Marketing jul 20, 2018 - 432 Views

Obilježen Međunarodni dan fudbala i prijateljstva na stadionima Borca i Željezničara Featured

Sarajevo i Banja Luka, 25 aprila 2018.Brojni susreti kojima se obilježavaju i proslavljaju mir, prijateljstvo, jednakost, fer igra, posvećenost sportu i zdrav način života, održano je danas u čast Međunarodnog dana fudbala i prijateljstva u više od 200 gradova širom planete. Desetina hiljada djece i odraslih učestvovalo je u prijateljskim fudbalskim susretima, otvorenim treninzima, javnim grupnim tematskim okupljanjima, maratonima i ostalim sportskim događajima kojima se Dan fudbala i prijatelsjtva obilježava globalno, a na inicijativu i uz podršku međunarodnog društveno-odgovornog projekata za djecu, Fudbal za prijateljstvo, koji je pokrenula i organizuje kompanija Gazprom – zvanični partner FIFA Svjetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji 2018.

Bosansko-hercegovački fudbalski klubovi Borac i Rekreativo u Banjaluci, i Sarajevo i Željezničar u Sarajevu, organizovali su druženje mladih igrača uz simboličnu razmjenu Narukvica prijateljstva koje simbolizuju devet vrijednosti koje projekat promoviše. Ambasadori projekta iz Bosne i Hercegovine su Aiman Šemdin, mladi fudbaler – vezni igrač FK Željezničara iz Sarajeva i Marko Stjepanović, mladi novinar a i fudbaler OFK Lauš iz Banjaluke.

„Drago mi je što ću baš ja predstavljati Bosnu i Hercegovinu u Rusiji i braniti boje Tima prijateljstva Ajkula na na Svjetskom šampionatu Fudbal za prijateljstvo. Još ne mogu da vjerujem da sam baš ja odabran. Dan fudbala i prijateljstva mi je sad posebno važan jer smatram da mi u svojim zemljama i gradovima trebamo biti primjeri kako se njeguje fer play i prijateljstvo. Zato mi, iz FK Željezničar i naši vršnjaci iz FK Sarajeva danas razmijenjujemo Narukvice prijateljstva. Žao mi je što svi oni ne idu sa mnom, volio bih da je to moguće”, rekao je Aiman Šemdin. “Fudbal je moja velika ljubav i zato mi je učešće u ovogodišnjem projektu jako važno i vrijedno. Borac i Rekreativo su danas, na Dan fudbala i prijateljstva i pokazali na djelu sve najvažnije vrijednosti koje projekat Fudbal za prijateljstvo promoviše i to me dodatno inspiriše da budem najbolji mogući ambasador - mladi novinar, predstavnik svojih vršnjaka iz BiH u Rusiji”, ozbiljno je rekao Marko Stjepanović.

Treneri i fudbaleri ova četiri bosnasko-hercegovačka kluba posebno su uživali u događaju tokom koje su mladi fudbaleri, na oba terena, razmijenili Narukvice prijateljstva. ”Ponosan sam na Aimana kao njegovo trener, kao i njegovi drugari iz cijelog omladinskog pogona. Naš moto u ekipi je da je tim ispred pojedinca, a to su dječaci pokazali kad je Aiman izabran za ambasadora BiH. Mogu samo da pošaljem poruku dječacima koji se bave i koji ne sportom, da treniraju bilo koji sport, stiču radne navike, uče pravila ponašanja i grade prijateljstva”, naglasio je trener omladinskog pogona FK Željezničara. ”Drago mi je što danas, kao dva vječna rivala, razmjenjujemo Narukvice prijateljstva, jer je sport upravo to prijateljstvo, druženje. Sport spaja države, narode, pojedince, gradove. Veoma sam ponosan što danas ovo organizovali da pokažemo šta zapravo sport znači za djecu, da je to za njih igra i da na ovim osnovama grade svoju budućnost u vrijednostima prijateljstva i mira, poštovanja i tolerancije. Danas su ovi dječaci pokazali da su pravi simboli ovih vrijednosti”, rekao je Elvis Imširović, trener omladinskog pogona FK Sarajeva.

”Mladi momci iz Borca i Rekreativa susretom i razmjenom Narukvica prijateljstva pokazali su da fudbal spaja i da ih njihovi klubovi uče pravim vrijednostima, upravo onima koje promoviše i projekat. Izuzetno mi je zadovoljstvo biti dio ovog projekta, posebno jer će dvojica dječaka iz BiH imati priliku da putuju u Moskvu i steknu dragocjena iskustva, a vjerujem, prije svega, i prijateljstva. Fudbal je spojio prvo Marka i Aimana, koji se nisu znali, a uskoro će dobiti i prijatelje iz cijelog svijeta. Drago mi je sto ce Marko iz Banjaluke imati priliku da kao mladi novinar izvještava sa ovako jednog velikog svjetskog događaja”, rekao je predsjednik FK Rekreativo iz Banjaluke i jedan od članova bh. tima Fudbala za prijateljstvo Goran Arbutina.

Međunarodni dan fudbala i prijateljstva ustanovljen je 2014. godine, od strane mladih ambasadora međunarodnog društveno-odgovornog projekta za decu Fudbal za prijateljstvo, zvanično podržanog od strane obje najznačajnije fudbalske organizacije - FIFA i UEFA. Tokom ovog dana, svako ko uvažava i živi po osnovnim vrijednostima ovog projekta – jednakosti, poštovanja za kulture drugih i suživot u miru - vezuje oko ruke plavo-zelenu Narukvicu prijateljstva, simbol projekta. Plavi končić na narukvici predstavlja mirno nebo, a zeleni – fudbalski teren, prostranstvo dostupno svakome.

ISTORIJA PROJEKTA

Od 2013. godine, PJSC Gazprom organizuje međunarodni dječiji društveno – odgovorni projekat “Fudbal za prijateljstvo”. Osnovne vrijednosti projekta koje njegovi učesnici promovišu su prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, predanost, pobjednički duh, tradicija i čast. Učesnici su mladi igrači - dječaci i djevojčice, uključujuči i djecu s poteškoćama u razvoju – kao i mladi novinari koji pokrivaju zbivanja programa unutar Međunarodnog dječijeg medijskog centra projekta. Geografski aspekt projekta se razvijao iz godine u godinu – od osam zemalja u 2013. godini do 211 zemalja i regija u 2018. Tokom prethodnih pet godina, više od 3,700 ljudi je uzelo učešća u projektu. Fudbal za prijateljstvo je zvanično podržan od strane FIFA, UEFA, Međunarodnog olimpijskog komiteta, fudbalskih federacija više zemalja, međunarodnih dečijih humanitarnih organizacija i fondova i vodećih svjetskih fudbalskih klubova.

Tagged under

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top