MERIDIAN: Podrška sportskom klubu NFL Rebels iz Banja Luke

Kompanija Meridian pored svojih poslovnih rezultata i redovnih humanitarnih donacija, a posebno u vremenu koje je iza nas dok smo pod pandemijom virusa korona podržava i mlade sportiste, sportske klubove i udruženja.

Ovaj put za donaciju kompanija Meridian je odabrala klub američkog fudbala NFL “Rebels” iz Banja Luke i uručila 130 sportskih majica.

Klub američkog fudbala NFL “Rebels” iz Banja Luke koji je osnovan 2018. godine napravio je za kratko vrijeme pravu popularizaciju ovog neobičnog sporta za naše podneblje i okuplja sve veći broj ljubitelja i simpatizera ovog sporta.

Za veoma kratko vrijeme napravili su odlične rezultate u cijeloj BiH i jedan su od tri kluba koji se takmiči u ligi BiH pored klubova iz Sarajeva i Tuzle.

“Jedan od naših zadataka je promocija ovog sporta i zahvalni smo kompaniji Meridian koja prepoznaje našu namjeru. Donacija nam je od izuzetnog značaja posebno u ovim teškim vremenima i otežanim uslovima rada za sve sportiste” – ističu iz kluba Rebels.

Iz kompanije Meridian poručuju da će uvijek biti podrška sportu i sportistima, a posebno sada razumijevajući situaciju koja je teška za cijelu zajednicu. Sada je važno da svi, a posebno poslovni subjekti budu podrška sportu jer nečije malo nekom znači mnogo.

Za sve najnovije vijesti iz svijeta sporta, te analizu NFL BiH Lige obavezno kliknite na OVAJ LINK.

Odobreno 500.000 KM za program samozapošljavanja u privredi

BRČKO - Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da je današnjom odlukom Vlade distrikta izdvojeno 500.000 KM za finansiranje Programa za samozapošljavanje u privredi, čija realizacija se očekuje u decembru.

 

Milić je istakao da je novac prebačen na račun Zavoda za zapošljavanje distrikta koji će da realizuje Program u saradnji sa vladinim Odjeljenjem za privredni razvoj, sport i kulturu.

"Očekujemo da će narednih dana iz Odjeljenja za poljoprivredu biti predložen sličan program za samozapošljavanje u poljoprivredi, u istom iznosu", rekao je Milić novinarima.

On je naveo da će, u odnosu na ranije programe samozapošljavanja u privredi, prednost prilikom određivanja sredstava za poslovne ideje i programe imati mladi, odnosno lica do 30 godina starosti.

"Ovaj program je do sada dao veoma značajne rezultate. Siguran sam da ćemo u narednoj godini ići sa prijedlogom da se iznosi sredstava za samozapošljavanje u privredi i poljoprivredi povećaju i da se obezbijede potrebna sredstva za podršku poslovnim idejama koje su nakon dvije godine pokazale samoodrživost", rekao je Milić.

Žene s ovom bojom glasa su sklonije prevari

Njemački istraživači došli su do zaključka da su žene koje imaju dubok glas sklonije prevari.

Istraživanje koje je vodio psihoterapeut Filip Hadson zaključuje da bi žena sa dubokim glasom mogle da nas "izdaju" spavajući s drugim osobama.

Duboki i hrapavi tonovi glasa povezani su sa višim nivo testosterona za koji naučnici kažu da podstiče seksualnu želju.

Kako bi utvrdili povezanost između glasa i varanja, stručnjaci su u istraživanje uključili 931 osobu, a svaka od njih je imala zadatak da odgovori da li vara svog partnera. Zatim su analizirali njihov glas.

Jedna žena koja je učestvovala u anketi prijavila je čak 31 partnera. Takođe, muškarci koji imaju dublji glas imali su više afera - jedan učesnik je tvrdio da je imao 180 ljubavnica.

"Žene sa dubokim glasovima su uobičajeno veoma samopouzdane i spremnije su za rizik. A muškarce mogu privlačiti nezavisne žene jer izgledaju privlačno i obično odaju utisak da su stabilne, odnosno 'nogama na zemlji'", kazao je psihoterapeut Filip Hadson.

Ranija studija objavljena u časopisu "Evolutionary Psichology" zaključula je da smo kao vrsta, vremenom naučili kako da se zaštitimo i zato izbjegavamo partnere koji bi mogli da nas "izdaju" spavajući s drugim osobama.

"Ono što smo saznali jeste da i muškarci i žene koriste visinu svog glasa kao upozorenje za buduće prevare. Što je atraktivniji glas, visok za žene, nizak za muškarce, veće su šanse da će ta osoba varati", rekla je svojevremeno Džilijan O'Konor, autorka studije.

"Razlog zbog čega visina glasa utiče na percepciju prevare najvjerovatnije se krije u povezanosti između visine glasa, nivoa polnih hormona i nevjere", objasnio je tada David Feinberg, asistent istraživanja.

(Telegraf.rs)

IT

You Tube ima nove opcije

Google je objavio veliko ažuriranje za svoju YouTube aplikaciju, za Android i iOS platform. Novi apdejt donosi nove funkcije, pojednostavljeni interfejs i mogućnost gestikulacije.

 

Sada je na intuitivniji način moguće ući i izaći iz režima prikaza na cijelom ekranu (Full-screen). Prevlačenjem ka dole, u videu koji se gleda, iz panoramskog moda se prelazi u cijeli ekran, a na isti način je video moguće i minimizovati.

Tasteri za titlove (Subtitles/Closed captions) i automatsko puštanje videa (Autoplay) sada su vidljivi direktno iz menija i lakše im se pristupa.

I drugi tasteri su, takođe, preraspoređeni za još bolju navigaciju, navodi YouTube na svom korporativnom blogu.

Funkcija Video Chapters, koja je nedavno predstavljena na desktop verziji, stiže i na YouTube aplikaciju, prenosi Benchmark. Ta opcija prikazuje listu svih sekcija videa, zajedno sa pregledom za lakšu navigaciju.

Za dodatno olakšanu navigaciju kroz aplikaciju, uključene su i sugerisane akcije koje predlažu da se telefon rotira ili da se video gleda u VR režimu.

(Telegraf)

Sjajna prilika za sve srednjoškolce u BiH!

Fondacija Mozaik, u saradnji s Mrežom savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini (mreSVUBiH) objavljuje poziv za sve srednje škole u BiH, da realizuju ideje koje podstiču omladinsko preduzetništvo, inovativnost i aktivizam. Poziv je otvoren za vijeća/savjete učenika i nastavno osoblje. Fond za dodjelu je 50.000 KM. Rok za slanje projekata je 15.11.2020. godine (do 23:59h)Više informacija o pozivu pronađite u zajednici za aktivizam i preduzetništvo lonac.pro: https://www.lonac.pro/omladinska-banka-bih-obezbijedila-fond-od-50-000-km-za-ucenice-i-ucenike-srednjih-skola

Kriteriji za dodjelu:

 • Grupu čini 3-7 osoba (od 17 do 35 godina), a sastavljena je od predsjednika ili predsjednica Vijeća/Savjeta učenika te ostalih učenika i učenica te osoblja škola;
 • Projekni tim opisuje svoju ideju na OB prijavi lonac.pro – zajednice za društveno poduzetništvo i aktivizam mladih;
 • Projekat se provodi na lokacijama škola u BiH;
 • Od Omladinske banke se traži minimalno 500 KM, a maksimalno 1.500 KM;
 • Pojedinci, preduzeća, ustanove, nevladine organizacije će podržati projekat u robi ili novcu ili uslugama u iznosu od 50-200 % od traženog iznosa;
 • Projekat će se realizovati u periodu 20.01-20.03.2021. godine.

Pored toga, projekat treba da:

 • Koristi zajednici i školi u kojoj se provodi;
 • Podstiče omladinsko preduzetništvo i aktivizam kroz aktivnosti koje se tiču:
 • inovacija i preduzetništva mladih (npr. razvoj I keiranje online aplikacija, testiranje usluga ili proizvoda virtuelnih preduzeća i sl.);
 • ekologije i zaštite životne sredine;
 • poboljšanju uslova za učenje i boravak u školi;
 • Okuplja volontere i volonterke i ima dodatnu vrijednost – inovativan je, uključuje one koji su tradicionalno isključeni, ima pozitivan uticaj na okoliš, pazi na ravnopravnost;
 • Može da se provede u okviru navedenog vremena, sa ljudskim resursima i traženim budžetom koji je realan, detaljan i odgovara opisu projekta.

Omladinska banka neće razmatrati projekat:

 • Ukoliko ga podnosi jedna osoba, nevladina organizacija, politička partija ili javna institucija;
 • Ukoliko predsjednik ili predsjednica Savjeta/Vijeća učenika nije dio projektnog tima;
 • Koji poziva na bilo koji oblik nasilja i diskriminacije ili promoviše alkohol, droge ili nezdrav način života;
 • U čijem budžetu su planirane plate i honorari za vas koji provodite projekat, te nabavka oružja (čak i ako je u sportske svrhe) ili opreme koja se povezuje sa naoružanjem;
 • Kojem je svrha nabavka elektronske opreme radi dodjele pojedinicima
 • Ako se sredstvima banke planiraju platiti troškovi registracije udruženje ili druge vrste organizacije;
 • Ako su sredstva Omladinske banke namijenjena za dodjelu grantova, odnosno sredstava drugim neformalnim grupama, pojedincima, organizacijama ili sl.
 • Ako troškovi ne mogu biti plaćeni preko žiroračuna;
 • Čiji troškovi pokrivaju iznajmljivanje opreme od fizičkih lica.

FUDBAL VIKENDOM: PAKET od TRI Meridian BONUSA, samo za prave „doktore za kladžu“!

Sportska kladionica Meridian, za ovaj specijalni vikend spremila je čak 3 nevjerovatna bonusa! Saznaj koji je BEZ USLOVA!

Nakon fantastične sedmice, i maestralnog fudbala koji smo gledali u Ligi šampiona i Ligi Evrope, red je na ono što svi cijele sedmice čekamo. Da, naravno da se radi o ligama „PETICE“!

Da uzbuđenje bude još i veće, tu je moćna sportska kladionica Meridian, koja je pripremila specijalni bonus od 100% za prvi tiket, i sad jedna ipak „caka“! Pa, nema je, jer nije bitno da li je tiket dobitni ili gubitni, prva uplata, se nakon rezultovanja mečeva u oba slučaja vraća na račun, Ali, da to nije ono što je nevjerovatno, imaćeš priliku da saznaš i zašto...

                                                 Za „kladioničarske doktore“!

Odmah na startu večeras, jedan vrlo ozbiljan meč. Schalke dočekuje Štutgart, na otvaranju kola Bundeslige. Meč je vrlo interesantan iz razloga, što Šalke kao nikad do sad ima najgoru statistiku u gol razlici u istoriji, od čak – 17 golova. Da li će Šalke početi da se „vadi“ iz problema, ili ipak najjači meč koji ćemo gledati je onaj između B.Mehengladbah i Lajpciga?

Premijer liga Engleske svoje najjače izdanje za ovaj vikend nudi nam u nedjelju, jer Mačester Junajted – Arsenal, sigurno je meč koji se mora ispratiti. Da li je možda mudro poslušati statistiku koja daje neku prednost domaćinu, ili ipak igrati na osjećaj, pravi „doktor“ će već znati!

U italijanskoj Seriji A, takođe slijedi spektakl, jer „Vučica“ dočekuje Fiorentinu, sama gol razlika govori dovoljno koliko će ovo biti napet meč! ( Roma 11:10, Fiorentina 10:10 )

Ali, ipak to nije najveći spektakl, jer ono što je stvarni SPEKTAKL, je senzacionalni BONUS od 20 KM BEZ USLOVA, koji jedino i ekskluzivno u Bosni i Hercegovini ima samo moćna Meridian sportska kladionica. Sve što treba da uradiš da „skineš“ bonus jeste da se registruješ na meridianbet.ba.

Pored fenomenalnih mečeva liga „PETICE“, naša domaća Premijer liga takođe donosi uzbuđenja koja se ne propuštaju:

 • Sarajevo – Mladost DK ( petak, 17.00h )
 • Željezničar – Radnik Bijeljina ( subota, 19.00h )
 • Sloboda – Borac Banja Luka ( nedelja, 14.00h )

A, ukoliko želiš da proučiš kompletnu analizu kola BiH lige, te želiš da saznaš najnovije informacije iz svijeta sporta, zanimljivosti koje niko nema, obavezno KLIKNI OVDJE!

I sad SENZACIONALNO treći bonus, koji ovaj vikend definitno zaslužuje. Nevjerovatni bonus od čak 1.000% na broj parova, koji samo pravi, dokazani „doktor za kladžu“, umije da iskoristi!

Da li si TI TAJ?

MERIDIAN – KUĆA NAJVEĆIH BONUSA!

Kako da najbrže odmrznete hranu i spremite obrok

Mali trikovi koji će vam značiti kada žurite sa priprremom hrane.

 

Donosimo četiri proizvoda koji se najčešće koriste za odrmzavanje.

To su meso, povrće, voće i za gotova jela.

Meso

Ako ste prethodnog dana zaboravili da izvadite meso iz zamrzivača, ne očajavajte.

U posudu sipajte hladnu vodu i u nju potopite dobro zatvorenu kesu mesa. Za manje od sat vremena biće odmrznuto i spremno za pečenje. Da biste ubuduće to još brže činili, potrudite se da prije zamrzavanja meso isjeckate, razdvojite na manje porcije i začinite. Isti način odmrzavanja važi i za ribu.

Povrće

Najbolje je da smrznuto povrće kuhate u posudama za kuvanje na pari ili da ga stavite u slanu kipuću vodu.

Nemojte da ga prekuvate, da bi zadržalo boju, hranljive sastojke, ukus i miris.

Voće

Voće uglavnom gubi punu strukturu i ukus kada se odmrzava, ali najmanje ako se stavi u cjediljku na sobnoj temperaturi i pusti lagano da se topi.

Gotova jela

Gotova jela ubacite u mikrotalasnu ili u šerpu, pa ih odmrzavajte na umjerenoj temperaturi.

(Radiosarajevo.ba)

Senzacionalno atraktivna Tijana eM – „Žena od sultana“ 2. dio

Tijana eM u nastavku MEGA hita „Žena od sultana“, zajedno sa sportskom kladionicom Meridian poklanja NEVJEROVATNE NAGRADE!

Tijana Milentijević, inače već poznata kao nova „Sultanija“, ponovo je uspjela da napravi MEGA hit i „zapali“ društvene mreže, internet, ali i sve svoje fanove širom Balkana.

Naime, zajedno sa sportskom kladionicom Meridian, svim svojim fanovima Tijana eM donosi nevjerovatni poklon od 20 KM BEZ USLOVA, za sve novoregistrovane igrače na mobilnoj aplikaciji ili web sajtu meridianbet.ba.

U novom videu spotu, senzacija se zapravo nastavlja, ali slobodno možemo reći i unapređuje, jer sad u tandemu, sa već proglašenom najljepšom „Zvezdom Granda“, atraktivnom Ivanom Cvikić, mlada „Sultanija“ definitivno potvrđuje da je zapravo nova zvijezda estrade cijelog Balkana. U neodoljivoj crvenoj haljini, sve vrijeme posmatra popularnog MMA borca, Čedu TDI Pantića, i komentariše zajedno sa koleginicom, Ivanom Cvikić, koja u bijelom izdanju, jednostavno sve dovodi do vrhunca!

Kako izgleda „Žena od sultana“ u nastavku mega hita i šta je to zapravo radila sa MMA borcem, imate senzacionalnu priliku da vidite na OVOM LINKU!

Novo istraživanje: Nivo antitijela brzo opada

Nivo zaštitnih antitijela kod ljudi "prilično brzo" opada nakon infekcije korona virusom, kažu istraživači. Antitijela su ključni dio naše imunološke odbrane i sprečavaju virus da uđe u ćelije ljudskog tijela.

 

Istraživački tim sa "Imperial Collegea" iz Londona otkrio je da je broj ljudi koji su pozitivni na antitijela opao za 26 odsto u periodu od juna do septembra, prenosi "BBC".

Takođe su zaključili da imunitet polako nestaje i da postoji rizik da se virusom zaraze više puta.

Ovo otkriće je uslijedilo nakon što su podaci iz Kancelarije za nacionalnu statistiku pokazali da je broj smrtnih slučajeva od Kovid-19 u Velikoj Britaniji porastao za 60 odsto u sedmici od 16. oktobra.

Do sada je više od 350.000 ljudi u Engleskoj testirano na antitijela u okviru studije REACT-2.

U prvom krugu testiranja, krajem juna i početkom jula, oko 60 od 1.000 ljudi imalo je antitijela koja se mogu otkriti. Ali u najnovijem nizu testova, u septembru, samo je 44 na 1.000 ljudi bilo pozitivno.

Sugeriše da je broj ljudi s antitijelima opao za više od četvrtine između ljeta i jeseni.

"Imunitet prilično brzo opada, tek smo tri mjeseca nakon naše prve runde testova i već smo imali pad antitijela od 26 odsto", rekla je profesorica Helen Vard, jedan od istraživača.

Pad antitijela je bio veći kod starijih od 65 godina u poređenju s mlađim starosnim grupama i kod onih bez simptoma u poređenju s onima koji su imali teže oblike Kovid-19.

Broj zdravstvenih radnika sa antitijelima i dalje je relativno visok, a istraživači sugerišu da je razlog možda redovno izlaganje virusu.

Antitijela se zakače za površinu korona virusa kako bi zaustavili njegov ulazak u ćelije našeg tijela i napad na ostatak imunološkog sistema.

Šta tačno znači pad antitijela za imunitet još uvijek nije poznato. Postoje i drugi dijelovi imunološkog sistema, poput T-ćelija, koji takođe mogu igrati ulogu, direktno ubijajući zaražene stanice u tijelu i pozivajući druge imune stanice da pomognu.

Postoje još četiri ljudska korona virusa kojima se zarazimo više puta u životu. Oni uzrokuju simptome prehlade i možemo se ponovno zaraziti svakih šest do 12 mjeseci.

Mnogi ljudi imaju blage ili asimptomatske infekcije korona virusom. Dvije od svake tri osobe koje su testirane pozitivno na korona virus u studiji, koju je objavio britanski Zavod za nacionalnu statistiku, nisu iskusile nijedan od glavnih simptoma korona virusa.

Bilo je vrlo malo potvrđenih slučajeva dvostruke zaraze Kovid-19. Međutim, istraživači upozoravaju da je to možda zbog toga što imunitet tek počinje opadati otkako je došlo do najveće stope zaraza u martu i aprilu.

Istraživači se nadaju da će ponovna zaraza biti blaža od prve, čak i ako imunitet ipak opadne, jer bi tijelo trebalo imati "imunološko sjećanje" na prvu zarazu i trebalo bi znati kako se izboriti.

Istraživači kažu da njihova otkrića ne umanjuju nade u vakcinu, koja bi se mogla pokazati efikasnijom od prave zaraze.

Sweden/USAID FARMA II projekt traži pružaoca usluga

da provede drugu fazu kampanju Hrana Gurmana kojom će se promovisati najmanje 210 poljoprivrednih proizvođača, prodavaca i restorana. Rok za predaju prijedloga je 9. november, u 16:00 sati.

Projekat razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II), kojeg finansira Vlada Švedske i USAID, će nastaviti kampanju Hrana Gurmana kojom će se promovisati najmanje 160 malih poljoprivrednih proizvođača, 20 trgovina i 30 restorana, kako bi im pomogao da se nose sa promijenama u ponašanju potrošača izazvanim COVID-19 pandemijom, da povećaju broj kupaca, održe nivo zaposlenosti, i prežive ekonomsku krizu.

U ovu svrhu, FARMA II će napraviti ugovor sa pružaocem usluga (profitna, neprofitna ili nevladina organizacija, registrovana i priznata u BiH u skladu sa zakonima BiH) koji posjeduje relevantnu ekspertizu  da razvije i provede četveromjesečnu kampanju, koja će se početi provoditi u što kraćem roku nakon dodijele ugovora.

Svi zainteresovani pružaoci usluga sa potrebnim znanjem i vještinama mogu preuzeti Zahtjev za ponude (Request for Proposals – RFP) dostupan (samo na engleskom jeziku) na ovom link-u.

Sva pitanja vezana za ZZP se mogu poslati putem elektronske pošte na adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., do 2. novembra 2020. u 16:00 sati. Odgovori na pitanja će biti postavljeni na web stranicu projekta: www.farmabih.ba.

Pored toga, 4. novembra 2020., u 11:00 sati, preko Zoom platforme, biće organizovana info sesija na kojoj će biti pružene dodatne informacije o opisu posla i instrukcije za predavanje prijedloga. Svi zainteresovani, za info sesiju se trebaju prijaviti putem elektronske pošte na adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., do 2. novembra 2020., u 16:00 sati.

farmabih.ba

Izdvajamo

Kontakt Info

 • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
 • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
 • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
 • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top