Dario apr 18, 2020 - 65 Views

Kada će američke države početi popuštanje mjera? Featured

VAŠINGTON - Neke od američkih država počele su da razmatraju kada bi mogle da otpočnu ublažavanje restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije virusa korona, navodi Rojters.

 

Sa svojim planovima u javnost bi mogle izaći dan pošto je predsjednik SAD objelodanio smjernice za otvaranje američke privrede koja je pretrpjela velike gubitke zbog širenja Kovida 19, piše agencija.

Dan nakon što je iznio plan za postepeno oživljavanje ekonomske aktivnosti, Donald Tramp je pozvao svoje pristalice da "oslobode" tri savezne države, čiji su guverneri iz Demokratske stranke.

Time je u suštini ohrabrio proteste protiv preporuka građanima da ostaju kod kuće da bi se spriječilo širenje virusa korona.

"Oslobodite Minesotu! Oslobodite Mičigen! Oslobodite Virdžiniju!", pozvao je Tramp u nizu objava na Twitteru. Takođe je napao guvernera Njujorka Endrjua Kuoma zbog toga što je kritikovao reakciju federalnih vlasti na pandemiju virusa korona, prenosi Glas Amerike.

"Kuomo bi trebalo da provodi više vremena radeći, a manje žaleći se. Manje priče, više akcije", tvitovao je Tramp i poručio da bi "savezne države trebalo da više testiraju" na virus.

Ispred rezidencija guvernera i lokalnih skupština širom Amerike, prethodnih dana su organizovani protesti protiv postojecih restrikcija.

Protesti su održani u Ohaju i Mičigenu, kao i u Oklahomi, Teksasu i Virdžinji gdje se okupljaju pristalice predsjednika Trampa, protivnici vakcina, pristalice prava na nošenje oružja...,. svi protiv zatvaranja ekonomije da bi se usporilo širenje epidemije. Pojedini su počeli da otvoreno krše smjernice o socijalnom distanciranju.

Međutim, pojedini guverneri naveli su da im je potrebna pomoć Vašingtona da bi proširili testiranje na Kovid 19.

Kuomo, čija je država najteže pogođena sa više od 600 smrtnih slučajeva dnevno, optužio je federalnu vladu "da prebacuje odgovornost, umjesto novca".

Guverner Teksasa, republikanac Greg Abot izdao je u petak tri uredbe čiji je cilj otvaranje ekonomije, druge najveće u Americi. Abot je rekao da će otvaranje biti sporo i postepeno, a da bi odluka o otvaranju mogla da se promijeni u slučaju ponovnog izbijanja epidemije.

Florida, država u kojoj su na vlasti takođe republikanci, trebalo bi da objavi planove o postepenom otvaranju. Prema najavama iz Džeksonvila – u tom gradu će biti otvorene plaže i parkovi, uz obavezu poštovanja pojedinih restrikcija.

"Za potpuno otvaranje je potrebno vrijeme, kao i promišljeni koraci", objavio je gradonacelnik Džeksonvila Leni Kari na društvenoj mreži Twitter.

U državi Mičigen, u kojoj je teška industrija najznačajnija privredna grana, guvernerka Grečen Vitmer, iz redova demokrata, izjavila je u petak da se nada da bi dio privrede mogao biti otvoren do 1. maja.

Tejt Rivs, guverner države Misisipi, objavio je da planira produženje mjere o ostanku kod kuće za još nedjelju dana – s obzirom na to da je važnost trebalo da joj istekne u ponedjeljak 20. aprila.

Plaže i jezera biće otvorene u ponedjeljak, dok će poslovi koji nemaju izuzetan značaj moći da obnove prodaju putem dostave.

SAD su prijavile više od 680.000 slučajeva korona virusa, kao i najmanje 33.000 mrtvih, što je najviše od svih država svijeta pogođenih pandemijom.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top