Marketing apr 02, 2021 - 461 Views

Rusi registrovali vakcinu protiv virusa korona za životinje Featured

Dok je borba za vakcinama protiv Kovid-19 za ljude prisutna širom svijeta, Rusija je prva u svijetu registrovala prvu vakcinu protiv virusa korona za životinje, prenijela je u srijedu državna medijska agencija TASS.Prema izvještaju TASS, vakcina će vjerovatno krenuti u masovnu proizvodnju već u aprilu.

Klinička ispitivanja Carnivak-Cova započela su prošlog oktobra, rekao je Savenkov. U istraživanju su učestvovali psi, mačke, lisice, arktičke lisice, minkovi i druge životinje.

Savenkov je rekao da su sve vakcinisane životinje razvile antitijela i da je ishod istraživanja dao Rusiji "osnova za zaključak da je vakcina sigurna i ima snažno imunogeno djelovanje".

Izvještaj kaže, citirajući Savenkova, da se za učinak vakcine "procjenjuje da će trajati ne manje od šest mjeseci".

"Prema ruskim naučnici, upotreba vakcina može spriječiti daljnje mutacije virusa", rekao je funkcioner, dodajući kako više kompanija iz Grčke, Poljske i Austrije planira kupiti vakcinu.

Savenkov je dodao da su neke kompanije iz SAD-a, Kanade i Singapura takođe "“pokazale interes".

U maju prošle godine Danska je izbacila 17 miliona minkova zbog zabrinutosti da životinje šire mutirani oblik virusa korona.

Novi izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije takođe kaže da se Kovid-19 vjerovatno proširio na ljude putem životinje.

(N1)

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top