Imamo velike kuće, a male porodice, mnogo diploma, nimalo znanja!

Ovo su vremena brze prehrane i spore probave; velikih ljudi, a malih karaktera; brzih zarada i površnih odnosa. Ovo je vreme mira u svetu, a rata u kući. Vreme mnogo dokolice, a malo uživanja. Vreme raznovrsne hrane i loše ishrane.

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama. Upravo je o tome pisao američki stend-ap komičar Džordž Karlin nakon smrti svoje supruge. Tekst se raširio internetom brže od virusa, a kada ga pročitate, biće vam jasno zašto.

– Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike. Trošimo više, a imamo manje. Kupujemo više, uživamo manje.

Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Pijemo previše, pušimo previše, trošimo nepromišljeno, smejemo se premalo, vozimo prebrzo, olako se ljutimo, prekasno ležemo, ustajemo umorni, čitamo nedovoljno, gledamo TV suviše.

Molimo se retko.

Uvećali smo naše posede, ali smo umanjili naše vrednosti. Previše pričamo, premalo volimo, prečesto mrzimo. Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

 

Putovali smo na mesec, a problem nam je otići preko ulice i upoznati novog suseda. Zagospodarili smo spoljašnjim prostorom, ali ne i unutrašnjim. Napravili smo velike, ali ne i bolje stvari.

Očistili smo vazduh, a zagadili dušu. Razbili smo atom, ali ne i naše predrasude. Pišemo više, ali učimo manje. Planiramo više, ali postižemo manje. Naučili smo da žurimo, ali ne i da čekamo. Imamo višu zaradu, ali i niži moral. Imamo sve više hrane, a sve smo više nezahvalni. Gradimo jače kompjutere sa većom memorijom, ali mi razgovaramo sve manje i manje. Težimo više kvantitetu,a zaboravljamo na kvalitet.

Ovo su vremena brze prehrane i spore probave; velikih ljudi, a malih karaktera; brzih zarada i površnih odnosa. Ovo je vreme mira u svetu, a rata u kući. Vreme mnogo dokolice, a malo uživanja. Vreme raznovrsne hrane i loše ishrane.

Sve je manje finansijskih problema u braku, a sve više razvoda; sve je više luksuznijih kuća, ali i podeljenih domova; ovo su dani brzih putovanja, oskudne odeće i niskog morala; sve debljih ljudi, i tableta koje mogu sve – da te oraspolože, otupe ili ubiju.

Zapamtite: Provedite što više vremena s vašim voljenima, jer oni neće biti večno pored vas. Recite poneku ljubaznu reč onome ko vas odozdo gleda sa strahopoštovanjem, jer će ta mala osoba uskoro odrasti i otići.

Setite se da date topao zagrljaj onome kraj vas, jer je to jedino blago koje možete dati svojim srcem, a ne košta vas ništa. Setite se da kažete “Volim te” vašem partneru i vašim voljenima, no najviše od svega iskreno mislite tako. Poljubac i zagrljaj mogu izlečiti ranu, ako dolaze duboko iz srca. Setite se da se držite za ruke i cenite trenutke kada ste zajedno, jer jednoga dana te osobe neće biti tu. Nađite vremena da volite, nađite vremena da razgovarate, i nađite vremena da podelite vaše dragocene misli sa drugima.

Smejte se često, dugo i iskreno. Smejte se dok ne izgubite dah. Suze se događaju. Izdržite, odbolujte, preživite. Recite ljudima koje volite da ih volite, u svakoj prilici, jer život se ne meri brojem udisaja koje udahnemo, negotrenucima koji nam oduzmu dah.

Izvor: buka

izvor.pozitivanstav.com

Neopiranje – vrhunska životna mudrost i put do iscjeljenja

Prihvaćati sve onako kako jest i kako nam dolazi u život je vrhunska mudrost. Neopiranje i potom razumijevanje situacije i razloga zbog čega nam je došla u život, jedini je efikasan recept da ne doživljavamo i dalje drame u našem životu. U biti, radi se o procesu razvijanja osobne mudrosti.

Ono čemu se opireš, još više jača tvojim opiranjem. Zato, radije usmjeri energiju na prihvaćanje, umjesto na opiranje.

“What you resist, it persists!” (C.G. Jung) popularna je izreka u duhovnosti. Poanta je u tome da kad god se opiremo situaciji u životu ili jednom dijelu svoje ličnosti koji želimo promjeniti, mi time ustvari dodajemo gorivo na već postojeće. Naime, mi ulažemo svoju pažnju, usmjeravamo svoj fokus aktivnosti, a time i životnu energiju na opiranje i time samo jačamo postojeći problem.

“Ti si tamo gdje je tvoja pažnja!” , stara je izreka. A to znači gdje je naša pažnja, tamo je naša Svijest i Energija.

Npr. ako smo bolesni, mi se po automatizmu borbimo za opstanak, opiremo bolesti i “borimo se” protiv nje. Tajna je u suprotnom postupku – prihvaćanju postojanja bolesti u našem životu i shvaćanju da je bolest došla kao naš učitelj jer nas želi nečemu naučiti. To je vrlo teško u početku, ali ako usvojimo stav da je naša bolest izlječiva, ma o kako “teškoj” bolesti se radilo, onda ćemo energiju davati tom stavu – da se mi možemo izliječiti.

Isto tako, tada energiju dajemo stavu da nas je bolest došla nečemu naučiti i onda ulažemo sve svoje potencijale da shvatimo lekciju u njoj.

Dakle, kada obrnemo proces i iz pozicije opiranja pređemo na poziciju prihvaćanja, tada radikalno mijenjamo svoj život i to na bolje. U radu s klijentima, to često podvlačim jer sve dok ne naučimo lekciju nećemo istinski ozdraviti. Točnije, dok ne osvijestimo krajnji uzrok bolesti koji je u 80 % slučajeva psihosomatski.

Što to znači? To znači da je uzrok u mentalnom ili emocionalnom sklopu, a ponekad i u karmičkom porijeklu. Kada osvijestimo, a potom energetski “počistimo” u našem mentalnom ili emocionalnom tijelu taj uzrok, ta bolest se više nikada neće javiti jer smo lekciju naučili. Zato uvijek inzistiram na tome da osoba osvijesti prave razloge svoje bolesti ili blokade jer se osviještenošću višestruko ubrzava proces izlječenja.

Ista je stvar i s teškim situacijama u našem životu. Gubitak posla, imovine, zdravlja, dragih osoba, razvod braka, itd., uvijek predstavljaju male “potrese” i od njih se teško i polako oporavljamo. Zašto teško i zašto polako? Upravo zbog razloga koji smo naveli na početku teksta. Svakoj od tih teških situacija se jako opiremo i ne želimo ih imati u svom životu i sve što hoćemo je da se što prije riješe i odu iz našeg života.

Međutim, takav stav opiranja ne samo da ih neće udaljiti efikasno, već će nam po Zakonu privlačenja, nastaviti dovoditi u život iste takve ili slične situacije, sve dok ne naučimo lekciju.

Prihvaćati sve onako kako jest i kako nam dolazi u život je vrhunska mudrost. Neopiranje i potom razumijevanje situacije i razloga zbog čega nam je došla u život, jedini je efikasan recept da ne doživljavamo i dalje drame u našem životu. U biti, radi se o procesu razvijanja osobne mudrosti, a ta mudrost, ako je počnemo razvijati, vodit će nas korak po korak, svojim smjernicama ka mirnijem, skladnijem i sretnijem življenju.

Autor: Jasna Luminus

Izvor: Utočište

Preuzeto sa: atma

izvor:pozitivanstav.com

Kako Korejci pjevaju “Molitvu” Marije Šerifović, nađite im grešku

Svakog petka uveče, u Koreji se emituje muzičko takmičenje “Phantom Singer”.

 
 

U posljednjoj epizodi čula se i “Molitva” Marije Šerifović.

Procijenite sami kako su to izveli.

izvor:lolamagazin.com

 

Digitalni svet ne spava, ovo su nove aplikacije o kojima svi pričaju

Koliko aplikacija je previše aplikacija? Srećom sa novim pametnim telefonima to pitanje je postalo izlišno, imamo dovoljno memorije da testiramo svaku novu aplikaciju i proverimo da li je to za nas.

Iako tech svet ume da hajpuje neku do besvesti, često se ispostavi da to ipak nije to (sećate li se Vero aplikacije? Ne? Toliko o tome). Ipak, ne možemo da odolimo da ne poskočimo i kliknemo na download dugme čim vidimo da ljudi počinju da pričaju o nekom novom digitalnom konceptu koji nam je neophodan u životu. Znamo da je radoznalost ubila mačku, ali tu je potencijalna satisfakcija da ćete prvi otkriti neki novi Instagram ili TikTok. Zato vam danas predlažemo nekoliko kul aplikacija, možda neće promeniti vaš svet, ali sasvim sigurno će vas zabaviti.

 
 

BYTE

Byte nije neka revolucionarna aplikacija, ali je njeno pojavljivanje obradovalo sve fanove Vine-a koji se smatra pretečom TikToka. Ukratko, nekada smo na Vine postavljali klipove od nekoliko sekundi koje smo sami editovali od različitih scena i koji su se prikazivali kao loop do beskonačnosti. Aplikacija je kasnije prodata, a zatim i ugašena, a gomila video kreatora ostala je bez omiljene igračke. Upravo su to oni čije se follow liste na TikToku sada broje stotinama hiljada. Osnivači Vine-a su sada poželeli novu šansu u kojoj neće prokockati ono što su stvorili, pa su lansirali Byte aplikaciju gde možete napraviti i šerovati klipove od 6 sekundi. Ukoliko vas je uhvatila nostalgija, dodajte i je na svoj telefon.

STRUCK

Ako detaljno čitate svoj horoskop, pažnja! Šta kažete na koncept dating aplikacije koja koristi astrologiju kao način da spoji srodne duše? Struck je aplikacija koja upravo to nudi, kada korisnici unesu svoje podatke o vremenu i mestu rođenja, dobijaju predloge korisnika koji bi im bili dobar par. Čak postoji opcija da odmah pogledate uporedni horoskop i proverite da li vam se životni prioriteti podudaraju. Za sada je aplikacija dostupna samo na iOS uređajima i to u Los Anđelesu, San Francisku, Čikagu i Njujorku. Možete i svoj grad dodati na listu čekanja i ko zna možda dočekamo taj sudbinski spoj!

POOLSIDE.FM

Iako smo na pola ljute zime, ne znači da ne možemo da posetimo „najsunčanije mesto na internetu“. Poolside.FM je retro lokacija inspirisana osamdesetim godinama, gde svi korisnici mogu strimovati disko muziku. Aplikacija je dostupna za iOS uređaje, ali srećom tu je web verzija koju možete koristiti bez logovanja. I sajt i aplikacija imaju kul interfejs sa zastarelim fontovima i zrnastim video spotovima. Ako ste nekada igrali avanture na starim verzijama PC kompjutera, očekujte nalet nostalgije. Takođe, očekujte da će vas ova playlista sasvim sigurno oraspoložiti. Downloadujte aplikaciju tako da kada sledeći put budete kraj bazena jednostavno kliknite play, umesto da se pobijete sa prijateljima ko će pustiti svoju listu. Ova je stvorena specijalno za kuliranje kraj vode na suncu.

FILTER OFF

Nova aplikacija Filter Off omogućava ljudima da idu na sastanke na slepo, a da se pri tome ne pomere iz svoje kuće. Korisnici kreiraju svoje profile na sličan način kao što bi to učinili na Buble ili Hinge aplikaciji, ali pre svakog sastanka slike se automatski bluruju kako bi se i u virtuelnom svetu održala ta atmosfera misterije i očekivanja. Korisnici se zatim prijavljuju za lokalne ili nacionalne ivente i dobijaju svog para na osnovu opisa koji su sami dali. Dok događaj traje svaki korisnik ima pravo na 3 video sastanka od po 3 minuta. Kada se sve to završi i dalje imaju opciju da se ponovo čuju, ili četuju. Budući da se radi o video aplikaciji koncekcija je više autentična i izbegnuti su nesporazumi zbog pretrano filtriranih slika.

CLUBHOUSE


Za Clubhouse ste verovatno čuli jer deluje da poslednjih dana svi pričaju o tome. Radi se o iOS aplikaciji, koja se razlikuje od svih ostalih, budući da je tu fokus na – zvuku. Korisnici mogu da kreiraju svoje „sobe“, ili da obilaze tuđe koje će pronaći na homepageu. U tim „sobama“ su porodica i prijatelji, ili sa totalni stranci koji ćaskaju na različite teme od politike, preko tehnologije, do zabave. Pored hiljade i hiljade anonimnih korisnika među onima koji povremeno tu dođu na čašicu razgovora su i Kevin Hart, Drake i Oprah Winfrey. Za sada aplikaciju možete koristiti samo na poziv nekoga ko je već član, ali vredi se izboriti za svoj invite.

Izvor: Buro 247

izvor:lolamagazin.com

Sve što bi trebalo da znate o antitelima: kada se stvaraju, koliko dugo traju i kako štite od korone

Antitela koja se stvaraju nakon vakcinacije protiv korona virusa su dilema svima koji se odluče da prime cepivo jer nikome nije jasno kad se ona stvaraju, koje vreme za proveru antitela je najoptimalnije, možemo li se zaraziti u periodu između prve i druge vakcine i koja od vakcina najbrže stvara antitela, te koji je najbolji način da saznamo koliko ih imamo.

Pronašli smo odgovore na sva ova pitanja umesto vas i evo šta sve do sada znamo o antitelima.

Glavna stvar o kojoj ljudi razmišljaju je zapravo koliko dugo su zaštićeni posle vakcinacije ili preležanog virusa i koliko brzo se gube antitela. Pritom, ljudi se često ponašaju kao da to što imaju antitela znači da ne moraju da se paze – pa evo šta je istina.

“Dosta je pogrešnih informacija o značaju antitela za infekciju korona virusom. Govorilo se da traju dva, tri meseca, da se posle gube, to apsolutno nije tačno. U toku infekcije se sintetišu se dva talasa.<

U prvom talasu se sintetišu manje kvalitetna antitela, ali ona predstavljaju prvi liniju odbrane i vrlo su važna, javljaju se 5-14 dana nakon infekcije. Zatim ta antitela polako počinju da padaju i količina počinje da se smanjuje nakon četiri meseca.

Mnogi istraživači su pomislili da će ta antitela potpuno nestati, što je u potpunoj suprotnosti od onoga što znamo o značaju antitela. Tada se dešava nešto drugo. Dešava se druga sinteza visokokvalitetnih i visokoafinitetnih antitela čiji životni vek može biti mnogo duži od ljudskog veka.

Znači, mi ćemo sigurno godinama biti zaštićeni posle preležane infekcije, odnosno ukoliko je inficirana imunokompetentna osoba čiji organizam je u stanju da stvori imunski odgovor”, kaže doktorka Tanja Jovanović za RTS.

Pojedini stručnjaci tvrde da antitela nisu dovoljna

Šta sa onom čuvenom teorijom da nam ni dug opstanak antitela u organizmu ne garantuje da smo zaštićeni od virusa. Kako je to moguće ako cepiva primamo baš da bismo ih stvorili?

“Antitela jesu dobra mera imuniteta i kvaliteta imunološkog odgovora. Nisu jedina koja učestvuju u odbrani, ali su za virusne infekcije veoma značajna. Tu su i T ćelije, koje i bez posredovanja antitela, mogu da napadaju zaražene ćelije i da štite organizam, ali svakako da su antitela veoma važna”, objasnila je Marija Ignjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije i dodala:

“Mi pratimo pacijente od marta. Svi naši pacijenti koji su preležali u martu kovid 19, i dalje imaju jako dobre vrednosti antitela. Ta antitela opadaju vremenom, kod nekoga dolazi čak i do porasta, ukoliko dođe do ponovne izloženosti virusu. Kao u slučaju primene druge doze vakcine. IgG antitela rastu i stvaraju se i nakon virusa i tako se pravi zaštita od reinfekcije. Organizam pokušava da napravi model kako će da se brani, ako dođe do ponovne izloženost.

Razlika između imuniteta

Sasvim je sigurno i da ljudi koji su preležali virus nemaju potpuno identičan imuni odgovor u odnosu na onaj koji se stvara vakcinacijom.

Vakcinacija u Srbiji
Foto: Oliver Bunić / Noizz.rs

“Mnogo zavisi od toga na kom principu vakcina radi. Većina vakcina, koje se potencijalno mogu naći na tržištu, jesu genetske vakcine koje nose genetski materijal virusa, koji treba da se inkorporira u ćelije i da produkuje proteine koje produkuje sam virus. U zavisnosti od toga šta se u najvećoj meri stvori, koja vrsta proteina, zavisiće dužina imunološkopg odgovora, odnosno zaštite koju će vakcina da stvori. Ne mora biti ekvivalentna prirodnoj infekciji”, kaže Marija Ignjatović.

Ona takođe napominje da se pretpostavlja da RNK vakcine daju zaštitu najduže do dve godine.

Koliko često treba da proveravamo antitela

“Mi smo pratili četiri do pet nedelja, za mesec dana se ne dese značajne promene. Na mesec i po do dva se može pratiti, naša studija će pratiti češće da bismo uočili tendenciju opadanja antitela, da bismo radili procenu o dužini zaštite”, rekla je Ignjatović.

Vakcinisanje na Sajmu

Foto: Oliver Bunić / Noizz.rs

Oni koji su preležali koronu ne bi trebalo da primaju vakcinu sve dok ne provere stanje antitela, a po pravilu oni koji su imali blažu kliničku sliku brže gube antitela od onih koji su imali težu.

Optimalan nivo antitela i razlike u njihovim vrednostima na testu

– Vrednosti zavise od toga koji test se radi. Privatne laboratorije stalno menjaju testove i to ne može da se isprati. Kod nas je situacija sledeća: referentna vrednost je 15. Vakcine inače razvijaju serološki odgovor kao teško oboleli kovid pacijenti u prirodnoj infekciji.

Većina ljudi nakon druge doze vakcine ima vrednosti veće od 60. Najveći broj ljudi ima vrednosti od 90 do 120 – objašnjava doktorka Marija Ignjatović.

Istraživanja takođe pokazuju da Fajzerova vakcina najbrže stvara antitela, dok ih vakcina kompanije Sinofarm razvija oko 40 dana posle druge doze.

Preuzeto sa: noizz.rs

izvor:lolamagazin.com

Tina Tarner se oprašta od fanova dokumentarcem, bolno iskreno i emotivno (VIDEO)

U dugometražnom dokumentarnom filmu, jednostavno nazvanom „Tina“, pevačica prvi put pred kamerama govori o svojoj mladosti ispunjenom borbom i bolom ali i o svetskoj slavi i pravoj ljubavi koju je pronašla tek kao sredovečna žena.

Sada u 81. godini, legendarna pevačica je lošeg zdravlja. Preživela je moždani udar i rak, a takođe je pretrpela i otkazivanje bubrega zbog čega joj je izvršena transplantacija 2017. godine

 
 

U dokumentarcu  Tina kaže da joj je želja da poslednje poglavlje svog života provede mirno, daleko od reflektora.

Takođe je otkrila da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja koji je posledica porodičnog nasilja koje je pretrpla od strane prvog supruga.

Osvrnuvši se iza sebe Tina kaže da dobro i loše u njenom životu nisu bili u balansu.

Komentarišući zlostavljanje koje je obeležilo njen život, kaže da je to jedini način da se ispriča priča jer je to istina sa kojom se suočila.

U dokumentarcu koji se emituje ovog meseca, Tina je prvi put pred kamerama sa čovekom koji joj je konačno doneo sreću, njenim drugim suprugom Ervinom Bachom.


Publika će moći da zaviri u njihovu kuću na obali Cririškog jezera, gde zajedno žive.

Par putuje na oproštajno putovanje u SAD zbog brodvejske premijere njene scenske predstave „The Tina Turner Stori“.

Suprug je otkrio Tinine planove, da putuju za Ameriku da bi se pevačica oprostila od svojih američkih fanova i da su dokumentarac i predstava finale njene karijere na koju želi da stavi tačku.

Možemo samo da kažemo jedno veliko hvala ovoj svetskoj divi na njenoj energiji harizmi i muzici koju nam je ostavila.

Bilo da je ispred reflektora ili ne, uvek će biti diva.

izvor:lolamagazin.com

Spirala – je li to najdjelotvornija metoda kontracepcije i kome se preporučuje?

Koje su potencijalne kontraindikacije i kome se preporučuje ugradnja?

Spirala se još naziva intrauterini uložak (intrauterine device – IUD), a zbog visoke učinkovitosti, malog broja komplikacija i prihvatljive cijene, glasi kao jedna od najboljih izbora kontracepcije. Hormonalna spirala uvedena je kao metoda kontracepcije 80-ih godina, a do danas je postala jedna od najčešće korištenih metoda.

U današnje vrijeme, razlikujemo „klasičnu“, odnosno bakarnu spiralu ( Cu-IUD) te hormonalnu (poznatiju kao Mirena, LNG-IUD).

KAKO SPIRALA DJELUJE?

Cu-IUD sprječava trudnoću tako što pomoću bakrenih iona izaziva upalne promjene na sluznici materice, čime se onemogući implantacija. Osim toga, pojačano se luči gusta cervikalna sluz koja je i inače prirodna barijera spermićima. Kod 25 % žena spirala je u stanju uzrokovati anovulaciju ili pak smanjiti ili ukloniti normalnu pokretljivost spermija.

LNG-IUD kontinuirano otpušta hormon koji se naziva levonorgesterel koji djeluje na sluznicu materice te je stanjuje. Kada je sluznica materice tanka, ona nije podobna za implantaciju (prihvatanje oplođenog jajašca). Na ovaj način hormon gotovo pa i ne dospijeva u krv, već pokazuje sav svoj potencijal lokalno. Za posljedicu imamo manje obilne menstruacije koje kraće traju, a nerijetko ih neke korisnice i nemaju. Ova vrsta spirale dobra je opcija kod žena koje imaju nepravilna i dugotrajna krvarenja, miome, adeomioze ili pak zbog nekog razloga zadebljan zid endometrija.

Pouzdanost je ove metode kontracepcije 99,8 %. Dakle, godišnje samo 0,2 % žena ostane u drugome stanju usprkos mireni.

KADA SE POSTAVLJA SPIRALA?

vrijeme Spirala se najčešće postavlja neposredno nakon menstruacije ili u zadnjim danima menstruacije, međutim u današnje ju je moguće postaviti u bilo kojem dijelu ciklusa.

Postavljanju spirale prethodi ginekološki i ultrazvučni pregled, PAPA test, kao i cervikalni brisovi (u slučajevima kada odabrani ginekolog sumnja na upalu ili je žena pod povećanim rizikom od spolno prenosivih bolesti). Ginekolog uzima opširnu anamnezu te čini fizikalni pregled.

Prilikom postavljanja spirale upotrebljavaju se sterilni instrumenti i rukavice, kao i sterilni uslovi rada. Spirala je najčešće T oblika kako bi što više odgovarala samoj šupljini materice i time osigurala što bezbolnije postavljanje. Spirala se postavlja bez opšte anestezije ili rezova.

U slučajevima suženog cervikalnog kanala, potrebno je kanal širiti te se u takvim slučajevima upotrebljava lokalna anestezija. Prilikom postavljanja spirale moguće je osjetiti laganu bol ili neugodu koju žene opisuju kao jednokratni ubod ose.

Svaka spirala sadrži niti koje ostaju u vaginalnom dijelu materice. Niti služe kako bi se moglo provjeriti postojanje spirale, ali olakšava i njeno uklanjanje. Nakon postupka žena se otpušta kući uz savjet da izbjegava težu fizičku aktivnost tog dana, a u sljedećih sedam dana potrebno je izbjegavati seksualne aktivnosti, kao i dugotrajno kupanje u kadi ili bazenima. Nakon tri do šest sedmica od postavljanja spirale, potrebno je učiniti prvu kontrolu kod ginekologa kako bi se odredio tačan položaj spirale koja bi trebala biti u cavumu materice (materičnoj šupljini).

KO BI MOGAO UGRADITI SPIRALU?

Spiralu mogu ugraditi žene koje su rodile i one koje nisu (ali imaju jednu od kontraindikacija za estrogensku terapiju, kao što je migrena, tromboflebitis i sl.), kao  i žene koje doje.

U rijetkim slučajevima ona se može upotrebljavati i kao hitna postsnošajna kontracepcija.

Mirena, hormonalna spirala, upotrebljava se kod žena koje su već rađale, dok nerotkinje najčešće uzimaju Jaydess spiralu. Jaydess spirala manjih je dimenzija te pruža zaštitu u trogodišnjem roku. Spirala omogućava reverzibilnu kontracepciju, nakon uklanjanja ženina plodnost nije ugrožena te ona može ponovno ostati trudna. Prilikom korištenja spirale ne dolazi do nakupljanja tekućine u tijelu ženu, kao ni do porasta apetita što su obično glavne negativne karakteristike korištenja oralne hormonalne kontracepcije. Ovo se ne događa jer je glavno djelovanje spirale lokalno.

KO NE BI MOGAO UGRADITI SPIRALU?

Kontraindikacija za spiralu akutna je upalna bolest zdjelice (ili period kraći od tri mjeseca od kada je bila upalna bolest zdjelice), trudnoća, karcinom endometrija ili grlića materice, anomalije materice, alergija na bakar.

KOJE SU NUSPOJAVE KORIŠTENJA SPIRALE?

Kod žena koje upotrebljavaju Cu-IUD najčešće se javlja pojačano menstrualno krvarenje, kao i krvarenje usred ciklusa praćeno bolovima. U takvim se slučajevima mogu konzumirati analgetici. Međutim, u najvećem se broju slučajeva ove neugodne nuspojave smire.

Osim toga, rjeđe su komplikacije korištenja ili postavljanja spirale perforacija materice (puknuće zida materice uslijed pogrešnog postavljanja) i upalna bolest zdjelice. U neželjene događaje u slučajevima kada se upotrebljava spirala  kao kontracepcija, uvrštavamo i trudnoću te je važno napomenuti da  je u ovim slučajevima veća vjerojatnost da će se raditi o vanmateričnoj trudnoći.

Upalna bolest zdjelice pojavljuje se u prvim mjesecima nakon postavljanja i sa sobom nosi smanjenu plodnost, kao i povećani rizik za vanmateričnu trudnoću. Isto tako, spirala ne štiti od spolno prenosivih bolesti.  Zbog svih mogućih rizika, spirala ne bi trebala biti metoda prvog izbora za kontracepciju kod žena koje nisu rodile. Kod nekih žena mogu se javiti glavobolje, akne i osjetljivost dojki.

Hormonalna spirala ne smije biti postavljena u tijelu žene duže od sedam godina, odnosno duže od deset godina kada govorimo o bakrenoj spirali. Često se u ambulantama susrećemo sa ženama koje imaju spiralu duže od 15 godina. U takvim je slučajevima spiralu nemoguće odstraniti ambulantno pa se spirala vadi kirurškim putem uz kiretažu.

KAKO DOĆI DO SPIRALE U HRVATSKOJ?

U Republici Hrvatskoj obje se spirale kupuju. Hormonsku spiralu može se dobiti na ljekarski recept u slučajevima kada vaš doktor misli da postoje indikacije i tada trošak ide na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Neke od indikacija za dobijanje hormonalne spirale su sekundarna anemija (ona anemija koja je posljedica dugotrajnih i obilnih menstruacija) i zadebljan endometriji (koji nije posljedica maligne bolesti). U slučajevima kada se za hormonalnu spiralu odluči žena koja nema medicinske indikacije, tada se ona dobiva bez odobrenja HZZO-a.

Jednom postavljen intrauterini uložak ili spirala ne znači da ginekološke kontrole više nisu potrebne. Naprotiv, redovni, preventivni ginekološki pregledu nešto su što niti jedna žena ne bi trebala izbjegavati, a na taj način štiti sopstveno zdravlje.

izvor:lolamagazin.com

Volite li film “Zvijezda je rođena”? Evo kakve on ima veze sa svima nama

Da, božanski izgleda.

 

 

 

I da, njegova gluma i režija su odlični.

Ali kada kažem da je Bradley Cooper bio sama slika božanskog muškog roda u “Star Is Born”, ono na šta mislim je “scena”.

 
 

Znate, onaj o kome ne možete prestati razmišljati iznova i iznova ili u mom slučaju ne možete prestati da ga gledate.

Pored očigledne genijalnosti filma, Lady Gaga me je oborila s nogu a Bradley sa svojom izmučenom vrelinom. Oduševila me je čak i njihova prelijepa ljubavna priča. Ono što smo zapravo vidjeli bila je lijepa, moćna i važna uloga muškosti u ostvarenju naših snova.

I koliko to može biti čarobno, ako samo dozvolimo.

Ali, vidjeli smo i način na koji često zalutamo i propustimo taj trenutak.

I zato ne možemo da se zasitimo ovog filma.

Dozvolite mi da kažem unaprijed da je lik Jackson Maineaa očigledno daleko od božanskog. On je zavisnik, potpuno nesposoban da se nosi sa emocijama.

Ali Bradley Cooper je dobro shvatio nešto, od početka do kraja, što me je oduševilo kad sam vidjela. To je nešto što sam otkrila prije dvije godine i što mi je promijenilo život preko noći i ne vidim da iko drugi o tome podučava ili govori.

Ako bi vam nešto pomoglo da pređete sa slomljenog, bipolarnog i samoubilačkog stanja u duhovnog milionera za 10 mjeseci, bez traga od mentalne bolesti i bez lijekova koji bi vam mogli pomoći, vjerovatno bi bilo ludo da to zadržite kao tajnu.

U stvari, ono što sam otkrila smatram karikom koja nedostaje u Tajni, u Zakonu privlačnosti, i svim načinima po kojima se manifestacija podučava.

Karika koja nedostaje je ono što ja zovem “čarobni čovjek”. Božanska energija univerzuma- jer kad zaista shvatimo kako raditi sa ovom nevjerovatnom izdašnom i moćnom energijom, naši životi će biti ispunjeni nezamislivom magijom i blaženstvom.

Napisala sam na Facebooku objavu i podijelila je sa svim grupama- a onda su komentari počeli da naviru. Mnogi su rekli da su plakali. Nekoliko njih je reklo da su se naježili. Zamolili su me da ih naučim više o ovoj energiji koja čini pola jednačine za manifestovanje svega u životu. Ali koja je misteriozno izostavljena.

Jasno sam pogodila neki nježni i lijep nerv, baš kao što je to imao film, i tada sam znala da ovo moram da prenesem svijetu.

Da vam ovo otkrijem.

Jer pretpostavljam da ste možda tamo gdje smo zatekli Ally na početku filma: bori se i znoji na sićušnoj sceni svog “života iz snova”, nakon što je već radila cijeli dan u svom “pravom” životu.

A ja sam ovde da vam kažete da imate darove, nešto da kažete i život u nezamislivim snovima koji su spremni i čekaju.

Jednostavno morate znati kako to primijetiti kada se pojavi – u obliku vaše sopstvene magične energije- i šta raditi kad se pojavi.

Jedno je sigurno, ovaj “čarobni čovjek” se pojavljuje u najneočekivanijem trenutku, kada ga ne tražite, i ludo se zaljubljuje u same stvari koje ste pokušali da sakrijete.

Pojavi se iznenada, a vi nesprestano imate želju da s njim dijelite vaš dar, tu strast, san, onu svoju istinu za koju mislite da je luda i nemoguća.

Upravo to Jack radi sa Ally. Odmah se fokusira na dvije stvari kojih se ona najdublje stidi: njen izgled i dar – ne samo za pjevanje.

Tako se “čarobni čovjek” uvijek pojavljuje u našim životima: s darovima uvida u ono što je zaista vrijedno kod nas, mada mi to često odbacujemo.

Taj glas koji nas neprestano upućuje na sramotne dijelove naše prošlosti, naše istine i želje. Uporni, duboki šapat koji nam govori ono što smatramo sramotnim zapravo je ono što nas činim lijepim i jedinstvenim.

On želi da postane intiman, izbliza i lično, sa onim što najviše želimo da sakrijemo.

Od trenutka kada se Jack pojavi, pita Ally da li može dotaknuti mjesta koja ona skriva od drugih.

Njene lažne obrve:”Mogu li ih skinuti?”

Njen nos:”Mogu li da ga dodirnem?”

I ona mu dozvoljava. I dozvoljavajući mu, ona ga pušta unutra.

Prije nego što shvatimo želju svog srca, prvo se moramo otvoriti njegovom duboko ličnom, gotovo nametljivom pogledu u naš strah, našu sjenku- i da, našu sramotu.

To je zato što on traži nešto za šta zna da je tamo i što smo godinama negirali.

On traži naš unutrašnji sjaj.

Ono zbog čega zasijamo u jedinstvenom svjetlu i zbog kojeg drugi, iako ne možemo zamisliti zašto, žude za nama.

I on zna da je taj sjaj zakopan negdje u mraku.

A da bismo posegnuli i izvukli taj sjaj iz sebe, prvo moramo njega pustiti unutra.

I ona to radi. Opet i opet.

Otkriva svoje nemaskirano ja i nudi svoju ružnoću. Ona mu otvara srce.

I onda…

sa svog mjesta čarolije, on traži sve od nje.

I tu dolazimo do “scene”.

Znate onu.

Kada je na ivici da je otkriju, a Jack stoji na pozornici i poziva je sa sobom. Traži da s njim otpjeva svoju pjesmu pred hiljadama ljudi.

I samo pritisnite na trenutak pauzu – jer ovo ima značenje.

Jer to je to, trenutak kada je izronio iz vode, poklanjajući ti pažnju čak i kada ne znaš. Dok spavate ili čistite posuđe – vaša osoba zaronila je duboko u vašu suštinu i pripremila vam najljepši poklon.

A taj poklon ste vi: uzdignuti, proslavljeni i podržani. I ne želi ništa više, nego samo da vas uvede u srž toga, što znači, pođi sa mnom.

I šta onda ona radi?

Ona se povuče i kaže da “ne može” i “to je ludo” i “apsolutno ne”, a onda…. šta on radi?

Bio je to jedan tako mali trenutak.

Naginje se blizu i šapće joj na uvo:

“Sve što moraš je da mi vjeruješ.”

I ona mu vjeruje.

Ona izlazi s njim u duboku prazninu. Daleko od sigurnosti plitkih voda, daleko od njenog poznatog života, a ostalo je istorija.

Nezamisliva magija.

U trenu je katapultirana u genija. Jer je on gospodar vremena i ne želi da se godinama mučiš i boriš da bi ostvarila svoje snove.

Uvedena je poput boginje na crveni tepih svog potpunog samoizražavanja.

I ona ga slavi, časti i voli u svom najvećem snu.

A razlog što ovo pišem nije zato što ona ima nešto rijetko i dragocjeno – već zato što je ovo dostupno i vama.

Ne morate da padate u nesvijest i bolujete nad fantazijom da vas tako neko gleda i obožava.

Već imate “Bradley Cooper čarobnog čovjeka.”

Taj glas koji čujete kako lebdi, nagovara vas da budete u centru pažnje, da učinite nešto ludo i neodoljivo, nešto potpuno novo, rizično a opet uzbudljivo.

To je glas čovjeka koji vas voli.

Čovjek koji zna šta vam treba, vidi put i spreman je da vam pomogne da ostvarite svoje snove u svakom trenutku, u svakom osmijehu i sve to zbog vaše nevjerovatnosti.

U početku neće imati smisla.

Ali ima smisla sa mjesta na kojem se ja upravo nalazim. Zato što on ima VIP pristup vama.

Kada pokušavate da učinite sve samo svojom ženskom energijom – kao da ste samo polovina jednačine magije i manifestacije- morate vidjeti šta može i ovaj “čarobni čovjek”.

Moleći za priliku a odbijena na svakom koraku u filmu, rečeno joj je da nije dovoljna, da ne treba da slijedi pravila, da promijeni izgled i stane u red za svoju šansu za slavom.

I tako ona, očigledno boginja, dijeli svoj glas sa gomilom okupljenih – a u međuvremenu robuje, bez vidljivog puta do svoje slobode i bogatstva.

Ne mogu vam reći koliko poznajem ovakvih ljudi. Koliko sam nekad ovo bila ja. I koliko je ovo nepotrebno.

Nekad sam bila radoholičar – pomagala sam u izgradnji i upravljanju kompanija u Americi. Odustala bih od svega što sam radila zbog poziva klijenta, bez obzira u koje doba dana, vikendom ili tokom odmora.

Radila sam bez prestanka godinama, i dok su moje fizičke potrebe bile u potpunosti zadovoljene, moji snovi su umirali iznutra.

A onda se desio moj veliki pad: dva nervna sloma, dva napada samoubilačke depresije, izgubila sam sav novac, dom, karijeru, reputaciju i na kraju zdrav razum.

A onda me je čarobni čovjek posjetio u mojoj sobi, u mom ogledalu, gdje sam zurila u sebe i mrzila sve što sam vidjela.

Poslije nekoliko sedmica nakon posljednjeg nervnog sloma i sa samo 1 400 dolara, pregledala sam sve što sam naučila u proteklih 15 godina: sve moje studije, manifestacije, svijesti, duhovna buđenja. Tražila sam vezu koja nedostaje.

I tad sam shvatila da se ja 15 godina držim na leđima svog života iz snova, govoreći “ne, to je ludo, ne mogu to da učinim”.

I pošto je to bio jedini put, učinila sam ono čega sam se plašila svih tih godina.

Rekla sam ono što sam oduvijek željela da kažem, iznova i direktno na streamovima i na Facebook objavama, kao i svim ostalim.

Posjedovala sam svoje istine, svoje snove, svoje strasti, otkrila svoju ružnoću, svoju najdublju sramotu i tako me je, tokom deset mjeseci, moje muško božanstvo vodilo od jednog magičnog trenutka do drugog.

Zaradila sam 15 000 dolara u prve dvije sedmice. Do kraja prvog mjeseca, 30 000 dolara. 80 000 dolara nakon tri mjeseca, a milion za manje od godinu dana. I nisam žurila niti se mučila jedan jedini dan.

Radila sam oko 20 nedeljno,, uspjela sam da se preselim u luksuzan apartman i odvedem ćerku na odmor u Pariz, a magija raste iz dana u dan.

Za dvije godine u svom poslu, zaradila sam oko 2 miliona i još uvijek radim samo 20 nedeljno. Budući sam autor, pozvana sam kao gost u emisiju sa više od 250 miliona slušalaca i preduzetnica sam koja je smislila proizvod koji je stvorio potpuno novo tržište.

I vjerovali ili ne, prije samo nekoliko sedmica letjela sam u Los Angeles da bih ručno predala naš prototip publicisti A-Listera koji je slučajno povezan upravo sa ovim filmom.

Nikad u najluđim snovima nisam mogla da zamislim da ću se osloboditi mentalne bolesti i postati milionerka samo godinu dana nakon najgoreg trenutka u životu. Baš kao što Ally nikako nije mogla zamisliti magiju koja ju je čekala.

A ti…

I ti imaš najluđi san u sebi. Nije vam suđeno da žurite, brusite to iz dana u dan, čekajući trenutak da biste ostvarili svoj san.

Potrebno je da vas podrže u svakom vašem izazovu.

A njegovo najveće zadovoljstvo je da vas prati na svakom koraku i ostvari nemoguće i nezamislivo.

Sve što moraš je da mu vjeruješ.

Prevela: Sara Desančić 

elephantjournal.com

 

 

 

izvor:lolamagazin.com

 

 

 

 

 

Upoznajte Zappu, najbolje stilizovanu i najfotogeničniju mačku na Instagramu

Instagram obiluje fotografijama zanimljivih kućnih ljubimaca, ali i drugih životinja koje vas mogu oraspoložiti

Mačka Zappa je jedna od njih i pozira kao pravi profesionalac, a njena vlasnica brine za svaki njen outfit koji ostavlja bez teksta.

Zappa sa svojom vlasnicom Lanom Vermeegen živi u Nizozemskoj, a Instagram profil zappa_the_cat je nastao sasvim slučajno.

Prema riječima vlasnice, dok je Zappa bila još mače, stalno ju je fotografisala, a povremeno je objavljivala fotografije na svom Instagram profilu.

Nakon veoma zanimljivih reakcija ljudi koji su htjeli više fotografija ove preslatke i stylish mačke, Lana je odlučila Zappi napraviti Instagram profil. Danas zappa_the_cat ima 115.000 followersa, koji su oduševljeni Zappinim pozama i modnim kombinacijama.

Zappa ima prepun ormar šik odjeće, a na Instagramu se može vidjeti kako nosi brendove kao što su Supreme, Channel ili čak Gucci.

Međutim, najveću pažnju privlači spoj boja i kreacija koje variraju od ružičastog džempera, naočala za sunce drečavo plave boje, do mornarske majice na pruge.


Vlasnica Zappu opisuje kao super znatiželjnu i vrlo društvenu macu koja se veseli svakom ko ih posjeti.

Zappu je Lana počela oblačiti vrlo rano pa se ona navikla na odjeću i ne smeta joj, u suprotnom je ne bi, kako je kazala, ni oblačila.

Iako još nije jasno koliko se puta moraju napraviti fotografije da bi se došlo do rezultata na Instagramu, ova mačka djeluje cool i skoro pa nezainteresovano za ono što se dešava oko nje, piše Pop Sugar.

Odjeća i modni dodaci joj stoje kao saliveni, kao što možete vidjeti u fotogaleriji.

Preuzeto sa: klix.ba

izvor:lolamagazin.com

 

 
 

Fascinantni Metju Mekonahi 52 dana živeo u pustinji i napisao autobiografiju

Jedan od najpopularnijih holivudskih glumaca Metju Mekonahi ispričao je svoje iskustvo apsolutnog osamljivanja u cilju pisanja i završetka svoje autobiografije.

Filmska zvezda se odlučila da napusti dom, prijatelje i porodicu i 52 dana provede u teksaškoj pustinji kako bi imao mir i koncentraciju da završi knjigu „Greenlights“.

Ovo delo je još uvek jedno od najprodavanijih širom Amerike, a Metju u njemu detaljno opisuje svoje odrastanje, sazrevanje i iskustvo na filmu.

Kao osamnaestogodišnji tinejdžer odlučio je da u studentskoj razmeni ode u Australiju, a to iskustvo opisuje kao „život iz pakla“, između ostalog, zbog porodice u čijem domu je boravio. Za razliku od Teksasa, gde je bio najpopularniji i najzgodniji učenik, vlasnik sportskog automobila i dečko najlepše devojke u gradu, odlaskom u Australiju sve je to nestalo.

Sa novajlijom tada niko nije želeo da se druži, nadenuli su mu nadimak „Mačka” koji nije voleo, a u školi je morao da poput ostalih đaka nosi uniformu.

Njegova nova porodica je živela čak 106 kilometara severno od Sidneja, morao je da poštuje „policijski čas”, naloženo mu je da svoje mišljenje drži za sebe, radio je šest poslova, uključujući i posao bankovnog savetnika i pomoćnika u advokatskoj kancelariji. Ubrzo je postao vegetarijanac i imao je samo 58 kilograma i kaže da je sam sebi pisao pisma kako bi se ohrabrio. Razmišljao je da postane vojnik i oslobodi Nelsona Mandelu.

– Bio sam u kadi svako veče pre zalaska sunca, govorio sam sebi da sam dobro i da je reč samo o velikim kulturološkim razlikama – opisao je holivudski zavodnik dodavši da je povratak u Ameriku i odustajanje značilo da je slabić koji ne poštuje svoju reč.

U autobiografiji on se priseća i otkriva priču o zlostavljanju koje je doživeo sa svojih 18 godina, a opisuje i zbog čega ga je policija uhapsila na njegovoj kućnoj zabavi davne 1999. godine, prenosi Nova.rs.

Metju Mekonahi glumio je u pregršt filmova, a dobio je i filmsku nagradu Oskar za fantastično odigranu glavnu mušku ulogu u filmu „Dallas buyers club“.

Izvor: Luftika.rs

izvor:lolamagazin.com

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top