U Sidneju najtoplija novembarska noć

SIDNEJ - U Sidneju je zabilježena najtoplija novembarska noć, a dnevna temperatura danas bi trebalo da dostigne 40 stepeni Celzijusa.

 

Tokom noći izmjereno je 25,4 stepena Celzijusa.

List "Sidnej morning herald" javio je da je u 4.30 zabilježena temperatura od 30 stepeni Celzijusa.

Ljudi u Sidneju masovno odlaze na plaže.

Zbog velike vrućine vatrogasna služba Novog Južnog Velsa izdala je potpunu zabranu svake vrste paljevine za istočne i sjeveroistične dijelove ove australijske države.

Temperatura se ovog vikenda povećala i u drugim dijelovima zemlje, uključujući Južnu Australiju i Viktoriju, navodi Bi-Bi-Si.

Vlasti su upozorile građane da poštuju zdravstvene protokole, da drže distancu kako bi se suzbilo širenje virusa korona.

Svijet je opet vidio Tajsona u ringu

Revijalna borba između Majka Tajsona i Roja Džonsa Juniora u Los Anđelesu okončana je remijem.

 

Njih dvojica su boksovali u Stejpls centru i to u osam dvominutinih rundi.

U petoj, Džons je imao najbolju priliku da uzdrma Tajsona, uputio četiri vezana udarca, ali "Gvozdeni Majk" se nije dao.

Tajson je pokušavao u završnici da se približi i nokautira rivala, ali na njegovu žalost, u tome nije uspio.

Iako je u pitanju bio revijalni meč, ništa na to nije ukazivalo, pošto su se i Tajson i Džons ponašali kao profesionalci i na taj način su shvatili ovaj duel.

(B92.net)

Tegeltija: Izgraditi hidroelektrane na Drini

DOBOJ - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Doboju da želi da budu izgrađene hidroelektrane na Drini i to je jedino što je važno u ovom trenutku.

 

"Važno je da budu izgrađene hidroelektrane na Drini kako voda ne bi uzalud proticala. U BiH uvijek ima onih koji se ne raduju uspjehu i tako vidim ovo pitanje", rekao je novinarima Tegeltija.

Govoreći o kontroli granice BiH, odnosno nelegalnim prelascima, Tegeltija je rekao da se BiH sa ovim pitanjem suočava pet ili šest godina.

"Adektavnog odgovora na pitanje nelegalnog prelaska granica nema od Grčke do zapadne Evrope. I u zemljama gdje je Fronteks, ali i tamo gdje ga nema postoje isti problemi. Savjet ministara povećava kapacitet Granične policije i obezbijedio je sredstva za njen rad", kaže Tegeltija i podsjeća da je u Graničnoj policiji zaposleno još oko 170 lica.  

Počinju pregovori za izgradnju vjetrolektrane na Vlašiću

SARAJEVO - Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministartstva finansija i trezora BiH, prihvatio je Inicijativu i odredio delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke, projekat Vjetroelektrana Vlašić.

 

Projekat, čija je realizacija planirana u periodu 2020 - 2024. godine, odnosi se na izgradnju vjetroelektrane od 50 MW na visoravni Vlašić, s ciljem proizvodnje električne energije za potrebe bosanskohercegovačkog elektroenergetskog sistema.

Vrijednost kredita je 36 miliona evra, sa alokacijom na Federaciju BiH i rokom otplate od 20 godina, uključujući četiri godine grejs perioda.

Koliko je BiH zaradila kontrolišući svoje nebo?

Savjet ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta BiH, donijelo Odluku o raspoređivanju prihoda ostvarenih po osnovu pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi (rutne naknade) u vazdušnom prostoru BiH za 2020. godinu.

 

Odlukom je procijenjeno da ukupni planirani prihodi po osnovu pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi iznose 76.840.504 KM.

"U skladu sa ovom odlukom, Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) biće raspoređeno 67.995.920 KM, uključujući troškove Evrokontrola u iznosu 4.199.690 KM, a Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) 2.234.111 KM", naveli su, prenosi "Klix.ba".

Pružalac usluga izvan Bosne i Hercegovine, Hrvatska kontrola vazdušne plovidbe (CCL) dobiće 6.610,473 KM.

Podsjećamo, BiH je preuzela kontrolu nad svojim nebom 5. decembra 2019. godine u svom cjelokupnom vazdušnom prostoru i to se desilo prvi put nakon 1992. godine.

To se smatra otvaranjem jednog važnog poglavlja u istoriji civilnog vazduhoplovstva Bosne i Hercegovine.

BiH je inače od 2014. godine preuzimala odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju svojim nebom. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok su susjedi nastavili nadgledati saobraćaj iznad 10.000 metara i time ubirati prihode.

Pariz i Cirih pretekli Hongkong po skupoći življenja

Na rangiranje "Ekonomist intelidžens junita" i "Vorldvajd koust of livinga" koji su najskuplji gradovi za život, uticala je pandemija koronavirusa. I ekonomski najrazvijenije zemlje pogođene su u ovoj situaciji, što se vidi po rastu cijena različitih proizvoda na tržištu. U izvještaju stoji da su najskuplji gradovi za život Cirih i Pariz. Prije pandemije to su bili Hongkong, Singapur i Osaka.

 

"U doba pandemija koronavirusa oslabio je američki dolar, što je dovelo do promjena u cijenama dobara i usluga. Azijski gradovi su tradicionalno najskuplji za život, ali je pandemija cijeli svijet okrenula naglavačke, pa i našu listu", istakla je Upsana Dut.

Istraživači koji su pravili listu upoređivali su cijene 138 artikala u 130 gradova, kao i probleme sa nabavkom. Isticali su nestašicu toalet-papira, tjestenine i drugih artikala.

Rast cijena namirnica i životnih potrepština uticao je na rast cijena stanovanja, koje su porasle za oko 0,3 odsto. Dovoljno da se promijeni poredak na vrhu liste.

(RTS)

Kina iz korone izlazi još jača, rekordno rastu investicije

Kina je iz korone izašla još jača, što potvrđuju vijesti o povećanju direktnih stranih ulaganja u tu zemlju, čija će ekonomija jedina među velikima ove godine porasti za gotovo dva posto.

 

Prema zvaničnim kineskim izvorima, strane direktne investicije (SDI) u Kinu zabilježile su rast od januara do kraja septembra za 2,5 posto u odnosu na isti period 2019. uprkos pandemiji.

Samo u septembru, SDI su iznosile 14 milijardi dolara, što je skok od čak 25 posto u odnosu na prošlogodišnji septembar, a rast stranih ulaganja bilježi se u kontinuitetu od aprila. U oktobru je povećanje direktnih stranih investicija bio 18 procenata, piše Fajnenšel tajms.

Štaviše, u kineskom Ministarstvu trgovine smatraju da investitori na njihovu zemlju sada gledaju kao na "sigurnu luku" i navode da kompanije poput BMW-a, Simensa, LG-a i Tojote planiraju tamo velika ulaganja.

Analizirajući globalni trend vezan za kineski oporavak i ekonomski bum nakon svladavanja epidemije virusa korona, FT navodi nekoliko drugih primjera iz sektora logistike. Grupa Ajvanho Kembridž, koja ulaže širom svijeta u ime penzionog fonda Kvebeka, investirala je u junu u Kini u imovinu u vrijednosti od 400 miliona dolara, a u kineski logistički sektor je posljednjih godina već uložila oko dvije milijarde dolara.

Kompanija J.P. Morgan Aset Menadžment je ove godine ušla u 600 miliona dolara vrijedno mješovito preduzeće s kineskom logističkom firmom Nju izi, a u ime sjevernoameričkih, evropskih, bliskoistočnih i azijskih investitora, dodaje FT, a prenosi portal Novac.

Dobar primjer je i njemački proizvođač industrijskih robota Han Otomejšen koji planira da investira milione evra u novu fabriku u Kini tokom iduće tri godine, ne bi li, kako piše Rojters, iskoristio činjenicu da se kineska privreda oporavlja od krize mnogo brže od drugih.

"Ako želimo da rastemo zajedno s kineskim tržištem, moramo tamo da proizvodimo", objašnjava izvršni direktor Frank Konrad, pošto je njihovim robotima "made in Germany" teško da se probiju na kinesko tržište koje vlasti sve snažnije štite raznim barijerama. Cilj im je da u Kini do 2025. godine ostvaruju četvrtinu svojih prihoda, a trenutno su na deset posto.

S druge strane, zanimljvo je da kineske direktne investicije u inostranastvu, koje su doslovno cvjetale u periodu od 2015. do 2017, izazivajući tada veliku zabrinutost u Evropi i SAD, već neko vrijeme ne rastu, štaviše opale su. Najveći investitori u Njemačkoj su sada Sjedinjene Države, zatim Britanija i Švajcarska, a tek onda Kina.

Azijski div je prošle godine ispao iz top tri strana investitora u toj zemlji prvi put u deset godina.

Prema podacima koje iznosi FT, pozivajući se na jedan kalifornijski tink tenk, lani su kineske direktne investicije u svijetu iznosile 77 milijardi dolara, što je pola od iznosa realizovanog 2017. godine.

To je dobrim dijelom posljedica političkih odluka kineskih vlasti koje su ograničavale odliv kapitala i poslovne poteze svojih velikih kompanija u inostranstvu, te trgovinskog rata koji je nastupio s dolaskom Donalda Trampa na čelo SAD, dok su istovremeno olakšale ulazak stranom kapitalu u raznim sektorima, pogotovo u finansijskom, dodaje se u tekstu.

Kao rezultat takve aktivnosti i priliva stranog kapitala kineska valuta juan je trenutno na najvišim nivoima u odnosu na one zabilježene posljednjih godina, a eknomija im raste dok u ostatku svijeta pada.

Iznos direktnih stranih investicija koje su ušle u Kinu u periodu januar-septembar ove godine već je premašio 100 milijardi dolara. Kako navode u UNKTAD-u, tijelu Ujedinjenih nacija, većina SDI u Kini se odnosi na visokotehnološke industrije, piše Fajnenšel tajms.

Metalika sprema novi album: Još uvijek možemo nešto promijeniti

Kultni bend Metalika je počeo sa radom na novom albumu.

 

Lars Ulrih je u razgovoru sa kantautorkom Fibi Bridžers za Rolling Stone magazin otkrio motive grupe, prenosi Headliner.

"Već tri ili četiri sedmice radimo na novom albumu. Sva ova sra&ja koja se dešavaju, pandemija, požari, politika, rasni problemi bukvalno nas tjeraju u depresiju. Ali pisanje novih pjesama me uvijek oraspoloži i budem optimističan po pitanju šta je sljedeće", rekao je.

"Shvatili smo da imamo priliku da uradimo najbolji album i još uvijek imamo priliku da promijenimo nešto. Možda to nije privlačno drugim ljudima, ali meni jeste", dodao je.

Metalika je poslednji studijski album "Hardwired… To Self-Destruct" objavila je 2016. godine.

(B92)

Prema novoj studiji ova krvna grupa je otpornija na koronu od ostalih

Neke od najnovijih naučnih studija o virusu korona i naporima da se pronađu lijekovi i vakcine protiv kovida 19 sada su poznate široj javnosti.

 

Rojters prenosi da velika studija koja je rađena u Kanadi nudi dokaze da ljudi koji imaju nultu krvnu grupu ili su Rh negativni, u manjem su riziku da obole od virusa korona.

Od 225.556 Kanađana koji su testirani na virus, oni sa nultom krvnom grupom bili su u 13 odsto manjem riziku da obole od teškog oblika covida u odnosu na one sa drugim krvnim grupama, navodi časopis "Anals of Internal Medisin".

Ljudi bilo koje krvne grupe koji su Rh-negativni takođe su bili donekle zaštićeni, posebno ako su imali nultu negativnu krvnu grupu.

Osobe sa niskim nivoom vitamina D u većem su riziku da obole ozbiljnije od kovida 19, ali s druge strane visoki nivoi vitamina D ne rješavaju problem.

Povećavanje nivoa vitamina D kod kritično bolesnih pacijenata, naime, nije skratilo boravak u bolnici niti smanjilo šanse za premještaj na intenzivnu njegu, stavljanje na respirator ili smrt, utvrdili su ljekari u Brazilu.

Oni koji su preležali kovid 19 imaju koristi od kućne zdravstvene pomoći nakon otpuštanja iz bolnice, pokazuju novi podaci.

Naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji i Univerziteta Vilanova proučavali su 1.409 pacijenata koji su imali kućnu zdravstvenu zaštitu, a od kojih je gotovo polovina bila mlađa od 65 godina.

Kada su otpušteni, 80 odsto je i dalje bilo bez daha, većina je prijavila anksioznost ili konfuziju, a više od 80 odsto je bilo u takvom stanju da im je neophodna bila pomoć pri hodanju, oblačenju i kupanju. Ali, nakon otprilike 32 dana kućne zdravstvene pomoći 94 odsto više nije imalo potrebe za njom.

Besplatan vitamin D za rizične grupe građana u Engleskoj

LONDON - Engleske vlasti najavile su da će ponuditi besplatne isporuke vitamina D za oko 2,7 miliona građana koji pripadaju rizičnim grupama, s obzirom na to da je neophodan za dobro funkcionisanje imunološkog sistema.

 

Vlasti su danas saopštile da će isporuke četvoromjesečnih zaliha vitaminom D početi u januaru, što bi trebalo poboljšati njihovo zdravlje, održati zdravim kosti i mišiće, piše "Skaj njuz".

Iz Agencije za javno zdravstvo Engleske /PHE/ su naveli da bi svako između oktobra i marta trebalo da uzima 10 mikrograma vitamina D dnevno, naročito starija lica koja ne borave toliko na otvorenom.

Vitamin D biće distribuiran svim domovima za starije širom Engleske, te rizičnim grupama, koji će odlučiti da li će ga uzimati.

Mnogi stručnjaci smatraju da vitamin D vjerovatno pomaže u smanjenju rizika od zaraze ili razvoju ozbiljnijih simptoma kovida 19.

Većina ljudi može između marta i septembra dobiti dovoljno vitamina D izlaganjem sunčevoj svjetlosti, ali tokom ostatka godine mnogi ga nemaju dovoljno.

Stručnjaci su upozorili i da pretjerano uzimanje vitamina D može imati štetne posljedice po organizam, pa je važno držati se preporučenih doza.

immuneda

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top