IT

Facebook "za oči" stiže sljedeće godine?

Kompanija Facebook udružila je snage sa proizvođačem Ray-Ban naočara kako bi zajedno razvili pametne naočare koje će korisnicima omogućiti da, uz pomoć aplikacije, budu u kontaktu sa porodicom i prijateljima.

 

Osnivač najveće društvene mreže na svijetu, Mark Zakerberg najavio je saradnju sa kompanijom "EssilorLuxottica SA", najvećim svjetskim proizvođačem naočara. Cilj udruživanja je da se popularizuju pametne naočare uz pomoć brendaRay-Ban, javlja "Bloomberg".

Dvije kompanije ulaze na teren na kojem su već prisutne Intelove Vaunt naočare, kao i Google Glass projekat tima Sergeja Brina, koji je suočen sa brojnim primjedbama zbog ugrožavanja privatnosti korisnika, a bilo je kritika i na račun dizajna.

Facebookove pametne naočare omogućiće korisnicima upotrebu aplikacija namijenjenih komunikaciji. Interesovanje za aplikacije za proširenu realnost (Augmented Reality - AR) i uređaje koji mogu da se nose je ogromno među tahnološkim kompanijama, a pametne naočare su idealne za to, prenosi RTS.

Karakteristike, detalji i cijena budućeg "Facebooka za oči" biće poznati uoči predstavljanja koje je planirano za sljedeću godinu.

IT

Napravite sami uređaj za pojačavanje Wi-Fi signala

Miješanje signala različitih Wi-Fi mreža, odnosno rutera, u blizini vašeg stana može da oteža ili oslabi vaš signal.

 

Postoji, međutim, jednostavan trik koji može da vam pomogne da riješite taj problem ukoliko se pojavi.

Za "izvođenje" trika za pojačavanje Wi-Fi signala potrebna vam je obična limenka, ljepljiva traka ili masa (git, plastelin…), džepni nožić ili skalpel i makaze.

Postupak pravljenja pojačivača ima 7 koraka:

 • Limenku prvo dobro je operite od svih nečistoća,
 • Odsijecite dno limenke nožićem,
 • Gornji dio limenke zasjecite, ali vodite računa da ga ne odsječete sasvim, već da ostane jednim dijelom povezan sa ostatkom lima,
 • Makazama zasijecite limenku vodoravno, suprotno od strane gdje ste ostavili neisječeni dio,
 • Pažljivo raširite limenku,
 • Ljepljivom trakom da pričvrstite svoj kućni pojačivač u blizini bežičnog rutera,
 • Postavite pojačivač signala tako da okrenete otvoreni luk limenke prema prednjoj strani rutera.
IT

Šta sve društvene mreže znaju o nama?

Analitičari koji se bave društvenim mrežama su analizirali podatke koje prikuplja TikTok i ustanovili da nema značajnih razlika u odnosu na ostale slične aplikacije.

 

Šta sve pamti TikTok, a uglavnom i ostale društvene mreže?

1. Sve što napišete, čak i ako to niste poslali

TikTok skenira i analizira sve informacije koje dobije iz vašeg dopisivanja kao što je pisanje poruke, slanje i primanje. Sve to piše u njihovom sporazumu o privatnosti, a uključuje i poruke koje napišete i obrišete.

Ovo se možda čini kao veliko zadiranje u privatnost, međutim Facebook to koristi odavno. Iz poruka sa aplikacije Messenger (i poslatih i neposlatih) oni prikupljaju informacije koje su potrebne oglašivačima,prenosi "Klix".

2. Sve što dodirnete na ekranu telefona

Na osnovu vaše dinamike kucanja na telefonu i prelaženja prsta po ekranu moguće vas je identifikovati. TikTok kompanija u svom sporazumu o sigurnosti kaže da prikuplja ritam i obrazac kucanja, ali se ne navodi za šta im je to potrebno.

Ti obrasci su vrlo značajni jer mogu prepoznati mnogo toga o korisniku, od pola do toga da ste klinički depresivni. Čini se da je TikTok jedina društvena mreža koja prikuplja ove obrasce i ritmove.

3. Sve o uređaju koji koristite

Naši mobilni telefoni i tableti TikToku govore mnogo informacija, poput IP adrese, modela uređaja, mobilnog operatera, vremenske zone, operativnog sistema i slično.

Prikupljanje ovih informacija je standard kod mnogih društvenih mreža.

4. Vaši kontakti

TikTok prikuplja kontakte iz vašeg imenika, kao i kontakte sa društvenih mreža, ukoliko ste povezali tu društvenu mrežu s ostalim.

Takođe, ovo se dešava uz vašu dozvolu, međutim te podatke oni bez vašeg odobrenja mogu proslijediti nekom drugom.

Prikupljanje kontakata nije jedinstveno za TikTok, jer ih gotovo svaka društvena mreža koristi i omogućavam vam "uvezivanje" kontakata.

5. Vaša interesovanja

Ovo ne važi samo za TikTok, jer sve društvene mreže koriste ono što vas interesuje, takve sadržaje vam i nude kako biste nastavili da koristite platformu. Koriste se posebni algoritmi kako bi vaše početne stranice bile prilagođene vama.

Ovo je problematično jer bez korisnikovog znanja može doći do raznih manipulacija i podmetanja sadržaja ili namernog prikrivanja sadržaja. Istraživači su zaključili da TikTok nema nikakvo posebno sumnjivo ponašanje, međutim ono što prikupljaju društvene mreže o nama je previše, i zato je potrebno da se pametno zaštitite.

IT

Stižu novi emotikoni za 2021. godinu

Veliki broj novih emodžija biće nam na raspolaganju od sljedeće 2021. godine. Do sada ih je odobreno i na uređajima će biti dostupno ukupno 217.

 

Među njima su neki novi, neki malo izmijenjeni, kao i neki identični jedni drugima samo sa različitim bojama kože.

Pošto kompanije, kao što su Apple, Google i Microsoft, prilagođavaju dizajn novih verzija popularnih Smajlija sopstvenim operativnim sistemima, novi emodžiji se u različito vrijeme pojavljuju na različitim uređajima.

Novo izdanje nosi oznaku Emoji 13.1. i korisnicima će ponuditi nove mogućnosti, pa će tako npr. parovi uskoro moći da šalju smajlije koji liče na njih.

"Aplikacije bi mogle da počnu da dobijaju ažuriranja u predstojećim nedjeljama i mjesecima, dok će glavni apdejti operativnih sistema postati dostupni od januara i pristizati sve do okotobra 2021. godine", navodi "Emojipedia blog".

Koji su mogući nedostaci motora 1.6 HDi?

Dizelski motor 1.6 HDi je jedan od najpopularnijih dizelaša prve decenije 21. vijeka. Može se naći u desetinama automobila nekoliko vodećih proizvođača – ne samo koncerna PSA, već i u Fordu, Mazdi, Suzukiju, Volvu, pa čak i u BMW-u i Miniju. To nije samo francuska tehnička zamisao, jer je i Ford bio uključen u razvoj.

 

Prvi dizelski motor konstruisan na taj način bio je 1.4 HDi, a s vremenom su i veći dizelski motori nastali kao rezultat saradnje obje kompanije: 2.0 HDi, 2.2 HDi i najnoviji 3.0 HDi. To je omogućilo da se finansijski teret razvoja raspodijeli na dva entiteta, tako da cijena automobila može biti niža.

Što se tiče 1.6 HDi motora, proizvodi ga francuska tvornica Tremery. Prva generacija sa 16 ventila (DV6) dostupna je u nekoliko varijanti snage: 75, 90 i 109 KS, dok noviji 1.6 HDi (DV6D) motor, koji je predstavljen 2010. godine, takođe razvija sličnu snagu od 75, 92 ili 112 KS.

Karakteristika ovih motora je Common-rail system. U velikoj većini verzija njegov dobavljač je Bosch koji koristi elektromagnetnke mlaznice. Za korisnika to ima prednost što se u slučaju oštećenja mlaznice može popraviti. S druge strane, Siemensovi sistemi koriste piezoelektrične mlaznice, koje se ne mogu popraviti, a cijena im je zaista visoka. Troškovi popravke sistema ubrizgavanja prilično su visoki, posebno u automobilima s kilometražom koja se približava 200.000 km. To je ujedno trenutak kada većina modernih dizelskih motora otkriva i druge skupe probleme, poput istrošenog turbopunjača ili zamajca.

Njihove popravke obično su skupe, pa radije pogledajte slabiju verziju ovog motora s 90 KS, a posebno verziju 9HX (DV6ATED4) koja nema zamajac sa dvostrukom masom i turbopunjač s promjenjivom geometrijom, piše portal "automobili.ba".

Zahvaljujući tome, to je jedan od rijetkih dizelaša kod kojih velika kilometraža ne mora značiti visoku stopu kvarova i alarmantne troškove. Čak i ako je potrebno zamijeniti turbopunjač, novi nije preskup, a njegova regeneracija košta otprilike jednu polovinu od cijene novog.

Turbina sa promjenjivom geometrijom je gotovo dvostruko skuplja, a njena regeneracija se praktično i ne isplati.

Tema – kvar turbopunjača zahtijeva dodatnu raspravu, jer se to češće događa u motoru 1.6 HDi nego u 2.0 HDi. Međutim, nije za to kriva turbina (MHI ili Garett), već se njeno podmazivanje, koje se s vremenom pogoršava. Stvar je u tome, što se vod za dovod ulja začepi ili se začepi cjedilo na njegovom ulazu. Jedan od razloga za to je kristalizacija ulja u specifičnim uslovima vožnje – prevelika opterećenja, vožnja na kratkim udaljenostima. To je dug i teško primjetan proces, pa bi vlasnik takvog motora povremeno, npr. svakih 50.000 km, trebao uložiti u čišćenje "naftovoda" – to je relativno nizak trošak u odnosu na cijenu turbopunjača.

To je takođe neophodan korak prilikom zamjene turbopunjača – više puta se dogodilo da je novi oštećen nakon nekoliko desetina kilometara! Budući da nije imao adekvatno podmazivanje, vjerovatno drugačije ne može biti. Takođe je važno mijenjati ulje češće nego što je preporučio proizvođač, po mogućnosti svakih bar 15.000 km. To nije velik trošak, jer je u najpopularnijim verzijama potrebno samo 3,75 l ulja, a u dostavnim vozilima do 5 l.

Na rad motora 1.6 HDI utiče i činjenica ima li ugrađen FAP filter čestica. Održavanje ovog sistema sastoji se u zamjeni filtera i punjenju posebnog aditiva za gorivo na svakih 120.000 km.

Ovi troškovi su predvidivi, ali sistem ponekad iznenadi i neočekivanim nedostacima. Na primjer, postoji problem s izgaranjem čađi tokom preduge gradske vožnje. Tada može preći u "safe mode" i ograničiti snagu motora. Takođe, postoje oštećenja senzora pritiska ulja, ili senzora prisutnosti poklopca rezervoara za gorivo. Sve to znači da najbolji rad garantuje najjednostavnija verzija s 90 KS – nudi nešto lošije performanse, ali ima vrlo nisku potrošnju goriva.

Prvi 1.6 HDi (DV6) motor razvijen je 2002. godine i udovoljava normi Euro 4. Radi se o 4-cilindarskom dizelskom motoru s 4 ventila po cilindru s Common-railom. Dolazi u nekoliko carijanti snage, koje između ostalog ovise o ciljnom modelu i sistemu za obradu izduvnih gasova.

Primjerci sa 90 i 109 KS su najpopularniji. Čak se i motori iste snage mogu razlikovati u pogledu opreme, npr. zipa turbine. Dizelski motor od 90 KS može biti opremljen TGV turbinom promjenjive geometrije (DV6TED4 – 9HV, dvostruki zamajac) ili TGF turbinom fiksne geometrije s wastegate izduvnim ventilom (DV6ATED4 – 9HX). Snažnija verzija od 109 KS (DV6TED4 – 9HY, 9HZ) dolazi samo s turbinom promjenjive geometrije i dvostrukim zamajcem, ali kao i slabija verzija, može raditi ili ne raditi s filtrom za dizelska čestice (FAP).

To je druga generacija FAP-a, s povećanim kapacitetom (zamjena predviđena svakih 160.000 km) i promijenjenim aditivom koji smanjuje temperaturu sagorijevanja čađi (manja je nego u prvoj generaciji i nadopunjuje se svakih 80.000 km). recirkulacija s EGR ventilom (u početku pneumatski, a zatim električni). Dobavljač Common-rail sistema je Bosch (EDC 16C34).

Temelji se na: pumpi visokog pritiska za gorivo (u početku asinkronoj CP 3,2, zatim sinkronoj CP 1H) i piezoelektričnim mlaznicama. Motor 1.6 HDi / 110 KS ima overboost funkciju koja privremeno povećava obrtni moment. 2010. godine debitovao je novi 1.6 HDi motor (DV6D – 9HP, DV6C – 9HL, 9HR), koji zadovoljava Euro 5 standard, i s usisnim razvodnikom integrisanim s glavom motora. Dostiže snagu od 90, 92 ili 112 KS, s overboostom nudi obrtni moment do 285 Nm.

"Sam svoj majstor"

Održavanje motora 1.6 HDi bolje je povjeriti profesionalcima, jer je to vrlo moderan motor, i slučajna greška može mu naškoditi. Naravno, najjednostavnije zadatke, poput zamjene filtera za vazduh, može izvesti čak i neiskusna osoba.

Zamjena ulja je takođe relativno jednostavna, ali ugradnja filtera za ulje već zahtijeva posebnu pažnju. Takav postupak u ličnoj garaži nije uvijek isplativ, a tu je i problem s istrošenim uljem.

U nekim verzijama zamjena filtra za gorivo može biti problematična. To je relativno lako samo kod dizelskih serija 1.6 HDi koje za punjenje koriste filter s ručnom pumpom. Tamo gdje ga nema, filter za gorivo zamijenite u odgovarajuće opremljenoj radionici.

Bilo kakva intervencija u priboru motora može se izvršiti tek nakon isključivanja kontakta i čekanja najmanje 6 sekundi. Ovo je trenutak kada upravljač motora i dalje može čitati informacije sa senzora, a odspajanje instalacije u ovom trenutku može stvoriti neželjene greške. Ljudi koji žele zamijeniti elemente poput mjerača protoka ili EGR ventila s elektronskim upravljanjem, takođe bi trebalo da zapamte da ih moraju instalirati pomoću posebnog računara. Inače, ovi elementi neće raditi ispravno i njihovo vrijeme automatske kalibracije biće duže. Takođe je bolje ne zamijeniti mlaznice u "kućnoj garaži". To su kodirani elementi i svaka promjena uzrokovaće smetnje u radu motora, a indikator provjere motora će zasvijetliti. Prilično često možete čuti za kvarove na motoru 1.6 HDi, ali morate uzeti u obzir koliko je popularan – koristi ga nekoliko velikih proizvođača automobila.

Tada se ispostavlja da procenat vozila s ozbiljnim kvarovima ovog motora zapravo nije visok. Ipak, to je konstrukcija koja zahtijeva više pažnje od, npr. motora 2.0 HDi. Prije svega, morate pripaziti na česte promjene ulja, najbolje je to učiniti barem svakih 15.000. km. To će vam omogućiti da izbjegnete probleme s turbopunjačem koji se javljaju u ovom motoru (u nekim slučajevima nakon nekoliko desetina hiljada pređenih km).

Postoje i druge greške tipične za savremene dizelaše: oštećenje dvostrukog zamajca, propuštanje mlaznice, kvar ventila u common-rail sistemu, istezanje lanca koji spaja bregasta vratila, curenje ulja… Srećom, u poređenju s drugim motorima, cijene dijelova za 1.6 HDi nisu baš visoke.

Jedna od češćih grešaka je poklopac katalizatora – simptomi: brujanje i vibracije u motornom prostoru. Popravite poklopac katalizatora zbog korozije i pucanja usljed vibracija na mjestima pričvršćivanja. Ne preporučujemo zavarivanje poklopca, jer daje samo privremeni učinak – u kratkom vremenu u blizini vara pojaviće se nova pukotina. U motorima novijih automobila poboljšana je konstrukcija poklopca i u njima se ovaj problem više ne bi smio pojavljivati.

Sistem za snabdijevanje gorivom – simptomi: problemi s pokretanjem ili nemogućnošću pokretanja motora, neravnomjeran rad, pad snage, crni dim iz izduvne cijevi pri ubrzavanju… Motor bi trebalo ispravno da radi najmanje 250.000 km. Nažalost, događa se da nakon 100.000 km, postoje nepravilnosti. Popravak je moguć samo u specijalizovanoj radionici.

Prigušivači vibracija – Simptomi: vibracije i zvukovi u blizini remena ili mjenjača, velike vibracije koje se osjećaju na papučici kvačila i ručici mjenjača. Popravite, u zavisnosti od toga odakle dolaze vibracije i buka, može li se oštetiti zamajac ili prigušivač u remenici.

Sistem za pročišćavanje izduvnih gasova – simptomi: podaci na računaru: "Neispravan sistem uklanjanja onečišćenja" – neispravan rad sistema za pročišćavanje izduvnih gasova, pad snage…

Popravak: u svim 1.6 HDi motorima susrećemo Sistema za recirkulaciju izduvnih gasova (EGR), u kojem je moguć kvar EGR ventila. Popravak se sastoji u njegovoj zamjeni.

U motoru 1.6 HDi 16V bregasta vratila povezana su lancem, zupčasti remen pokreće samo osovinu usisnog ventila. Problem je u tome što neke serije motora koriste lanac koji se prebrzo isteže.

(Automobili.ba)

Šta je potrebno znati o zamjeni sijalice na automobilu?

Nikada se ne zna kada će neka sijalica na vozilu da pregori. Može to biti u pola noći baš dok prelazite neki put koji vodi kroz šumu. I šta onda?

 

Nemate izbora nego da je promijenite jer bez oba svjetla u mrklom mraku postaćete posve izgubljeni. Ako to i nije priča kao ova koju smo naveli, u gradovima i naseljenim mjestima svjetlo na vozilu još je važnije jer znači sigurnost. Ako imate samo jedno svjetlo na vozilu možete biti slabije vidljivi vozilima iz suprotnog smjera ili onih koja voze iza vas, u zavisnosti da li vam je otišlo prednje ili zadnje svjetlo, a takođe drugim učesnicima saobraćaja može se učiniti da ste motociklista, a ne automobil. I zamislite šta je tu sve moguće samo zato jer vam jedno svjetlo ne radi. Stoga je najbolje stati na prikladno mjesto uz put i promijeniti sijalicu.

Kod nekih vozila to je mačji kašalj, a kod drugih ipak nešto što više liči na visoku fiziku nego isključivo na manuelni, mehanički dio posla. Naime, neka vozila imaju na svojim prednjim i zadnjim svjetlima teško dostupne sijalice pa zapravo trebamo imati dosta iskustva kako bismo uspjeli zamijenili sijalicu. Stoga je najbolji savjet koji vam možemo dati sljedeći – naučite kako se mijenja sijalica na vašem vozilu onda kada vam to nije neophodno, odnosno dok vam je vozilo parkirano u garaži ili dvorištu. Jedino tako ćete znati promijeniti onda kada to bude trebalo.

Za početak, provjerite imate li rezervnu sijalicu u kutiji u svom gepeku. To je obično dio obavezne opreme za automobil, ali nije loše s vremena na vrijeme provjeriti kakvo je stanje i da se slučajno nije nešto polomilo.

Striktno se držite modela i snage sijalice za vaš tip automobila. Često se, nažalost, vozači stavljaju neodgovarajuće sijalice pa se na kraju dobiju prejaka svjetla koja jako iritiraju druge vozače.

Nakon toga provjerite kako doći do žarulje. U nekim vozilima postoje drugačiji sistemi dolaženja do sijalice. Na primjer kod nekih postoji tek uzak otvor pa zapravo trebate imati veoma usku i malenu ruku da skinete sijalicu i stavite novu. Kod nekih se može skinuti staklo pa računajte da će vam za taj posao trebati i odgovarajući alat. Kako bilo, svaki model automobila ima neki svoj, pomalo specifičan način mijenjanja sijalice je svakako dobro da se prije s tim upoznate kako ne bi došlo da iznenađenja na putu, kada vam je to najmanje potrebno.

Prilikom montiranja sijalice pripazite da je dovoljno stegnete, a takođe i da nije prejako stegnuta kako ne bi došlo do pucanja ili drugih oštećenja.

Pripremite se da je do sijalica na nekim automobilima najlakše doći u čučećem položaju pa je to takođe nešto što treba uzeti u obzir. Neke sijalice takođe imaju i gumenu zaštitu koju je potrebno skinuti kako bi se uopšte moglo pristupiti sijalici. Takođe, kod nekih marki vozila potrebno je i točkove zakrenuti u lijevu ili desnu stranu, s obzirom na to koje se prednje svjetlo mijenja, a sve kako bi se lakše pristupilo sijalici.

Ali, ako baš ne ide ili ako ste se malo preplašili ovim pričama, opet postoji rješenje. U najgorem slučaju možete otići svom automehaničaru koju će vam promijeniti sijalicu i za to vam neće naplatiti mnogo, često neće naplatiti ništa.

(Silux.hr)

Četiri sestre napuštaju sport i prelaze na pornografiju

Eli Džin, Holi Dejz, Boni Lu i Rubi Li, četiri su surferke iz Australije odlučile su da napuste profesionalno bavljenje sportom i "bace" se na pornografiju.

Dvije starije sestre, Eli Džin (25) i Holi Dejz (22) su već otvorile internet stranice na kojima za pet evra mjesečno pretplatnike časte slobodnijim fotografijama i snimcima. S obzirom da svaka od njih ima preko milion pratilaca na Instagramu ne čudi da im je posao odlično krenuo.

Zbog zakona u Australiji Rubi Li (20) i Boni Lu (19) moraju da sačekaju 21. rođendan kako bi se pridružile novom porodičnom biznisu.

A razlog zašto su se odlučile na ovaj korak je tužna emotivna priča. Eli Džin je sredinom prošle godine otkrila da je dugogodišnji momak vara. Uslijedila je višemjesečna borba sa depresijom, a sada je na ovaj način riješila da se osvjeti.

Mogu li muškarci osjetiti ženski orgazam

Mogu li muškarci zapravo osjetiti kad žena doživljava orgazam? Ne govorimo o tome može li on osjetiti drhtanje nogu ili druge posljedica orgazma. Govorimo o tome može li muškarac fizički, anatomski, fiziološki osjetiti ženski orgazam na svom penisu.

Neki muškarci za Cosmopolitan tvrde da su imali iskustva s osjećajem ženskog orgazma:

"Da, osjetio sam ženski orgazam. Razlikuje se od žene do žene, jer je uglavnom povezano s tim koliko su jaki njihovi mišići zdjelice. Osjećaj je poput zatezanja i opuštanja oko vašeg penisa, poput pulsirajuće akcije", kaže  Bret (39).

"Da, kad to osjetim, stvari se iznenada skupljaju ili grče, plus promjena vlažnosti", Zach (29).

'Za mene je to osjećaj intenzivnog stezanja mišića u cijelom tijelu", Hajden (25)

Ali ne postoji siguran način da muškarac zna je li žena doživjela orgazam. Ne doživljavaju sve žene orgazme na isti način. Svaki orgazam može biti drugačiji.

Osjećaj zatezanja koji muškarci opisuju vjerovatno je posljedica kontrakcija mišića dna zdjelice i rodnice kod žene. Ritmične kontrakcije dna zdjelice pomažu ženama da dožive orgazam, ali mnoge žene mogu doživjeti orgazam i bez kontrakcija.

Drugim riječima, potpuno je normalno da muškarci osjećaju nešto "tamo dolje", ali to nije nužno i orgazam.

Može li muškarac osjetiti ženski orgazam u potpunosti zavisi o samom penisu, konkretno, njegovoj veličini i osjetljivosti živčanih završetaka. Veći penisi s većim opsegom imaju veće šanse da ispune rodnicu, a time i mogu otkriti promjene.

Ali, opet, budući da orgazmi dolaze u svim oblicima i veličinama, ne postoji siguran način da se potvrdi da je ono što penis osjeća zapravo orgazam.

Vrlo je vjerojatno da muškarci laganu kontrakciju vagine pogrešno shvaćaju kao orgazam partnerice.

Prema jednoj studiji, 85 odsto muškaraca vjerovalo je da njihova partnerka doživjela orgazam. Pa ipak, samo 64 posto žena potvrdilo je da jesu.

Budući da su vaginalne kontrakcije sigurno znak da bi neko mogao doživjeti orgazam, samo 29 posto žena kaže da neprestano doživljava orgazam samo kroz penetrativni seks.

Dakle, usredotočimo se na komunikaciju, umjesto da nagađamo kada žene imaju orgazam.

Umjesto da pretpostavite da je ono što ste osjetili kod partnerke orgazam, iskoristite svoje komunikacijske vještine i pitajte ih pa ćete onda znati na čemu ste.

Ako želite znati kakav je orgazam doživjela žena pitajte ju kako se osjećala. Ne pokušavajte donijeti presudu na osnovu njezinih grčeva. Samo ona može izraziti svoj orgazam.

(24sata.hr)

Tabu stvari u seksu koje to ne bi trebalo da budu

Kad prestanete u krevetu da razmišljate o stvarima kao da su zabranjene, mogli biste da doživite najbolji orgazam u životu, a i seks će vam postati intimniji i zabavniji, poručuju stručnjaci.

"Postoji mnogo parova koji u potpunosti izbjegavaju seksualne odnose tokom menstruacije, jer jedan ili oba partnera to smatraju tabuom ili čudnim. Međutim, to ne bi trebalo da bude tako. Uz malo pripreme i dodatnog čišćenja, seks tokom menstruacije može biti jednako zabavan, kao i bilo kada u toku mjeseca", rekla je Emili Bruks, stručnjak za seks i veze.

Mada nije nužno tabu, seks bez dodirivanja genitalija (odnosno, peting) nešto je što većina odraslih ne radi.

"Iako se nekim ljudima čini kao da se radi o nečemu što je rezervisano za mlade koji tek počinju sa seksom, fokusiranje na partnerovo tijelo, istraživanje i posmatranje načina na koji reaguju na razne vrste dodira na neočekivanim mjestima mogu da budu i erotski i intimni", objašnjava seksolog Emili Šejn.

Seks može da znači šta god vi želite. Suprotno od onoga na šta ste možda navikli, to ne mora da podrazumijeva penetraciju, piše Kosmopolitan.

Seksualne igračke, mada su i same po sebi zabavne, mogu da dodatno poboljšaju seks sa partnerom.

"Seksualne igračke mogu da pomognu paru da doživi orgazam u isto ili skoro isto vreme, a dodaju i novu dimenziju i senzacije seksu. Igračke mnogim parovima pomažu da se zabave u krevetu, a i da postignu veći nivo intimnosti", rekla je seksolog Sira Dejsah.

Male grubosti, ali uz pristanak, nisu ništa strašno, saglasni su seksualni terapeuti.

"Ugrizi i slične stvari mogu nekima da donesu mnogo zadovoljstva. Kao i kod svega drugog, dok svi uključeni znaju šta mogu da očekuju i pristali su na to, nema razloga da povremene grubosti budu tabu", rekla je Kejla Lords, sa internet-stranice koja se bavi seksualnim odnosima.

(Ljepota&Zdravlje)

Evolucijska načela: I mravi praktikuju fizičko distanciranje

U svijetu je od virusa korona oboljelo više od 31 milion osoba. Preminulo je više od 965.000 pacijenata, a oporavljenih je više od 23 miliona. Najviše zaraženih i dalje ima u SAD, a potom slijede Indija i Brazil.

 

Ujedinjenom Kraljevstvu prijeti eksponencijalni rast smrtnosti od kovida-19 ako hitnom akcijom ne zaustavi brzo širenje drugog talasa.

Zbog virusa SAD gube prosječno 800 ljudi na dan, dok Australija, Kanada, Njemačka, Izrael, Italija i Velika Britanija gube manje od 15 ljudi.

Češki ministar zdravstva Adam Vojtech podnio je ostavku u ponedjeljak zbog kritika za upravljanje u zdravstvenoj krizi nakon porasta broja slučajeva virusa korona u toj zemlji. Dok Češka bilježi drugi najveći porast broja slučajeva u Evropi, nakon Španije, Novi Zeland je u ponedjeljak ukinuo mjere protiv virusa korona u većini zemlje.

Prema riječima doktora širom svijeta, ali i Svjetske zdravstvene organizacije najbolja prevencija protiv virusa korona je fizičko distanciranje.

Efekti fizičkog distanciranja najbolje su vidljivi ako se pogleda period od 30 dana. Tako će osoba koja ne primjenjuje ove mjere za 30 dana u prosjeku inficirati 406 ljudi.

Osoba koja fizičku interakciju smanji za 50 odsto zaraziće u prosjeku 15 ljudi, dok će osoba koja fizičku interakciju smanji za 75 odsto - za 30 dana u prosjeku će zaraziti 2,5 osoba.

Da nije riječ o mjeri donesenoj bez uporišta govori i činjenica da upravo mravi praktikuju distanciranje kad zaprijeti epidemija.

Naime, poznato je da mravi žive u gusto naseljenim kolonijama. Zavisno o koloniji, hiljade ili milioni mrava dijele jednu nastambu, prelaze jedni preko drugih i naizgled haotično obavljaju svoje zadatke. Međutim, mravi su primjer vrhunske organizacije i saradnje između jedinki koje funkcionišu po principu podjele rada. U mravinjaku nalazimo jedinke koje se brinu da uvijek ima dovoljno hrane, drugi se brinu za male, a treći su vojnici koji služe za odbranu. Međutim, osim u podjeli zadataka unutar kolonije, mravi su neobično složni i u suzbijanju bolesti.

Društveni imunitet

Iako to nije opštepoznato, do sada je opisano puno primjera o načinima na koje se mravi bore protiv epidemija. Zapravo, toliko ih je mnogo da danas postoji posebno područje istraživanja u nauci o tzv. društvenom imunitetu. Ovo područje istražuje na koje se sve načine mravi, a i ostali zadružni organizmi koji imaju sličan problem sa zarazama zbog učestalih kontakata, bore protiv epidemija u svojim društvima.

Na primjer, mravi mogu nanjušiti uzročnike bolesti pa izbjegavaju teritoriju gdje ih ima puno, a mogu nanjušiti i već zaražene jedinke. Kolonije mrava često se susreću s patogenim gljivicama u svom okolišu koje infekciju započinju izvana tako što njihove spore slete na površinu mrava i probijaju se prema unutrašnjosti tijela. Mrava koji nosi spore gljivice ostali vrlo brzo detektuju, a tada počinje akcija čišćenja i dezinfekcije.

Čišćenje je vrlo uspješno sve dok su gljivice na površini mrava, prije nego što uzrokuju infekciju. Zaraženi mrav će zbog ove akcije preživjeti, a preživjeće i cijela kolonija s obzirom na to da kad bi gljivica bila uspješna, vrlo lako bi zarazila i ostatak kolonije.

Zaraženi mravi izoluju se od ostatka zajednice

Nedavna istraživanja su pokazala da mravi praktikuju fizičko distanciranje kad su zaraženi ovom gljivicom.

Naučnici su proučavali njihovo kretanje tako što su im zalijepili čipove na leđa. Cijela kolonija je računarski obilježena posebnim markerima te je svaki mrav unutar kolonije koja je istraživana nosio jedinstven uzorak. Nakon nekoliko sekundi od čipovanja mravi su nastavili sa svojim radnjama kao da je golemi čip oduvijek bio dio njihovog identiteta. Prilikom ovog istraživanja primijećeno je da se nekolicina zaraženih mrava izdvojila iz društva i da su jako malo komunicirali s ostatkom kolonije. Rade upravo ono što epidemiolozi danas preporučuju u pandemiji virusa korona - smanjuju kontakte sa zdravim pripadnicima grupe kako bi spriječili dalje širenje zaraze.

Kako to mravi znaju?

Mravi iza sebe imaju oko 150 miliona godina uspješne evolucije, a to je dosta vremena da se nauče otarasiti tvrdokornih bakterija, virusa, gljivica i ostalih parazita koji se vole hraniti na njihov račun.

Postoje još brojni primjeri o nevjerovatnim načinima na koje mravi, pčele, termiti i zadružne ose sprečavaju epidemije u svojim društvima. Uglavnom se većina svodi na održavanje čistoće u gnijezdima, pa imaju posebne odjeljke gdje drže hranu, kao i one  gdje odlažu otpad i mrtve.

Uz to, redovno sterilišu površine gnijezda kiselinom i pregledaju radilice koje se vrate iz potrage za hranom - da nisu slučajno donijele i nepozvanog gosta. Iako se mravlja društva ne mogu direktno porediti s ljudskim, interesantno je to kako se određena načela provlače kroz prirodu, pa slične izazove, u ovom slučaju uzročnike bolesti, i ljudi i mravi suzbijaju na slične načine.

Izdvajamo

Kontakt Info

 • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
 • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
 • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
 • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top