Aleksandra apr 24, 2021 - 88 Views

Nije vaga: Pet bitnih pokazatelja dugoročnog gubitka kilograma Featured

Kada krenemo u proces mršavljenja, vaga nam se čini kao prvo i jedino pomagalo kojim ćemo pratiti svoj napredak. Međutim, postoje pokazatelji koji će nam dati pravu sliku o našem tijelu, čak i ako se brojevi na vagi ne miču.

Vaga mjeri sve: naše mišiće, kosti, masnoće, organe, hranu i vodu koja je u tom trenutku u našem organizmu i upravo zato ta brojka može biti varljiva.

Također, vaga ne odražava promjene koje se događaju u vašem tijelu. Primjerice, ako ste u svoju rutinu uveli trening snage i kardio vježbe, stvorit ćete nemasno mišićno tkivo istovremeno gubeći masnoće. U tom se slučaju broj na vagi možda neće promijeniti iako ste naočigled vitkiji.

Vaga ne može razlikovati masnoću od mišića. To znači da osoba može imati nisku tjelesnu težinu, ali i dalje imati nezdravu razinu tjelesne masti.

Usredotočenost na težinu može zasjeniti pozitivne rezultate koje postižete, poput gubitka masnog tkiva, veće izdržljivosti i veće razine energije pa je upravo zato bolje usredotočiti se na druge aspekte promjene, a to možete učini na sljedeće načine.

1. Fotografirajte se i pratite promjene
Jednom kada odlučite promijeniti svoje prehrambene navike te uključiti u svoj život više tjelesne aktivnosti, bilo da je to zbog zdravstvenih razloga ili nekih drugih, idealno bi bilo fotografirati se u što pripijenijoj odjeći ili u donjem rublju ili kupaćem kostimu.

Nakon nekoliko tjedana fotografirajte se u istoj odjeći, istoj pozi, na istom mjestu i pri istom svjetlu. Ponavljajte to svakih nekoliko tjedana. Vizualni rezultati zapanjit će vas i pokazati vam jeste li na pravom putu.

Vaga mjeri i mišiće i masnoće, ne samo kilograme.

2. Uzmite u obzir kako vam stoji stara odjeća
Kao što smo naveli, fotografiranje je najbolje odraditi s minimalno odjeće na sebi, no dobar pokazatelj toga kako vam se tijelo mijenja je i to kako vam stoji odjeća koju već duže posjedujete. Ako je ona primjetno lepršavija na vam i ne steže vas, idete u dobrom smjeru.

Pomaže i imati jedan par traperica koje su vam na početku mršavljenja preuske. Isprobajte ih jednom mjesečno i primijetite mogu li se lakše zakopčati i stežu li vas manje nego prije. Odjeća ne laže.

3. Pratite svoju razinu energije
Svaki početak vježbanja je težak, posebno ako godinama nismo vježbali. Čak se i nekoliko trbušnjaka ili sklekova čini kao nemoguća emisija. No najvažnije je biti ustrajan i ne odustati. S vremenom će se minutaža vježbanja povećavati.

Nema boljeg osjećaja nego kada primijetite da ste pobijedili samu sebe i nadišli svoje granice, kada vidite da određene vježbe možete napraviti mnogo lakše te da ste nakon treninga prepuni energije, a ne više na izmaku snaga kao kad ste bili počeli vježbati prije nekoliko tjedana ili mjeseci.

4. Izmjerite tjelesnu masnoću
Razina tjelesne masnoće najbolji je pokazatelj napretka te jedino mjerilo koje istodobno otkriva koliko je naše tijelu u formi te kakvo je naše opće zdravstveno stanje. Žene u pravilu imaju više tjelesne masnoće nego muškarci, a razlozi za to su biološke i evolucijske prirode (trudnoća, rađanje, prehranjivanje djeteta dojenjem).

Na internetu postoji niz kalkulatora i aplikacija kojima vrlo lako možete izračunati svoj postotak, a najčešće ćete za to samo morati unijeti vrijednosti svojih trenutnih kilograma, visine i spola.

5. Izmjerite izgubljene centimetre
Još jedan način na koji možete pratiti svoj napredak je mjerenje izgubljenih centimetara. Za to vam je dovoljan običan krojački metar. Svi gubimo masnoću na različite načine i različitom brzinom pa će vam mjerenje dati sliku o tome gdje se trenutno nalazite.

Evo kako se pravilno izmjeriti.

Poprsje: Izmjerite oko prsa točno na liniji bradavica

Prsa: Izmjerite neposredno ispod poprsja.

Podlaktica: Izmjerite oko najdebljeg dijela ruke ispod lakta.

Nadlaktica: Izmjerite oko najdebljeg dijela svake ruke iznad lakta.

Bokovi: Stavite mjernu traku oko najdebljeg dijela bokova.

Bedra: Izmjerite oko najdebljeg dijela svakog bedra.

Struk: Izmjerite pola centimetra iznad pupka ili na najmanjem dijelu struka.

Listovi: Izmjerite dio oko najdebljeg dijela svakog lista.

Napravite tablicu u koju ćete bilježiti rezultate kako biste imali i vizualni predložak svog napretka.

izvor:zadovoljna.hr

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Popularni članci

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top