Dario avg 26, 2022 - 4810 Views

Nekoliko savjeta za održavanje automobila Featured

Jednokratno ulaganje u automobil odnosi se na samu kupovinu, a što budete temeljniji prilikom odabira novog ljubimca na četiri točka, dobićete mašinu koja će vas sigurnije služiti i što je najvažnije zahtijevati manje dugoročnih troškova, makar na samom početku.

Pa ipak, dugoročni troškovi po pitanju godišnjih registracija, malih i velikih servisa i uopšteno cjelokupnog održavanja su neizbježni.

Kupovinom novog salonca obezbijedili ste sebi manje ulaganja za održavanje na samom početku, ali je svakako potrebno odvojiti više novca za kupovinu nego što je to slučaj kod polovnjaka.

Bilo kako bilo, redovno održavanje pomaže u tome da automobil radi kvalitetnije, dok su redovne sanacije tehničkih problema kod vozila izuzetno važne za što bolje performanse tokom vožnje.

Riješili smo da i sami udelimo nekoliko savjeta za održavanje automobila, koje možete pročitati u nastavku.

Redovna zamjena auto dijelova

Svakodnevna upotreba vozila jednosmerno znači više pređenih kilometara, opterećenje za motor, trošenje dijelova.

Automobil i druga prevozna sredstva možete posmatrati kao svoje tijelo, koje vremenom stari, a ako se o njemu ne starate, to brže gubi svoje funkcije. Nije pretjerano drugačije ni sa vozilima, sa tim da kod njega možete mijenjati dijelove, koji će produžiti životni vijek i unaprijediti perfromanse.

Danas možete pronaći auto delove veoma lako i efikasno, ali s obzirom na široku ponudu, važno je da vaš snabdjevač nudi originalne dijelove i garantuje njihovu sigurnost.

Jednom kada to uradite, svaki nesrećan slučaj sa vozilom poput sudara i kvara, gdje najčešće i dolazi do potrebe za novim dijelovima, neće biti toliko problematičan.

Mali servis automobila - prevencija za bolje performanse

Mali servis potrebno je raditi na redovnoj bazi, nakon pređenih između 5.000 i 15.000 km, ali u praksi ova brojka više naginje na preko pređenih 10.000 km.

Servisiranje vozila u ovom pogledu radi se zog preventive, kako ne bi došlo do otkazivanja i zapušavanja određenih dijelova. Bolje preventivno uložiti malo novca, nego čekati da dođe do većih kvarova i tako sebi nametnuti veće troškove.

Mali servis podrazumijeva sledeće radnje:

 • zamjena motornog ulja i filtera;

 • zamjena filtera vazduha motora i kabine;

 • zamjena filtera goriva;

 • provjera i po potrebi zamjena kočione i rashladne tečnosti.

Preporučuje se da mali servis bude obavljen i ranije od preporučene kilometraže, koja je uobičajena za vaše vozilo u onim slučajevima kada:

 • često prelazite kratke relacije, često kočite i ubrzavate;

 • često vozite po ekstremnim vremenskim uslovima;

 • često sa sobom vučete prikolicu i drugi teret.

Veliki servis automobila - obavezan i kod novijih vozila

Moderni automobili su mnogo napredniji nego ranije, ali je i kod njih potrebno veliko servisiranje određenih dijelova radi bezbijednosti u saobraćaju.

Veliki servis se radi na otprilike 4-5 godina, sa tim da mnogo toga zavisi od pređenih kilometara. Odokativna procjena je da se na svakih 60.000 km radi veliko servisiranje, koje je po obimu posla šire nego malo servisiranje, ali opet sve zavisi od stanja i modela vozila.

Postoje neki delovi koji ipak moraju biti servisirani, bilo da se radi o modernom ili starijem vozilu, bez obzira na model. Za vas smo odvojili one najvažnije:

 • zamjena zupčastog kaiša;

 • zamjena rolera i španera;

 • zamjena PK kaiša;

 • zamjena vodene pumpe;

 • zamjena svjećica;

 • zamjena kočionih pločica;

 • zamjena kočionog ulja i mjenjača;

 • test akumulatora.

Provjeravajte stanje akumulatora bez obzira na vremenske prilike

Akumulator vozila je veoma važan dio koji ima uticaj na pokretanje motora i na rad drugih dijelova vozila koji zahtijevaju električnu energiju kao pogon.

Akumulator pretvara mehaničku energiju u električnu i doprema je do svih tačaka u vozilu, kao što su motor, svetla, radio i tako dalje. Zbog njegovih svojstava se još naziva i baterija automobila, dok njegov rad naročito mogu opteretiti niske temperature.

Kada dođe do potrošnje akumulatora, on gubi svoje funkcije, prestaje sa radom, tako da će pokretanje automobila i uključivanje svjetala u najmanju ruku biti otežani.

Uvek gasite svetla kada gasite i motor vozila, s obzirom da su ona u tom slučaju najveći potrošači baterije. Tokom hladnih zimskih dana povremeno palite motor, čak i kada ne planirate vožnju.

Pored svega, akumulatoru će u jednom trenutku biti potrebna zamjena, stoga ne oklijevajte da to i uradite na vrijeme radi boljih performansi.

Pranje i poliranje automobila za ljepši izgled

Za razliku od dosadašnjih savjeta koji se tiču untrašnjih komponenti koje ne vidimo na prvi pogled, pranje i poliranje automobila važni su kao sastavni dio održavanja spoljašnjeg izgleda.

Spoljašnje pranje možete potpuno jednostavno obaviti i na uslužnim perionicama, kojih je danas zaista puno. Ukoliko vam je potrebno i dubinsko pranje, jer ne možete doći do svih nedostupnih mjesta, savetujemo da posao prepustite profesionalcima.

Pranjem se ipak ne mogu ukloniti dubinske mrlje i ogrebotine, koje kvare izgled vozila. Tada na scenu stupa poliranje, kako bi spoljašnji izgled automobila dobio izgled kao da je nov.

Verujemo da će vam naši savjeti biti korisni, naročito ukoliko ste početnik ili ako vam je trebao kratak podsjetnik. Redovno održavajte vaš automobil i očekujte najbolje performanse. Uložite vrijeme i novac kada treba, pa tako izbjegnite veće kvarove i štetu. 

Izdvajamo

Kontakt Info

 • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
 • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
 • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top