Aleksandra apr 16, 2021 - 346 Views

Zašto je nekim muškarcima WC omiljena prostorija Featured

Muškarci i vrijeme koje provode na toaletu česta je tema šala, no onima koji žive s njima sigurno nije tako smiješno – bezbroj su puta pogodili zatvorena vrata i čekali, čekali...

Naime, muškarčev boravak u WC-u u prosjeku traje više od pola sata, što je, slažu se i stručnjaci, previše, piše portal Romper.

"Niko ne bi smio toliko dugo vršiti veliku nuždu. To znači da osoba ima problema sa stolicom - ne pije dovoljno vode i ne unosi dovoljno vlakana u organizam pa je pražnjenje crijeva teško", objašnjava za Romper dr. Niket Sompal iz Univerzitetske bolnice Brukdejl.

Predugo sjedenje na WC školjci može uzrokovati hemoroide.

"Ako se dobro hranite i u organizam unosite dovoljno vode i vlakana nema razloga da velika nužda traje više od pet minuta. Trebali bi moći sjediti na školjci (i pritom se minimalno ili nikako napinjati) i u manje od nekoliko minuta 'obaviti posao'", dodaje dr. Sonpal. "Ako nije tako, trebali biste posjetiti ljekara", zaključuje.

Po svemu sudeći, odgovor nije medicinske, već sociološke, odnosno psihološke prirode.

"Kupatilo za njih predstavlja sigurno mjesto  - mjesto na kojem je zaštićen od kućanskih i porodičnih zadataka, gdje ga niko neće tražiti da pričuva djecu, iznese smeće ili nešto drugo"; objašnjava za psihoterapeut Džonatan Alpert.

Stručnjak za veze Toni Kolman dodaje kako kupatilo kao sigurna zona ima smisla.

"Ovo može biti navika usvojena još u djetinjstvu, način na koji provod i vrijeme sa sobom ili izbjegava kućanske zadatke i roditeljske dužnosti", kaže on.

Svaka osoba i svaki odnos su jedinstveni, zato ne možemo sa sigurnošću znati koji su razlozi nečijeg dugog boravka u WC-u.

Iskrena konverzacija najbolja je metoda rješavanja dilema pa možda i skraćivanje boravka vašeg muža ili dečka u WC-u, druga koja pali je isključivanje Wi-Fi uređaja.

izvor:Nezavisne novine

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top