Dario jan 31, 2021 - 127 Views

Da li dvije maske bolje štite od virusa korona? Featured

Nošenje maske, održavanje distance i redovno pranje ruku pokazale su se kao najučinkovitije preventivne mjere koje pomažu u borbi protiv pandemije korona virusa.

 

Zdravstveni službenici od početka pandemije savjetuju ljudima da nose platnenu masku s tri sloja, hiruršku masku ili N95 masku kako bi se zaštitili od Kovida-19.

Pokazalo se da su ove maske najefikasnije jer sprečavaju širenje kapljica, prenosi televizija "N1". Ali, neki su otišli i korak dalje pa nose dvije maske odjednom kako bi stvorili dodatnu zaštitnu barijeru.

Treba li nositi dvije maske?

Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči podržava nošenje dvije maske istovremeno.

Fauči smatra da je to dobra ideja, posebno sada kada su se pojavile nove varijante korona virusa koje su najprije otkrivene u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, a potom su se brzo proširile širom svijeta.

"Ako nosite samo jednoslojnu masku, stavite još jedan sloj, to je efikasnije", tvrdi Fauči, renosi pomenuta televizija.

Kako dodati još jedan sloj?

Vrsta maske na koju dodate još jedan sloj uticaće na nivo zaštite koju će vam pružiti u borbi s Kovidom. Za dodatni sloj možete koristiti hiruršku masku ili N95 masku.

Umjesto da nosite dvije maske istovremeno, možete koristiti dvoslojnu tkaninu za spoljni sloj maske, a hiruršku za unutrašnji sloj. Ako nosite troslojnu masku, svaki sloj ima svoju funkciju: vanjski sloj štiti od kapljica, srednji sloj filtrira, a unutrašnji sloj upija tečnosti poput sline i znoja.

Osim toga, možete koristiti i običnu platnenu dvoslojnu masku sa štitnikom za lice ili vizirom, iako postoje neke studije koje sugerišu da je maska efikasnija od štitnika.

Stručnjaci napominju da, čak i ako nosite dvije maske, ne biste trebali zaboraviti na ostale mjere predostrožnosti. To znači da i dalje trebate održavati fizičku distancu, redovno prati ruke sapunom i vodom t izbjegavati okupljanja u zatvorenim prostorima, piše "Business Insider".

(N1)

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top