Dijana feb 06, 2017 - 456 Views

Bebe pamte jezik koji čuju po rođenju Featured

Prva godina života je vrijeme neverovatno brzog jezičkog razvoja za dijete. A ono što smo saznali zahvaljujući najnovijim naučnim istraživanjima jeste da bebe uče maternji jezik čak i u prvim mjesecima života. Naime, ako se beba preseli i zaboravi jezik koji je oko nje pričan po rođenju, on zapravo ostaje sačuvan duboko u njenom pamćenju.

Odrasli Holanđani koji su usvojeni iz Južne Koreje pokazali su bolje savladavanje izgovora svog maternjeg jezika, kome su bili izloženi u najranijem djetinjstvu. Naučnici zato savjetuju da bebama govorimo što je više moguće, jer one usvajaju sve što čuju.

Ovo istraživanja vodio je dr Čoi, sa univerziteta u Seulu. U pitanju je prva studija koja je pokazala da rano izlaganje određenom jeziku daje prednost pri kasnijem učenju tog jezika, čak i decenijama nakon što je zaboravljen.

“Ovo nam govori da se temelji istraživanja postavljaju još u prvim mjesecima života, te da oni trajno ostaju i mogu biti od koristi pri kasnijem učenju istog jezika”, izjavio je dr Čoi za BBC.

Naučnici su tridesetogodišnjim Holanđanima usvojenim iz Južne Koreje zadali da izgovaraju samoglasnike iz koreanskog jezika, nakon kratkog kursa. Ovi samoglasnici se razlikuju od onih u holandskom jeziku. Rezultati su upoređeni sa onim iz kontrolne grupe, koju su sačinjavali odrasli koji nisu bili izloženi koreanskom jeziku u ranom djetinjstvu. Ispostavilo se da apstraktno znanje koje su usvojena djeca ponijela sa sobom iz svoje zemlje rođenja, iako na svjesnom nivou zaboravljeno, omogućava da mnogo lakše uče jezik čije su osnove nekada davno upila.

Proces učenja jezika počinje čak i dok je beba u materici, smatraju naučnici, jer ona odmah po rođenju snažno reaguje na majčin glas.

ljepotaizdravlje.ba

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top