Dario dec 08, 2022 - 1154 Views

Njega kože kod djece Featured

Dječija koža dosta se razlikuje se od kože odraslih i ima različite potrebe.

Koža novorođenčadi je posebno osjetljiva, sklonija alergijama i osipima, te zahtjeva poseban tip kozmetičkih preparata, manje agresivnih od onih koje mogu koristiti starija djeca i odrasli.

Pročitajte tekst koji smo pripremili za vas i saznajte šta sve podrazumijeva njega kože djece i beba.

Značaj prirodnih materijala za kožu djeteta

Veoma je bitno da vaše dijete nosi prirodne materijale u kojima će njihova koža moći da diše.

Odjeća za bebe, kao i veš i pidžame za dječake i djevojčice moraju biti pamučni, a pri kupovini uvijek birajte provjerene proizvođače kao što je Jasmil - ovaj brend brine o kvalitetu izrade stvari za djecu i bira samo najprirodnije materijale.

Birajte široke, komforne stvari za stariju dječicu jer su oni stalno u pokretu, te im treba odjeća koja je udobna i koja dobro upija znaj. U zimskom periodu najbolje je slojevito ih oblačiti. Tople duže jakne i kaputići, vunene kape i rukavice - ukombinujte sve to sa laganijim pamučnim trenerkama, duksevima i majicama ispod.

Kada je u pitanju higijena dječije odjeće, trebalo bi da odvojeno perete vaše i bebine stvari, kao i prekrivače i dječiju posteljinu.

Omekšivače za veš bi trebalo izbjegavati ili barem koristiti neke prirodnije koji su namijenjeni upravo bebama i za osjetljivu kožu.

Njega kože kod novorođenčeda

Bebina koža je na rođenju tanja nego kod odraslih, a veza između slojeva kože je manje stabilna. Površinski sloj bebine kože je manje kompaktan i kiselost (pH vrednost) njene površine na rođenju je 6.5, a do stabilizacije pH vrijednosti dolazi tek oko prve godine života.

Zbog toga je veoma važno da se koža novorođenčadi njeguje pažljivo, nježnim kozmetičkim preparatima koji su namijenjeni bebama i po potrebi u konsultaciji sa pedijatrom.

Osip kod bebe

Pelenska regija je najosjetljivija kod bebe i može veoma lako doći do osipa. Zato izbjegavajte korišćenje vlažnih maramica, a bebu radije operite toplom i čistom vodom ili obrišite blagim sredstvima.

Kako biste smanjili rizik od stvaranja osipa kupujte kvalitetnije jednokratne pelene i redovno ih mijenjajte bebi. Novorođenčedu i na svaka dva sata.

Ukoliko primjetite osip na bebinoj guzi, neophodno ga je blagovremeno tretirati, a roditelj mora biti siguran i da li je u pitanju pelenski ili gljivični osip.

Postoje posebne kreme za njegu ove regije bebine kože koje će vam biti najbolji prijatelj, dokle god dete bude u pelenama.

Njega kože kod djece zimi

U zimskom periodu dečija koža je sklona isušivanju i potrebno ju je zaštiti na kada su djeca dugo vremena na otvorenom. To se najbolje može postići šalom, kapuljačom i toplim rukavicama.

Ipak, to nije dovoljno. Kada dijete dođe kući promrzlo posle igranja u snijegu, veoma je važno dodatno hidrirati dečiju kožu. Prirodna kozmetika učiniće da dečija kože zadrži normalnu kiselost kože i da joj se ne naruši njena prirodna zaštitna funkcija.

Kreme sa hranjivim sastojcima sačuvaće elastičnost kože i spriječiće da dođe do iritacija i oštećenja usled hladnog vazduha i vetra. Koža zimi može biti dehidrirana čak i ukoliko dete nije izlazilo napolje, zbog grijanja u stanu. Važno je zato od malena učiti dijete koliko je bitan unos dovoljne količine tečnosti.

Pored kreme i kupke i sredstva za higijenu koja dijete koristi takođe moraju biti neisušujuća i hranjiva - idealno pH vrijednosti 5.5.

Njega kože kod djece ljeti

Njega dječije kože u ljetnjem periodu takođe je specifična, kao i zimska.

Bebe do 12 mjeseci starosti ne bi trebalo uopšte izlagati sunčevoj svjetlosti jer, kao što smo rekli, njihova koža nije još uvijek u potpunosti razvijena i osjetljivija je.

Djecu stariju od godinu dana treba mazati kremom sa zaštitnim faktorom 50 pre izlaganja suncu. Treba se stalno podsjećati da je dječija koža drugačija i osjetljivija, kao i da pretjerano sunčanje nije dobro ni za koga, a pogotovo ne za malu djecu.

Sredstva za sunčanje sa spf-om za djecu razlikuju se malo po svom sastavu od onih za odrasle, a najbolje ih je namazati 15 do 20 minuta pre izlaska iz kuće i obavezno ponoviti aplikaciju ukoliko se dijete kupalo, plivalo ili se oznojilo. Ne zaboravite da zaštitite lice djeteta šeširićem ili kačketom i sunčanim naočarima.

Ljeto je period kada su insekti najaktivniji, a po nepisanom pravilu, dječija koža im je omiljena.

Zbog toga je neophodno pre odlaska u prirodu sa djecom naoružati se sredstvima za zaštitu, izbegavati da dijete ide u duboku nekošenu travu kako ne bi pokupilo nekog krpelja, ni blizu vodene površine u večernjim satima, kada komarci najviše napadaju.

Ponekad reakcija na djetetovoj koži usred ujeda komarca ili mačije buve bude burna, ali ne treba paničiti, postoje i preparati koji mogu ublažiti ujede nakon što su već nastali.

Ono na šta bi trebalo u ljetnjem periodu najviše obratiti pažnju jesu krpelji i eventualne promjene na koži usled izlaganja suncu.

Uveče, nakon kupanja i prije odlaska djeteta na spavanje detaljno mu provjerite kožu, obraćajući posebnu pažnju na regije u prevojima kolena, pazuha, iza ušiju i na glavi, odnosno u kosi, jer se tu krpelji najčešće mogu sakriti.

Postoje načini da samostalno izvadite krpelja pincetom, ali bolje je da se odmah uputite kod ljekara ako ste nesigurni oko toga da li ćete uspjeti.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste naučili nešto novo o njezi kože naših najmilijih.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top