zeljko sep 18, 2017 - 343 Views

Slijepa Dobojka Nataša Arsenović srcem vidi, a rukama stvara bajkovitu keramiku Featured

Nataša Arsenović (18) iz Doboja, koja je slijepa od svoje devete godine, vještim rukama na grnčarskom kolu stvara prava umjetnička djela od keramike.

Nataša već godinu i po izrađuje grnčariju u umjetničkoj radionici akademskog vajara Drage Handanovića, a svojim rukama može stvoriti sve što poželi, od posudica i vaza, pa sve do figura kućica ili životinjica.

Ova posebna djevojka, iako uskraćena za čulo vida, svojim prstima i te kako dobro vidi, a pravi performans na grnčarskom kolu priredila je u četvrtak uveče publici u srbačkom Domu kulture, na otvaranju izložbe svojih keramičkih radova.

Nataša kaže da se za tehniku grnčarstva zainteresovala nakon što je slučajno prisustvovala jednoj Handanovićevoj radionici, koji je uvidjevši njen talent odmah predložio časove.

“Modelirala sam razne figure, ali svaka od mojih formi je različita. Nikada sebi nisam zadala cilj da nešto moram uraditi, jer ne ispadne onako kako sam planirala. Vodim se svojim osjećajem, bacim se u razmišljanje i pustim mašti na volju, a iz toga uvijek nastane nešto novo i drugačije” – kaže Nataša.

Njen mentor Drago Handanović kaže da među vajarima ima dosta slijepih osoba, ali da do sada nije naišao na podatak da je neka slijepa osoba u svijetu savladala rad na grnčarskom kolu, što su mu potvrdili i na međunarodnim simpozijumima.

“Nataša posjeduje posebnu senzibilnost za forme u skulpturi. Za veoma kratko vrijeme uspješno je savladala tehnike grnčarstva jer ima poseban talenat. Ona vidi srcem i takav osjećaj za umjetnost se rijetko viđa” – kaže Drago.

Stručni saradnik Centra za kulturu i sport iz Srpca Stevan Umljenović rekao je da je izložba Natašinih radova u Srpcu prva koja je organizovana izvan Doboja, a da će se postavka u narednom periodu najvjerovatnije preseliti u Laktaše i Banjaluku. Zainteresovani građani izložbu će moći pogledati u Srpcu u naredne dvije sedmice.

Školovanje

Nataša se školuje u Zavodu za slijepe i slabovide “Budućnost” iz Dervente. Završila je osnovnu muzičku školu i pravi je virtuoz na klaviru. Planira da postane fizioterapeut, ali ističe da će nastaviti da se bavi vajarstvom. Veliku zahvalnost duguje porodici koja joj je pomogla da prevaziđe tešku bolest zbog koje je ostala slijepa i koja joj je, kako kaže, ulila snagu da savlada sve životne prepreke.

Izvor: Glassrpske/Dejan Jovičić

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top