Aleksa feb 07, 2019 - 259 Views

Poželjno je odgađanje kupanja bebe nakon rođenja Featured

Ukoliko želite da dojenje djeteta ide glatko i da zdravlje vaše bebe napreduje, možda biste trebali zamoliti medicinske sestre da odgode prvo kupanje vašeg novorođenčeta, pokazuju nova istraživanja.
Desetljećima je bila standardna procedura da se novorođenčad kupaju u prvih nekoliko sati nakon rođenja, ali nova istraživanja ukazuju na to da biste trebali sačekati 12 ili više sati prije tog čina.

Studija je obuhvatila skoro 1.000 majki i beba, a nešto manje od polovine novorođenčadi je bilo okupano ubrzo nakon rođenja, dok je kupanje odgođeno za nešto više od polovine novorođenčadi.

Stope dojenja tokom boravka u bolnici iznosile su 59,8 posto za novorođenčad u tipičnoj grupi za kupanje i 68,2 posto u grupi s odgođenim kupanjem, otkrili su istraživači.

Novorođenčad u grupi s odgođenim kupanjem su također imala veću vjerovatnoću da će imati bolji plan prehrane u bolnici, koji se isključivo temeljio ili je barem uključivao majčino mlijeko.

Brojni faktori mogu objasniti zašto odgađanje prvog kupanja novorođenčeta može poboljšati stopu dojenja, izjavila je voditeljica istraživanja Heather DiCioccio.

Naime, odgađanje prvog kupanja pruža više inicijalnog vremena kako bi se razvio adekvatan kontakt između kože majke i kože bebe, pri čemu novorođenče čuva miris svoje majke, što je izuzetno važno uzmemo li u obzir činjenicu da sličnost mirisa između amnionske tečnosti i dojke može ohrabriti bebe da počnu dojiti, kažu autori studije.

Istraživači su također otkrili da su novorođenčad u grupi s odgođenim kupanjem vjerovatno imala stabilniju temperaturu nakon prvog kupanja.

"Ove bebe nisu bile pothlađene kao one koje su kupane neposredno po rođenju pa su bile spremnije da doje. Sada je naša politika da odgodimo kupanje najmanje 12 sati. Ako majka odbije da čeka, u tom slučaju tražimo dva sata", objasnila je DiCioccio.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Obstetric, Gynecologic and Neonatal Nursing, javlja Health24.

Izvor:Klix.ba

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top