Marketing mar 19, 2018 - 629 Views

Ambasadori pomirenja s proljećem kreću u nove akcije Featured

regeneracijaDa naša zemlja ima mlade i entuzijastične ljude koji su spremni pokrenuti promjene u svojim sredinama, potvrdili su mladi Ambasadori pomirenja, učesnici USAID-ovog projekta re:Generacija, koji već nekoliko mjeseci aktivno rade na promociji zajedništva i jednakosti među svim narodima u BiH.

Do sada su Ambasadori posjetili pet bh. gradova, u kojima su kroz različite performanse i radionice širili poruke jedinstva među lokalnim stanovništvom, a svoje aktivnosti nastavljaju već od sutra.

 

Poruke mira stižu u Doboj, Kotor Varoš i Banja Luku

Početkom naredne sedmice mladi aktivisti posjetit će Doboj i Kotor Varoš, a nakon toga i Banja Luku, gdje će sa građanima razgovarati o predrasudama i načinima njihovog prevazilaženja, nakon čega će, kroz diskusije i analize, pokušati pronaći zajedničke poruke mira.

U ponedjeljak, 19. marta, mladi aktivisti putuju u Doboj gdje će u Američkom kutku okupiti članove Omladinske novinske akcije na radionici pod nazivom „Igra predrasuda“ koja će početi u 12:30. Zbog čega imamo predrasude, zašto ne vjerujemo u istinitost nečijih iskaza i da li etnička pripadnost onoga ko ih izgovara ima veze s tim, pokazat će ova zanimljiva igra, kao i poučna diskusija svih učesnika nakon njenog završetka.

Već sljedećeg dana, 20. marta, zanimljiv performans bit će održan u Kotor Varoši kada će Ambasadori sa prolaznicima na glavnom gradskom trgu razgovarati o temi pomirenja i jednakosti. Njihove poruke mira bit će ispisane na balonima koje će zajedno pustiti u zrak iz samog centra grada, kao simbolični pečat ove društveno - odgovorne akcije. Ovaj performans će biti upriličen u 14.00 sati.

Krajem godine premijera dokumentarnog filma o re:Generaciji

Prvi dan proljeća, 21. mart, rezervisan je za posjetu Banjaluci. U gradu na Vrbasu mladi aktivisti će biti fokusirani na snimanje intervjua za potrebe filma, koji će kao kruna projekta re:Generacija premijerno biti prikazan krajem godine. Ovaj film će objediniti sve posjete, priče i akcije mladih ambasadora te biti finalni dokument svih rezultata koje učesnici ovog projekta ostvare tokom njegovog trajanja.

Projekat USAID-a, re:Generacija, koji implementira Međunarodni republikanski institut u BiH i udruženje Magacin Kabare, ima za cilj da educira i motivira mlade da zagovaraju pomirenje i suživot svih naroda, naročito među mlađim generacijama. Zadatak Ambasadora pomirenja je da organiziraju kreativne radionice i akcije u svojim zajednicama i tako utiču na podizanje svijesti o predrasudama i neophodnosti pomirenja i zajedničkog djelovanja u njihovim sredinama, ali i izvan njih.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top