Vic dana: Mujo i veliki dugovi

Mujo i Fata legli da spavaju, ali Mujo se stalno vrti i okreće, pa ga pita Fata:

- Mujo, bolan, šta t' je?

Mujo uzdahne:

- Dužan sam Hasi nekol'ko hiljada eura, a ne mogu da vratim...

Fata otvori prozor i zaviče:

- Haso, Haso!

Javi se Haso iz susjedne zgrade:

- Šta t' je ženo, šta me budiš u pola tri ujutro?

Fata se zadere:

- Mujo t' neće vratit' pare!

Vrati se Fata, okrene se Muji i kaže mu:

- Sad ti lijepo spavaj, a on nek se okreće!

Klimatske promjene će do sredine vijeka napraviti štetu od 7.900 milijardi $

Klimatski promjene će do sredine vijeka koštati svjetsku ekonomiju 7.900 milijardi dolara kroz usporeni rast i ugroženu infrastrukturu usljed učestalih suša, poplava i slabe ljetine, navodi se u analizi "Ekonomist intelidžens junita".

 

Istraživanje pokazuje će, prema sadašnjim trendovima, globalna ekenomija do 2050. zbog posljedica zagrijavanja biti slabija za oko tri odsto.

Analitičari smatraju da će zbog rasta temperature globalna ekonomija u 2050. dostići vrijednost od 250.000 milijardi dolara, u odnosu na 258.000 milijadi koliko bi vrijedila kada ne bi bilo nepovoljnih klimatskih uticaja.

Kako se navodi u analizi, najveća opasnost prijeti Africi, čiji bi BDP do sredine vijeka mogao pasti za 4,7 odsto.

Bogatstvo je važan faktor. Bogatije zemlje su otpornije na uticaje klimatskih promjena, što znači da promjene zaista prijete rastu zemalja u razvoju koje pokušavaju da uhvate korak sa razvijenim zemljama, navode analitičari.

Među zemljama obuhvaćenim istraživanjem najveći gubitak trebala bi pretrpjeti Angola - čak 6,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, zbog manjka kvalitetne infrastrukture, te geografske izloženosti jakoj suši, eroziji tla i rastu nivoa mora.

Po klimatskoj ugroženosti slijedi Nigerija, sa procijenjenim padom BDP-a za 5,9 odsto, zatim Egipat, Bangladeš, Venecuela...

Nezavisne

Otvaranje gondole na Jahorini 30. novembra

JAHORINA - Na Jahorini će 30. novembra biti otvorena gondola "Javor-Partizan" sa 36 kabina, čiji kapacitet je 2.700 skijaša na čas, što će pomoći bržem vertikalnom transportu ka vrhu planine tokom zime, rekao je direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić.

 

Ljevnaić je naveo da je u Jahorinu ovog ljeta uloženo više od 30 miliona KM, te da je najznačajniji projekat izgradnja gondole, ističući da sve to ne bi uspjeli bez podrške srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika.

On je naveo da prva kabinska gondola na Jahorini ima 36 kabina u koje se može smjestiti po 10 lica, te da je jedna VIP.

"Izgrađena je na trasi koja je najmanje izložena vetru i magli, tako da će raditi i kada ostale instalacije nisu u mogućnosti. U takvim situacija Jahorina će i dalje nuditi kvalitetno skijanje, a biće smanjena gužva na stazi Poljice", rekao je Ljevnaić na konferenciji za novinare.

On je dodao da su ispod gondole urađene tri nove staze, od kojih je jedna pokrivena sistemom za osnježavanje, a napravljeni su vezni putevi koji vode ka gondoli i novi lift na Poljicma, kapaciteta 1.200 skijaša na sat.

Ljevnaić je naglasio da su urađeni veliki radovi, te da ova planina dobija novo lice s ciljem privlačenja novih agencija i turista.

Prema njegovim riječima, otvaranje gondole, kao novog turističkog sadržaja na ovoj planini, biće organizovano uz koncert Saše Matića.

On je naveo da će od petka, 22. novembra, promovisati Jahorinu u Banjaluci na Trgu Krajine, a u nedjelju, 24. novembra, imaće prezentaciju u Sarajevu u "Siti centru" na manifestaciji "Dani muškaraca".

"Infrastukturne projekte ćemo predstaviti u subotu, 30. novembra, uz koncert Saše Matića", kaže Ljevnaić.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra "Jahorina" Nedjeljko Elek istakao je da je otvaranje gondole najvažniji događaj za ovaj centar od otvaranja Olimpijskih igara 1984. godine.

"Svi projekti koje smo isplanirali ove godine, kao i radovi idu zadovoljavajućim tokom. Jezero Poljice, šestosjed, lift, sve ono što smo isplanirali biće završeno u dogovorenom roku", naveo je Elek i dodao da očekuje dobar provod na koncertru.

Pjevač Saša Matić izrazio je zadovoljstvo što će prisustvovati 30. novembra na otvaranju gondole i svih ostalih projekata na Jahorini.

 

Nezavisne

VW spojio karavan i SUV u jedno

Njemački Volkswagen predstavio je u Los Anđelesu koncept električnog karavana iz ID porodice.

 

ID Space Vizzion predstavlja najavu serijskog modela koji će biti dostupan u Evropi i Sjevernoj Americi.

Dizajn ID Space Vizziona je na neki način 2/3 karavan, a 1/3 krosover. Kako tvrdi VW, kombinuje aerodinamični dizajn Gran Turisma sa prostranošću i višestranošću SUV-a.

Dugačak je 4.958 mm, visok 1.529 mm, širok 1.898 mm, uz međuosovinsko rastojanje od 2.964 mm. Ima i izuzetno nizak koeficijent otpora vazduha od 0,24 Cd na 22-inčni aluminijumskim felmana.

Raspolaže sa 275 KS i 550 Nm sa pogonom na zadnjoj osovini, dok će biti dostupan i sa pogonom na obe osovine sa 355 KS.

Iz mjesta do 100 će ubrzavati za ravno 5 sekundi, dok će maksimalna brzina biti elektronski ograničena na 175 km/h.

Zahvaljujući bateriji od 82 kWh moći će da pređe skoro 600 kilometara prema novom WLTP standardu. Za 30 minuta će se naputniti do 80 odsto kapaciteta.

U kabini dominira 15,6-inčni mulimedijalni ekran osjetljiv na dodir, dok su sve informacije vozaču dostupne na primarnom Augmented Reality (AR) hed-ap displeju koji mijenja tradicionalni kokpit.

Koncept dolazi sa četiri mjesta za putnike, ali će Volkswagen razmotriti verziju sa pet sjedišta kada krene u serijsku proizvodnju.

(B92)

Pet znakova koji otkrivaju ženskaroša

On tačno zna kako osvojiti ženu. Zna šta treba napraviti ili reći kako biste se osjećale posebnom. Može vam se činiti kao idelana muškarac, ali razmislite o njegovim namjerama

1. Bira određeni tip žena

Ženskaroš je slatkorječiv, ljubazan i pun komplimenata, a najčešće "lovi" žene koje imaju nisko samopouzdanje. Pravim odabirom riječi samo nastoji dobiti ono što želi, a to je seks. Ali čim je odvuče u postelju, gubi interes. Često ga prati loš glas, pa je s njim najbolje biti na oprezu.

2. Vi ste ta koju je čekao

On voli pretjerivati i već pri upoznavanju tvrdi da ste vi ta koju je čekao cijeli život. Tu rečenicu je najvjerovatnije izrekao nebrojeno puta o čemu svjedoče njegove mnogobrojne veze. On samo želi da zadovolji svoje seksualne apetite, a na prvi znak problema traži drugu. Veoma brzo ulazi u vezu, a još brže iz nje izlazi, a seksom liječi nisko samopoštovanje.

3. On zna kako ćete se osjećati posebno

Ženskaroš je vješt igrač koji je naučio kako učiniti da se žena osjeća posebno. Ali prvi znak za uzbunu je pretjerivanje s romantičnim gestama. Njima želi da zakamuflira svoje mane i sakrije nesigurnost, a one su ujedno dokaz da po tom pitanju već ima prakse.

4. Nijedna mu nije promaknula

Iako tvrdi da ste mu vi jedina, on u svakoj ženi vidi priliku. Nerijetko u vašoj prisutnosti gleda druge žene, flertuje s njima pa čak i komentariše te upoređuje vašu ljepotu. Takav se muškarac rijetko veže, a ako i uđe u ozbiljnu vezu, partnerka stalno strahuje da će ga izgubiti.

5. Postoji razlog zašto vas ne zove imenom

On svoju partnerku najčešće zove po nadimku kao što je "slatkica" ili "ljepotica". Iako to na početku može biti šarmantno, s vremenom će dovesti do pitanja - zašto nikad ne izgovara moje ime? Ženskaroš želi izbjeći situaciju u kojoj mu se može dogoditi da pobrka vaše ime s imenom bivših djevojka.

(24sata.hr)

Presmiješne prevodilačke greške

Prevodioci obavljaju zanimljiv i lijep posao. Dolaze u dodir sa tekstovima raznih sadržaja i tematike, stoga je njihovo znanje na mnoge teme široko i sveobuhvatno. Ipak, posao koji vrše prevodioci, ma koliko bio interesantan, izuzetno je odgovoran i ozbiljan.

Prevodioci moraju odlično poznavati jezik sa kojeg ili na koji prevode. Bukvalno značenjenje riječi nije dovoljno, jer su mnoge riječi polisemične – imaju više značenja. Zato prevodioci moraju biti upoznati sa duhom jezika, kako bi prevod uvijek bio vjeran originalnom tekstu.

U prevodilačkom poslu danas vlada velika konkurencija. Mnogi studenti Filološkog fakulteta, kao i osobe koje smatraju da dovoljno poznaju određeni strani jezik, nude usluge prevođenja. Firme se sve češće odlučuju da angažuju tzv. „frilensere“, zbog niže cijene prevoda, a rezultat je uvek neizvjestan. Posljedica angažovanja amatera umjesto stručnog prevodioca za posljedicu može imati nerazumljiv tekst, koji je lišen svog izvornog značenja.

Prevodilačke greške najčešće primjetimo u knjigama, filmovima i serijama. Mahinalno prateći tekst, dešava se da pročitamo rečenicu koja nema nikakvog smisla. Ako su u pitanju filmovi i serije, često se vratimo unazad, da još jednom čujemo šta je glumac izgovorio i kakav je to prevodilački biser iznjedrilo. Nekada nestručni prevodi izazivaju salve smijeha, a nekada rezigniranost, naročito ako grešaka ima mnogo.

Za vas izdvajamo prevodilačke greške koje smo viđali na malim ekranima, kao i po restoranima i na drugim javnim mestima, a koje na naše lice izmame osmijeh, kad god ih se setimo:

·         Na etno izložbi, očekujući veliki broj stranih posjetilaca, stajala je uokvirena tabla na kojoj je pisalo „Ručni rad – Hand job“. Vjerujemo da nisu imali takav ručni rad na umu, ali svakako bravo za svestranog prevodioca!

·         I ptice na grani znaju da se pivo na engleskom kaže „Beer“. Ptice možda znaju, ali jedan prevodilac koji je prevodio kartu pića nije znao, tako se u ponudi našao „Bear“ – medvjed.

·         Plaćeni „prevodioci“ mogu izazvati vaš gnjev loše urađenim prevodom, ali još gore je kad odlučite da budete „sam svoj majstor“ i palačinke prevedete „Pen kake“. Zvuči slično, ali ipak naredni put angažujte stručnjaka.

·         Još jedan biser dolazi od osobe koja nije poznavalac engleskog jezika – Privatni PARKIRING. Da, dobro ste pročitali, parkiring. Kad ne znaš kako se kaže, samo dodaj nastavak –ing, zvučaće kao engleski :))

·         Sok od paradajza može biti ljut, uz dodatak ljute papričice. Ako iznervirate sok od paradajza, on postaje Angry tomato juice, uvek spreman da stupi u akciju! Prevodioci, svaka čast!

·         Danas je najnormalnije da svaki ugostiteljski objekat ima besplatan wi-fi, ali u jednom smo naleteli na „free wife“ – besplatna žena. Eto šta se dešava kad naljutite supruga.

Prevodioci koji prevode naslove i titlove filmova i te kako znaju da se zanesu, a njihove greške ostaju vječne i smijemo im se svaki put iznova:

·         Runaway bride, naslov je popularnog filma sa Džulijom Roberts u glavnoj ulozi. Odbjegla mlada jeste izuzetno zgodna, ali prevod naslova „Zgodna mlada“ je apsolutno nerelevantan.

·         Reklama na MTV je film „Girl with a dragon tattoo“ najavljivala sljedećim riječima „Muškarci koji mrze žene“. Baš čudan način da se kaže djevojka sa tetovažom zmaja, složićete se.

·         Planetarno popularni film „Ocean's 11“ prevodioci su preveli „Igraj svoju igru“. Nigdje veze.

·         Hvaleći svoju saradnicu, glavni lik u filmu je rekao „She has a massive intelect“. Rečenica je prevedena ovako – „Ona ima muški mozak“. Zli jezici bi rekli da je sigurno muškarac prevodio ovaj film, ali nije, prevodila ga je pripadnica ženskog pola.

·         Mnogi prevodioci naslove filmovima dodjeljuju po njihovoj sadržini, ne mareći za izvorni naziv. Tako je film „Analyse this“ na srpskom tržištu nazvan „Mafijaš pod stresom“.

·         Jedan od pogrešnih prevoda koji je uvek „parao uši“ je i prevod naziva popularne serije „The big bang theory“. Njeni glavni likovi zaista jesu Štreberi, ali Teorija velikog praska bi zvučala daleko bolje i na našem jeziku.

Loših i smiješnih prevoda ima beskrajno mnogo. Iako nas tuđe greške zabavljaju, vjerujemo da onima koji su prevod naručili, a isporučen im je pogrešno, nije toliko smiješno. Kako se vaše dijelo ne bi našlo u riznici prevodilačkih bisera, ako imate potrebu da prevedete bilo kakav sadržaj angažujte profesionalnu prevodilačku agenciju. Profesionalni prevodioci će vašem tekstu posvetiti vrijeme i uložiti svoje znanje i stručnost da prevedeni tekst bude vjeran originalu, smislen i razumljiv.

Klimatske promjene ugrožavaju život u okeanima

 

Savjet EU naglasio je danas u usvojenim zaključcima da klimatske promjene predstavljaju direktnu i globalnu prijetnju životu u okeanima i morima.

 

Savjet je pozvao na jačanje političkih odluka na svim nivoima vlasti u državama radi zaštite morskih i obalskih ekosistema.

"Sa velikom zabrinutošću je ukazano da se zagrijavanje evropskih regionalnih mora dešava bržim tempom od prosjeka", navodi se u saopštenju objavljenom na veb-sajtu administracije EU.

Savjet je pozvao Evropsku komisiju da sastavi političke opcije kao odgovor na alarmantna saznanja novog Međudržavnog panela o klimatskim promjenama predstavljena u izvještaju o okeanima, kriosferi i promjenama klime. 

Mehaničari Red Bulla ponovo oborili svjetski rekord

Nismo trebali dugo čekati na novi svjetski rekord, odnosno popravak starog. Potpisuje ga opet Aston Martin Red Bull Racing.

Ekipa "bikova" je očigledno najuigranija, a posljednjih sezona niko im ne može ništa. Nakon što su ljetos oborili svjetski rekord u izmjeni guma s vremenom od 1,88 sekundi, sada su ga popravili. 

Novi rekord postignut je prošlog vikenda na VN Brazila, a postignuto je vrijeme od 1,82 sekunde. Radilo se o izmjeni u 21. od 71 kruga, a srećnik koji je dobio vrhunsku uslugu je bio Maks Ferštapen.

Nažalost, ovo, treće popravljanje rekorda u sezoni je vrlo vjerovatno i zadnje. Već od iduće sezone raste promjer točka na 18 inča, a to znači i da će porasti masa.

Recimo i kako je prosječno vrijeme izmjene točka u F1 trenutno oko 2,4 sekunde. Veći dio zasluga ide na račun savršeno uigranog tima, ali i vrlo brzog alata. 

Takođe, više nema nadolijevanja goriva pa je jedini posao izmjena točkova. U timu je 16 ljudi, a osam ih nosi točkove: četvero ih skida točkove i četvero ih postavlja. Dvojica podižu auto, dvojica se bave stabilizacijom, a četvero pneumatskim pištoljem pritežu matice.


Prevelika upotreba lijekova skraćuje život

Prevelika upotreba lijekova, odnosno predoziranje, dovelo je do skraćivanja životnog vijeka Amerikanaca, navodi Nacionalni centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

 

Amerikanci su u posljednjih pet godina izgubili četiri mjeseca u očekivanom životnom vijeku.

To je prvi veliki pad od 1993, a tada je glavni razlog bila epidemija uzrokovana virusom HIV-a.

Amerikanac rođen 2017. može očekivati životni vijek od 78,6 godina, gotovo četiri mjeseca manje nego onaj rođen pet godina prije njega.

Do šezdesetih godina prošlog vijeka, prosječna životna dob u SAD iznosila je nešto manje od 70 godina.

Ljekari ukazuju na opioidnu krizu, pogotovo na sintetske opioide poput "fentanila", koji može biti smrtonosan već pri dozama od nekoliko miligrama.

Predoziranje opioidima prošle godine ubilo je 32.000 ljudi u Americi.

Skraćenje životnog vijeka izraženije je među muškarcima nego među ženama.

SAD su tek 28. među razvijenim zemljama po očekivanom životnom vijeku. Prednjači Japan s 84,2 godine, navode agencije. 

Da li treba ispirati pastu poslije pranja zuba?

Većina ljudi već zna da se u mnogim pastama za zube nalazi fluorid. Iako su pojedinci zabrinuti zbog njegovog prisustva u pastama, jer je riječ o izuzetno otrovnom hemijskom jedinjenju, on u malim količinama pomaže održavanju zdravlja zuba sprečavajući nastanak karijesa.

 

Ipak, mnogi se pitaju da li je potrebno ispirati usta vodom poslije pranja zuba. Postoje dvije teorije o tome, prenosi N1.

Prva teorija

Prema mišljenju jednih, ispiranje usta vodom potpuno je pogrešno jer na taj način poništavate funkciju fluorida. Umjesto toga, dovoljno je ispljunuti višak paste.

Jedan od razloga je i činjenica da većina ljudi pere zube kraće od jednog minuta, pa fluorid nema vremena da djeluje, a ovako se barem u tragovima zadržava u našim ustima i štiti zube.

Druga teorija

Oni koji se protive ovoj teoriji navode da je usta potrebno ispirati kako biste se riješili bakterija koje su se nakupile na zubima, ali i kako bi izbjegli gutanje paste jer to može izazvati iritaciju želuca.

Šta kaže nauka?

Ovim pitanjem su se pozabavili i stručnjaci, pa je jedna grupa došla do zaključka da "postoji veza između smanjenja pojave karijesa i zadržavanja fluorida nakon pranja zuba i da ispiranje usta vodom nakon pranja treba svesti na minimum kako biste postigli maksimalan učinak".

Nažalost, ni oni nisu suglasni pa se pojavilo i drugo istraživanje koje je trajalo tri godine, a koje kaže da su "prethodne studije pokazale da ispiranje usta čašom vode nakon pranja zuba može ugroziti smanjenje karijesa. Zaključeno je da ispiranje vodom nakon pranja, u uslovima ove studije, ne utiče značajno na efekt smanjenja karijesa".

Šta je pravi odgovor?

Kako ni stručnjaci nisu uspjeli da se dogovore oko ovog pitanja, čini se da je odabir na vama. Ipak, svi se slažu oko jedne stvari, a to je da je najsigurnije smanjiti količinu paste koju koristite.

Ako se ipak odlučite za ispiranje usta, postavlja se pitanje da li to treba da radite hladnom ili toplom vodom i da li postoji razlika?

Zapravo nije važno koja je temperatura vode za ispiranje usta dobra, osim ako nemate osjetljive zube. Za osobe koje imaju osetljive zube ispiranje mlakom vodom je najbolja opcija.

Nezavisne

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top