Dario jul 04, 2020 - 660 Views

Predmenstrualni sindrom može, ali ne mora biti bolan Featured

Predmenstrualni sindrom (PMS) je skup simptoma koji se ciklički pojavljuju ovisno o fazama menstrualnog ciklusa u obliku psihičkih i fizičkih tegoba. Tegobe se najčešće javljaju u lutealnoj fazi ciklusa, 7 - 10 dana prije mjesečnice i nestaju nekoliko sati nakon početka menstruacijskog krvarenja.

Računa se da više od 70% žena pati od predmenstrualnog sindroma, a većina žena u zapadnom svijetu (anglosaksonska i njemačka literatura navodi 40%). Stres je jedan od važnijih uzroka i pod njegovim utjecajem je najizraženiji, dok su promjene prije menstruacije gotovo neprimjetne ako žene borave u mirnoj okolini koja opušta.

Predmenstrualni sindrom najčešće se pojavljuje:

u dobi između 20. i 40 . godina

kod žena koje jedu puno slatke i slane hrane

kod žena koje žive pod stresom

kod žena koje boluju ili su bolovale od depresije

kod žena koje su više puta rađale

poslije problematične trudnoće

kod žena koje imaju bolne menstruacije

kod žena čija je sestra ili majka imala PMS

kod žena koje se malo bave tjelesnim aktivnostima

Mogu se pojaviti: razdražljivost, manjak koncentracije, nesanica, nagle promjene raspoloženja, nadutost i općenito zadržavanje vode u organizmu (dobitak na težini od 1-3 kg), pojačana žeđ prije samog ciklusa, naticanje gležnjeva, pojačana masnoća kože i kose, izbijanje prišteva, potreba za slatkom, slanom i masnijom hranom.

(kod žena koje primijete znatan porast težine)

Mjesečne promjene nivoa hormona mogu proći prilično neprimjetno, međutim većina žena osjeća promjene raspoloženja i ponašanja, nervozu i razdražljivost, pritisak u donjem dijelu trbuha, napetost i težinu u dojkama, mučnine i proljeve, promjene apetita, nesanicu. Ne moraju biti izraženi svi simptomi.

Žene u pravilu osjećaju neki od tri tipa predmenstrualnih tegoba:

predmenstrualnu promjenu - obično se pojavljuje jedan tjelesni simptom, poput npr. nadutosti i osjećaja težine;

predmenstrualni sindrom (PMS) - pojavljuje se dva ili više simptoma

predmenstrualni disforični poremećaj (PDD) - pojavljuje se najmanje pet simptoma, a jedan od pet simptoma mora biti promjena raspoloženja, poput tjeskobe ili depresije, a simptomi su toliko jaki da ženu izbacuju iz dnevnog ritma.

Liječenje PMS-a

Vođenje dnevnika promjena i prehrana - napadi gladi povezani su s niskom razinom šećera u krvi. Umjesto jednostavnih šećera (koji se nalaze u čokoladi, marmeladi, ili kolačima) preporučuje se u kritičnim danima povećati unos složenih šećera iz integralnog kruha i tjestenine.

Vitamini - jednom dijelu žena pomaže Vitamin B6. Svakodnevnom prehranom trebalo bi unijeti 2 mg vitamina B6, koji može pomoći kod simptoma razdražljivosti, a Vitamin E i magnezij može pomoći kod problema s bolnim i napetim dojkama.

Fototerapija ili terapija svjetošću - jedna od novijih terapija kojemu je cilj povećanje razine serotonina.

Lijekovi - analgetici kod bolova u leđima ili glavobolje, diuretici (kod žena koje primijete znatan porast težine), hormonalna terapija (umiruju rad jajnika), a antidepresivi kod simptoma anksioznosti ili depresije.

Hirurško liječenje - vrlo drastična metoda koja se primjenjuje u SAD-u i nekim drugim zemljama (uklanjanje jajnika ili uklanjanje jajnika i maternice)[

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top