zeljko nov 08, 2017 - 417 Views

Mladi obnavljaju područnu školu u Ljeskovim Vodama Featured

Novi projekt USAID-a pod nazivom ''re:Generacija'' koji implementira International Republican Institute (IRI) u saradnji sa Magacin Kabareom,  prošlog mjeseca okupio je  više od 200 učesnika i predavača na Samitu mladih u Sarajevu s ciljem da kroz različite radionice i interaktivna predavanja, edukuje i motiviše učesnike te im omogući efektnije zagovaranje pomirenja i pitanja koja proističu iz diskriminacije, nacionalizma i segregacije unutar njihovih zajednica, ali i izvan njih.

„Nakon velikog Samita mladih, odabrano je deset timova koji će u svojim lokalnim zajednicama implementirati projekte zajedničke budućnosti u BiH, a koji su od 3. do 5. Novembra boravili u Sarajevu na pripremnim radionicama. Pored deset  izabranih timova izabrani su i ambasadori pomirenja i veliko nam je zadovoljstvo što je od 200 mladih izabrana i ambasadorica pomirenja iz Grada Doboja“, izjavio je Aleksandar Goganović, IRI host u okviru projekta „re:Generacija“ za Grad Doboj.

Koordinatorica pobjedničkog tima iz Doboja, Sanja Gojković, zajedno sa svojim kolegama Nebojšom Nedićem, Jasminom Sarajlićem i Milicom Savićimplementiraće projekt kroz razne aktivnosti u JU OŠ "Milan Rakić'' Bukovica Velika, a najveći dio osvojenog granta biće usmjeren na obnovu prostorija u područnoj školi u Ljeskovim Vodama.

„Nizom aktivnosti želimo da podstaknemo učenike na druženje i koristan rad u njihovoj lokalnoj zajednici, kako bi stvorili ljepše okruženje za svakodnevne aktivnosti. Zadatak projekta re:Generacija i jeste da podrži mlade ljude i njihove ideje koje se odnose na pozitivne promjene i kulturno-društveni napredak u njihovim lokalnim sredinama“, navela je Sanja Gojković.

Pored podrške USAID-a, sprovođenje ovog lokalnog projekta je podržano od Grada Doboja i gradonačelnika Obrena Petrovića.

„Paralelno sa radionicama projektnih timova, ambasadori pomirenja učestvovali su na filmskim radionicama koje se odnose na konceptualizaciju i konkretizaciju dokumentarnog filma, koji će biti u režiji Emira Kapetanovića. Fokus je na uspostavljanju povjerenja među svim etničkim grupama u BiH kroz film. Za početak decembra planiran je prvi blok posjeta gradovima sa postkonfliktnim društvom širom Bosne i Hercegovine, te prikupljanje materijala za dokumentarni film. Ambasadorima i projektnim timovima pridružili su se Frenki i Marčelo, te podijelili neka lična iskustva kao jedni od prvih ličnosti na javnoj sceni koji su zagovarali mir i pomirenje u regionu“, rekla je Gorana Cvijanović, ambasadorica pomirenja u okviru projekta „re:Generacija“ ispred Grada Doboja.

 

IZVOR: dobojski.info

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top