Marketing mar 16, 2021 - 284 Views

Maltezer Featured

Maltezer spada među najpopularnije pasmine današnjice radi svoje bogate povijesti, veličine i karaktera. Maltezer je nježna, zaigrana i šarmantna pasmina koja može ponekad biti i preosjetljiva. Ova elegantna „toy“ pasmina najpoznatija je po svojoj svilenkastoj bijeloj dlaci.

Njega i linjanje

Maltezeri imaju zadivljujuću, čistu bijelu i svilenkastu dlaku koja se ne linja često. Oni nemaju tipičnu poddlaku kao većina drugih pasmina. Loša stvar kod takve dlake je što se lako zapetlja i zaprlja. Kako bi spriječili petljanje dlake, svog bi psa trebali četkati svaki dan. Ako se dlaka vašeg psa zapetlja vjerojatno ćete ju morati ošišati jer bi psima bilo izuzetno bolno takvu dlaku raščešljavati. Možete koristiti i regenerator za pseću dlaku kako bi vam lakše bilo održavati dlaku i spriječiti petljanje. Nikada ne pokušavajte četkom izvući cijeli dio zapetljane dlake. Uvjerite se kako ste riješili sve čvoriće dlake prije kupanja jer ti čvorići kada se smoče postaju još čvršći. Maltezerima je potrebno redovno kupanje, no ako koristite nježne šampone, možete ih češće kupati bez straha da ćete oštetiti njihovu nježnu dlaku. Ostalo je osnovna njega, kraćenje noktiju kada je to potrebno te pranje zuba kako bi spriječili nakupljanje kamenca i loš zadah.

Osnovna njega

Briga o njihovoj dlaci svakako zahtijeva puno vremena, ali budite oprezni da ne izostavite ostale važne aspekte potpune njege vašeg maltezera. Njihove šape su osjetljive, pa ih trebate naviknuti na njihovo njegovanje. Nokte treba redovito rezati ako ih prirodno ne skrate. Dobar pokazatelj da su nokti predugi je kada ih čujete dok pas hoda.

Pranje zubi psa je također vrlo važno. Većina pasa nije ljubitelj četkanja, pa ih počnite podučavati što je prije moguće. Ako uključite poslastice i pohvale, vrlo brzo će se pas naučiti na potrebnu njegu zubiju. Možete provjeriti u lokalnim trgovinama za kućne ljubimce da li postoje četkice za zube i pasta za zube koje ne sadrže štetne kemikalije.

Potrebna aktivnost

Maltezerima nije potrebno mnogo aktivnosti. Redovne šetnje ili čak igra u zatvorenom prostoru, bit će sasvim dovoljni kako bi vaš pas ostao u dobroj formi. Nemojte predugo šetati sa svojim Maltezerom prije nego pas navrši 8. mjeseci jer se tako mogu ošteti kosti psa koji je još uvijek u razvoju. Ove pse najbolje je pustiti da sami odrede tempo kojim će se igrati dok su još u razvoju. Ovi se psi vole igrati, ali morat ćete biti oprezni. Vrlo su maleni i mogu se lako ozlijediti.

Oni nisu najaktivnija pasmina, ali kako bi bili sretni i zdravi, potrebna je umjerena količina vježbanja. Prvenstveno su psi-pratitelji i najsretniji će biti u kući sa svojom obitelji, uključeni u sve obiteljske aktivnosti.

Temperament

Maltezeri su nježni, druželjubivi i dobri obiteljski psi. Njihov karakter ovisi o brojnim faktorima kao što su socijalizacija, dresura, nasljedni karakter, itd. Ovi psi uzgajani su kao psi-pratitelji i oni su izvrsni u ovoj ulozi. Izuzetno su prijateljski raspoloženi i ponašaju se kao da su svi koje sretnu novi prijatelj. Mogu biti pomalo lukavi i poznati su kao psi koji vole stvari okrenuti u svoju korist. Neki su vlasnici rekli da nisu imali namjeru ih razmaziti, ali su ipak ovi psi dobili sve što su htjeli.

Potrebno im je puno ljudskih kontakata i ako ih se ostavlja predugo same, skloni su pretjeranom lajanju i razvijanju destruktivnog ponašanja. Potencijalni problem ovih pasa je razdvojenost, pa ako ste zainteresirani za maltezera, pobrinite se da imate dovoljno vremena za njega.

Socijalizacija

Kao i sve ostale pasmine i njima je potrebna rana socijalizacija – izložite svog psa različitim prizorima, zvukovima, ljudima i situacijama dok je još mlad. Ovi psi su poznati kao dobri i oprezni čuvari te mogu razviti pretjerano zaštitničko ponašanje. Ovi psi mogu lajati pa čak i ugristi druge životinje ili ljude ako ih dožive kao prijetnju svojoj obitelji.

Maltezeri i djeca

Ovi psi nisu optimalan izbor ako imate malu djecu u obitelji te mnogi uzgajivači neće htjeti prodati psa obiteljima s malom djecom. Razlog za to je jednostavan – mala djeca mogu lako ozlijediti malog Maltezera.

Druge životinje

Ako su ovi psi pravilno odgajani, odlično se slažu s drugim psima i životinjama. Kao što smo već rekli, ovi psi su uglavnom vrlo prijateljski nastrojeni i vole imati društvo. Oni nisu dominantni pa će najvjerojatnije uživati u druženju s drugim životinjama, posebno psima.  (zoo.plus)

Tagged under

Related items

Maltezer
Inteligentni ljudi su manje društveni mar 16, 2021 - 284 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top