Aleksandra apr 14, 2021 - 355 Views

Drage mame, vrijeme je da i tate preuzmu odgovornost – a evo i kako! Featured

Kao mame, ponekad se ponašamo kao da znamo više od muškaraca kad su u pitanju naša djeca. Često se više dajemo i tako našim partnerima pružamo izlaz iz svega.

Doći će vrijeme, drage mame, kad će vam očajnički biti potrebna pauza! I imate pravo da pobjegnete na minut ili na neko vrijeme ili da jednostavno pronađete kutak u svom domu u kom ćete biti sami.

Ali, kad vam bude najpotrebnija pauza, vjerovatno ćete čuti ove riječi od svog partnera: ”Šta? Ja ne znam šta da radim bez tebe!”. Iako u idealnom slučaju to zvuči tako slatko, to je posljednje što želite da čujete kad vam je potrebno malo vremena za sebe.

Možda je vrijeme da preuzmemo dio krivice.

U mnogim slučajevima, vi snosite veliku krivicu za ponašanje svog, ne baš praktičnog, supružnika. Mnogo mi se mama prijateljica žalilo da preuzimaju najveći teret u svom domu kad su u pitanju djeca, ali shvatila sam da one uopšte nisu dozvolile ili rekle svojim partnerima da te dužnosti dijele na pola.

Neke mame se osjećaju kao: ”Ovo je moja beba i ja sam jedina koja zna kako da se brine o njoj!”

U redu, ali kad vam je potreban minut za vas, možete li ga uzeti bez osjećaja da će vam se kuća raspasti? Drage mame, mi smo fantastične, sposobne i moćne, i kad se pokrene majčinski instinkt, teško nas je zaustaviti. Ali i tate su kompetentne. Evo kako da prenesete neke od roditeljskih obaveza bez osjećaja krivice ili zabrinutosti.

U REDU JE POČETI POLAKO

Nikad nije pogrešno vrijeme da tata pomogne. Čak i ako osjećate da je prekasno – jer su vaša djeca starija – i čini vam se da je vašem partneru potrebno onoliko nadzora koliko i vašoj djecu – on bi trebao, može i uradiće sve! 

I on je roditelj, jednako kao i vi. Neka on bude taj roditelj. Neka on bude povremeno glavni. Povucite se na neko vrijeme.

VJERUJTE PROCESU

On će biti dobro. On će sve shvatiti – jer mora. Dajte mu sve detalje prije nego što se povučete- ako je potrebno.

”Mlijeko je u frižideru.”

“Ako počne da plače, objasni mu da je mama jako blizu i da će brzo doći.”

U redu, možete nazvati ili poslati poruku, ali poenta je da se na trenutak potpuno isključite.

Za one sa novorođenčetom, naravno da je teško biti daleko od svog djeteta kad je tako malo – a nekima je teško odreći se i kontrole. Ali uskočite u svoj automobil, provozajte se, izađite na kafu ili napravite pjenušavu kupku. I ostavite svoje dijete kod njegovog oca. On mora biti spreman za ovo, jer je posljednje što treba da radite davanje uputstva ocu vašeg djeteta kako da postane otac.

PRONAĐITE RODITELJSKI BALANS

Postojaće stvari u kojima ćete vi briljirati kao roditelj, a postojaće stvari u kojima će vaš partner biti odličan. Spojite se da biste stvorili slatku sinergiju kod kuće koja pomaže u uklanjanju tih trenutaka vanrednog stanja. Bilo bi najbolje da ne radite stalno sve vi, jer oboje možete sve!

izvor:lolamagazin

Tagged under

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top