zeljko avg 24, 2017 - 678 Views

Obavještenje za javnost - UDTiHBB RS Featured

Povodom samostalnih medijskih istupa tzv. regionalnog udruženja dijalizarinih, transplantiranih bubrežnih bolesnika regije Doboj i najava navodnog štrajka, Udruženje dijaliziranih, transplatiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Republike Srpske upozorava da ne stoji iza ovih navoda i da se od istih u potpunosti ograđuje.

Udruženje dijaliziranih, transplatiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Republike Srpske postoji već 25 godina, broji deset podružnica i imamo svoje predstavnike u svim dijaliznim centrima u Republici Srpskoj i oštro osuđujemo ovakvu vrstu medijske promocije dvoje ljudi na račun hemodijaliziranih pacijenata.

Podsjećamo, Udruženje dijaliziranih, transplatiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Republike Srpske nedavno je održalo skupštinu na kojoj je uz prisustvo ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragana Bogdanića i direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejana Kusturića dogovoreno niz važnih koraka ka unapređenju položaja kategorije koju zastupamo. Uvažavajući naše zahtjeve i činjenicu da okupljamo više od 1.000 članova resorni ministar i rukovodstvo FZO RS prihvatili su da od naredne godine svi bubrežni pacijenti ostvare pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 100 KM. Svjesni smo činjenice da nije riječ o velikom iznosu novca, ali i potrebe da uvažimo realne mogućnosti društva.

Bubrežni bolesnici najbolje znaju kolika je benefit od korištenja HDF dijalize i da je takva mogućnost za kvalitet života na hemodijalizi mnogo važnija od bilo kakve novčane nadoknade, a podsjećamo da je zahvaljujući radu našeg Udruženja to od 1. septembra omogućeno za sve pacijente u Republici Srpskoj.

Sve što je dogovoreno na prethodnim sastancima sa predsjednicom Vlade Republike Srpske koji je održan prošle godine, a ne prije dvije godine, kako to iz tzv. regionalnog udruženja navode, kao i na sastancima sa resornim ministrom Udruženje dijaliziranih, transplatiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Republike Srpske čvrsto vjeruje da će biti ispoštovano. Podsjećamo da postojimo četvrtinu vijeka i da se za to vrijeme promijenilo mnogo vlada i ministara i da su naši zahtjevi, u interesu hemodijaliziranih pacijenata, po prvi put uvaženi, a to nekoliko pojedinaca, iz nama potpuno nepoznatih razloga, želi da minira.

Još jednom molimo sve političke subjekte da ne zloupotrebljavaju bubrežne bolesnike u dnevnopolitičke svrhe, a pacijente da ne nasijedaju na takve vrste manipulacija. Upozoravamo da ovakvi i slični istupi u medijima slabe položaj samih pacijenata u Republici Srpskoj i dijele dodatno pacijente kojima je i bez takvog folklora dovoljno dnevnih izazova i problema.

S poštovanjem, Predsjedništvo UDTiHBB RS

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top