Dario dec 13, 2020 - 649 Views

Električne automobile zna da popravlja tek svaki 20. mehaničar Featured

Nakon odluke Borisa Džonsona prošlog mjeseca da se ubrza zabrana prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila, te da se više kao novi ne mogu registrovati od 2030. godine, britanski Institut za motornu industriju (IMI) je objavio da postoji jedan veliki problem u tom planu, a koji se ne tiče dovoljne infrastrukture za punjenje i još nedovoljnog dometa električnih automobila.

 

Iz Instituta ukazuju na to da prema takvom planu jednostavno na raspolaganju neće biti dovoljno obučenih mehaničara za rad na tako velikom broju električnih automobila, piše Daily Mail.

Kako prenosi Jutarnji.hr, u otvorenom pismu, profesori Džim Saker i Stiv Naš, predsjednik i direktor IMI-a su rekli da je samo jedan od dvadeset tehničara u servisnim radionicama i zastupništvima sertifikovan za sigurno održavanje i servisiranje automobila na baterije. U pismu stoji da je jedan od najvećih izazova ubrzane zabrane novih benzinskih i dizelskih automobila skraćeni vremenski okvir za sektor da "razvije radnu snagu za servis i popravku električnih vozila".

S obzirom na to da je slična intencija i EU s uvođenjem stroge norme Euro7 koja bi potpuno "dotukla" mogućnosti daljnjeg razvoja dizelaša i benzinaca, već je reagovala i Angela Merkel te izjavila da jednostavno neće biti dobro ako se do 2030. potpuno ukine prodaja automobila pokretanih fosilnim gorivima. Dakle i politika i struka upozoravaju da je potreban opsežniji plan i duži rok za prelaz na vozila pokretana strujom.

Isto tvrde i Saker i Nash, jer da biste radili na bilo kom automobilu koji ima bateriju potreban je potpuno drugačiji skup vještina od onih potrebnih za rad na benzinskom ili dizelskom vozilu. Bez osnovne obuke i kvalifikacija za rad na automobilima ove vrste, iz Instituta upozoravaju na "vrlo stvarnu mogućnost ozbiljne povrede ili smrti".

U otvorenom pismu dodaju: "Trenutno je samo pet posto osoblja koji rade u servisnim radionicama i zastupništvima odgovarajuće kvalifikovano za rad na tim vozilima. Ako ne počnemo raspravljati o tim pitanjima, taj plan će biti ugrožen i što je još važnije Ujedinjeno Kraljevstvo neće ispuniti svoje ciljeve, a mi ćemo ugroziti budućnost naše sljedeće generacije."

Otvoreno pismo je najnovija kritika na tako ambiciozne planove Borisa Džonsona za "zelenu industrijsku revoluciju". Prošle nedjelje je već bio upozoren da gotovo polovina svih automobila na putevima u Velikoj Britaniji mora da bude električna u roku od deset godina ako žele da ispune tako ambiciozne ciljeve vezane za usporavanje klimatskih promjena.

Istup IMI-a sada dodatno pod znak pitanja stavlja te planove nazivajući ih preambicioznim u ovom trenutku. Mada se i proizvođači ubrzano prilagođavaju razvoju i proizvodnji sve više električnih automobila, te kupci sve bolje reaguju, činjenica je da i servisna mreža mora da bude adekvatna. "Trenutno se smanjuju šanse za pronalazak kvalifikovanih tehničara kojih je trenutno samo pet posto", objašnjava se u pismu.

IMI dodaje da je i pandemija Covida-19 dodatno usporila osposobljavanje mehaničara za rad na električnim automobilima i da je prošle godine izdato 6500 takvih sertifikata, a broj se ove godine smanjio za 85 posto u odnosu na isti period 2019. zbog mera koja su postavljene kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Apeluju da za takve planove hitno mora da bude usklađena, kontinuirana strategija razvoja radne snage po tom pitanju, kako stoji u pismu te da postojeća radna snaga već sada zaostaje u vještinama potrebnim za nove tehnologije - i to ne svojom krivicom.

(Jutarnji.hr)

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top