Dario maj 03, 2020 - 478 Views

U Australiji startovala kontroverzna aplikacija za praćenje Featured

KAMBERA - Australijska vlada pokrenula u okviru borbe protiv korona virusa kontroverznu aplikaciju za praćenje, obećavši da će zakonski obezbijediti privatnost onih koji se dobrovoljno prijave da je koriste.

 

Aplikacija za pametni telefon, bazirana na singapurskom softveru "TraceTogether", koristi blutut signal za evidentiranje bliskih kontakata između ljudi.

Australijska vlada, koja želi da se za dobrovoljno učešće u projektu prijavi najmanje 40 odsto stanovništva kako bi imala efekta, ističe da je aplikacija bezbjedna, prenosi Roters.

Kako je navedeno, prikupljeni podaci sa aplikacije omoguciće zvaničnicima da otkriju ljude za koje je moguće da su bili izloženi infekciji.

"Pomoći će nam dok pokušavamo da se vratimo u normalu, australijskom načinu života. Niko neće imati pristup podacima, čak ni vi sami. Samo će zvaničnici državne službe za javno zdravlje imati pristup podacima", rekao je ministar zdravlja Greg Hant.

Grupe za zaštitu ljudskih sloboda kritikovali su upotrebu aplikacije ocijenivši da predstavlja zadiranje u privatnost.

Nekoliko zemalja, među kojima Južna Koreja i Izrael, koriste slične metode koje podrazumijevaju praćenje lokacija ljudi putem mobilnih mreža, ali se takav vid nadzora u mnogim zemljama smatra neprihvatljivim, navodi Rojters.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top