokre stranice kuhinjskog noža. Kada dejstvo prestane, nož isperite pa ponovite postupak.

Budite spremni za neočekivane goste

Sećate se stare bakine izreke da ispušten escajg znači dolazak gostiju. Viljuška je značila ženskog posjetioca, a nož muškog. Ipak, baka je pod ovom pričom vjerovatno htjela da te nauči da u kući uvijek imate viška hrane za pripremu nenadanih obroka (mahom slatkiša).

Sudovi, frižider i radne površine treba da sijaju

Deo oko sudopere obriši i prije pranja sudova. Tako ćete preduprijediti nedostatak mjesta za spuštanje oprane šerpe. Tegle i ostala pakovanja sa hranom uvijek obriši prije ubacivanja u frižider. Tako ćete izbeći prljanje pregrada i održati frižider besprijekornim.

Savršeno jaje na oko i drugi korisni trikovi

Ukoliko ne želite da vam se žumance razlije prilikom prženja - poklopite tiganj i sačekajte da para učini svoje i ukuva jaje. Tek isprženo meso se nikada ne servira. Ostavite meso da predahne, u šerpi prekrivenoj poklopcem. Limun, pomorandže i ostale citruse ćete potpunije iskoristiti ukoliko ih pre cijeđenja pritisnete i „izvaljate” dlanom.

Pirinač u čorbi i kao prilog nije isto

Pirinač za kuvana jela ćete mnogo brže skuvati ukoliko ga ostavite potopljenog u vodi, noć prije kuvanja. Pirinač kao prilog se kuva od 15 do 20 minuta, u većoj količini vode - kako bismo izbjegli slijepljivanje. Još jedan trik koji služi negovoj cijelovitosti je temeljno ispiranje od skroba i nečistoća.

 

Mnogo je mudrosti koje su nam naše bake i deke ostavile. Mnogo je i ovih vezanih za kuvanje, pa je nemoguće pobrojati ih. Najjednostavniji način da i sami provjerite koliko ste bakinih savjeta zapamtili je da se upustite u avanturu među šerpama i poklopcima. Nećete se razočarati ukoliko vam ovi, sitni, bakini savjeti uvek budu pri ruci.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top