Dijana feb 04, 2017 - 478 Views

Kako natjerati dijete da jede povrće? Možete mu platiti ili ga naučiti da stekne zdrave navike Featured

Kako natjerati dijete da jede povrće? Možete mu platiti ili ga naučiti da stekne zdrave navike
Radi se o tome da roditelji stavljaju novac djeci na bankovni račun kao nagradu za pojedeno povrće. Američko istraživanje koje je provedeno prošle godine je pokazalo da djeca nastavljaju jesti povrće i dva mjeseca nakon što poticaji u novcu budu prekinuti. Djeca koja su duže vremena dobijala novac u zamjenu za povrće imaju više šanse da ga nastave jesti i bez plaćanja, pokazala je studija.

Osnovna ideja je da djeca koja imaju kognitivne sposobnosti da razumiju ovakav vid razmjene nauče jesti zdravu hranu, ali i shvate vrijednosti novca. Nakon nekog vremena oni će nastaviti jesti povrće, ali ne radi nagrade nego zato što će steći naviku. Međutim, ovakav način "saradnje" između roditelja i djece nije održiv na duži period i može imati kontraindikacije. Isti slučaj je i ako djetetu obećate neograničene količine deserta ukoliko pojede povrće. Naime, dijete bi moglo početi misliti da je povrće ustvari loše čim za njega dobija neku vrstu nagrade.

Bez obzira na rezultate studije, stručnjaci ističu da se sklonost prema hrani počinje formirati već u maternici te da su prvi mjeseci bebinog života ključni za razvoj prehrambenih navika. Povrće mora biti često nuđeno i roditelji se ne trebaju obeshrabriti ukoliko ga dijete odbija jer neka će ga djeca prihvatiti tek nakon što im 15 puta bude ponuđeno.

Također, važno je da što češće imate porodične obroke jer djeca koja jedu sa svojom porodicom jedu više povrća. Osim toga, često kopiraju ponašanje odraslih, zbog čega biste trebali što češće posluživati i konzumirati povrće.

klix.ba
Tagged under

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top