Marketing mar 14, 2021 - 180 Views

Razlozi zbog kojih biste trebali spavati bez jastuka Featured

Iako tek rijetki spavaju bez jastuka, spavanje s njim možda nije najbolji način za odmor jer može uticati na tijelo i raspoloženje. Spavanje bez jastuka ima brojne koristi.

Prvi jastuci potiču iz antičke Mesopotamije. Rađeni su od kamena, a mogli su da ih priupte samo imućni. Za razliku od drevnih kamenih jastuka, današnji su mekani i pahuljasti, a mnogi ljudi ne mogu da spavaju bez njih.

Evo koje koristi ima spavanje bez jastuka:

1. Smanjuje bolove u leđima
Neki jastuci mogu dovesti do neprirodnog položaja za spavanje, a podrška koju pružaju ne traje dugo. Kada spavate bez njih, kičma se može odmoriti, a tijelo je u prirodnom položaju.

2. Pomaže kod bolova u vratu
Većina jastuka vam ne omogućava da spavate u prirodnom položaju. Naprotiv, mogu čak pogoršati držanje tokom spavanja. Dugotrajno savijanje vrata na bilo koji način izazvaće nelagodu, a prečvrsti ili premekani jastuci mogu dovesti do bolova u vratu.

3. Sprečava glavobolju
Ako se budite s glavoboljom možda je kriv vaš jastuk. Previsoki jastuci uzrokuju napetost u vratnim mišićima zbog čega se mogu pojaviti jutarnje glavobolje.

4. Može ublažiti stres
Neudobno spavanje izazvano jastukom može uticati na poremećeni san. Tijelo tako ima manje vremena za mnoge važne funkcije koje obavlja, a stalni nedostatak sna može uticati na vaše raspoloženje.

5. Može biti dobro za kosu
Ako se ujutro budite sa suvom i zamršenom kosom, to može biti zbog jastuka. Jastučnice takođe mogu da upiju ulja s kose, čineći je suvom i lomljivom, piše Bright Side.   (lepotaizdravlje)

Tagged under

Izdvajamo

Popularni članci

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top