zeljko jun 08, 2017 - 627 Views

9 pravila za siguran boravak vaše bebe na suncu

Boravak na otvorenom tokom sunčanih dana svima pričinjava zadovoljstvo. Sunce, dokazano, popravlja raspoloženje – podstiče lučenje serotonina i dopamina u mozgu, neurotransmitera koji deluju protiv depresije.

Uz to, sunčeva svetlost inhibira lučenje melatonina, hormona odgovornog za san.Dalje, pod uticajem ultraljubičastog zračenja u koži se sintetiše vitamin D, a samo nekoliko minuta izlaganja suncu svakog dana dovoljno je zdravoj osobi da proizvede potrebnu količinu tog vitamina.
Njegova primarna uloga je održavanje homeostaze i konstantne koncentracije kalcijuma i fosfata u plazmi pa je tako nužan za normalan rast i mineralizaciju kostiju i zuba.

Izlaganje nezrele i osetljive kože UVA i UVB zračenju vrlo je opasno. Stoga se roditelji trebaju pridržavati nekih nepisanih pravila.

1. Dete se, dok ne navrši šest meseci, uopšte se ne sme izlagati suncu! Takođe se ne sme mazati kremama sa zaštitnim faktorom jer one mogu prouzrokovati iritaciju i pojačanu apsorpciju.

2. Deca mlađa od tri godine ne smeju biti izložena direktnom suncu, posebno između 11 i 17 sati kad je najjača insolacija.

3. Ako je boravak na suncu neizbežan, dete obavezno treba zaštititi (šeširić sa širokim obodom od pamučnog materijala),sunčanim naočarima, odgovarajućom odećom (prozračnom i svetlom) i kremom za zaštitu od sunca.

4. Izaberite kremu za zaštitu od sunca koja sadrži mineralne filtere (titan dioksid, cink oksid) koji reflektuju i raspršuju UV-zrake delujući poput ogledala. Oni filtriraju celi raspon UV-zraka (UVA i UVB), inertni su (ne reaguju sa drugim sastojcima kozmetičkih proizvoda) i fotostabilni su. Na površini kože stvarajuvidljivi film i ne postoji rizik od penetracije. Upravo ih to čini sigurnima za primenu.

Za razliku od mineralnih filtera, hemijski filteri, zavisno od svog sastava, apsorbuje samo određenu talasnu dužinu sunčeve svetlosti pa je za efikasnu zaštitu potrebno kombinovati nekoliko hemijskih filtera. Dalje, nisu fotostabilni, što znači da se pod uticajem sunčeve svetlosti dele na manje molekule koje prodiru u kožu i koje mogu reagovati sa drugim sastojcima pa tako postoji rizik od alergijske reakcije ili toksikacije.

5. Zaštitnu kremu nanesite čak i kad je dete u senci, zbog reflektovanja UV-zraka od vodu, stene..

6. Ne zaboravite detetu ponuditi dovoljno tečnosti kako biste sprečili rizik od dehidracije. Svakako izbegavajte gazirane i zaslađene sokove jer ne mogu ugasiti žeđ.

7. Nanosite zaštitnu kremu u dovoljnim količinama svaka dva sata, odnosno nakon kupanja.

8. Ne zaboravite zaštititi posebno osetljive i izložene delove tela kao što uši, nos, usnice, koje ne sadrže zaštitni pigment melanin, čelo, iako je prekriveno šiškama, prednji deo vrata, ramena...

9. Pred kraj dana, nakon tuširanja, na kožu nanesite preparat za negu nakon sunčanja koji će je umiriti i nadoknaditi vlagu.

Sunčanica
Sa izlaganjem suncu ne sme se preterivati, posebno bez šešira jer preti opasnost od sunčanice, kada dolazi do edema mozga. Ako je reč o većem detetu, obično se žali na glavobolju i mučninu, a manje postaje izuzetno uznemireno. To stanje je praćeno visokom temperaturom, povraćanjem, dehidracijom, crvenom i toplom kožom. Pružanje prve pomoći uključuje smeštanje deteta u zamračenu, klimatizovanu prostoriju, stavljanje hladnih obloga na glavu, davanje sredstva za snižavanje temperature i ublažavanje glavobolje (paracetamol, ibuprofen). Takođe treba nadoknaditi izgubljenu tečnost hladnim čajem i vodom, a u slučaju većih gubitaka prouzrokovanih povraćanjem – oralnom rehidracijskom tečnosti.

Opekotine

Ultraljubičasto zračenje (UVA i UVB) u slučaju prekomernog izlaganja može izazvati opekotine, sa kratkotrajnim ili dugotrajnim posledicama. Naime, dovoljno je da dete dobije opekotine da se rizik od nastanka malignog melanoma udvostruči. Detetu možete pomoći tako što ćete ga okupati u mlakoj vodi, a opekotine prekriti hladnim oblozima. Kako biste mu ublažili osećaj pečenja i boli, ujedno snizili temperaturu, dajte mu lek na bazi paracetamola.

URIAGE SPF 50+ dečije mleko za zaštitu od sunca intezivno štiti i neguje kožu (bez mirisa, bez parabena, bez alkohola, nevidljive teksture, kompleks filtera anti-UVA/Uvb s tinosorbom M, stabilizovani vitamin C, vitamin E).

 

KAKO ZAŠTITI KOŽU BEBA

Koža beba još je nerazvijena i stoga izuzetno osetljiva. Dakle, nije stekla sve osobine koje poseduje koža odraslih, a koje joj pružaju odgovarajuću zaštitu od nepovoljnih spoljašnjih uticaja. Trebaće joj dve do tri godine da potpuno sazri. Iako je njena građa u osnovi slična građi kože odraslih, postoje neke razlike:

- koža beba je tanja nekoliko puta
- hidrolipidni sloj je oskudan u odnosu na onaj kod odraslih, a time i propusniji pa postoji veći rizik od isušivanja i prodora mikroorganizama i alergena.
- rožnati sloj epidermisa (stratum corneum) je tanji: keratinociti su slabije povezani što dodatno povećava propusnost tog sloja spoljašnjim činiocima kao što su toplota, hladnoća, sapun, detardženti i mirisi, kao i ostalim alergenima i mikroorganizmima.
- epidermo-dermalni spoj je labaviji
- dermis je tanji i sadrži manje vezivnih vlakana.
- potkožno masno tkivo je oskudno.
- nije još uspostavljen kiseli pH – pH je neutralan čime je koža podložnija infekcijama.
- mreža krvnih sudova obilno je razvijena pa se tako štetni sastojci sa kože lakše resorbuju.
- imunološki sastav je nezreo.
- deca od rođenja poseduju sve što trebaju za prirodnu fotozaštitu (površinski sloj kože, melanin i mehanizme ćelijske odbrane), međutim ti su mehanizmi još nezreli.
- mehanizmi za održavanje stalne telesne temperature takođe su nerazvijeni kod beba.

 

IZVOR: mamaibeba.rs

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top