Marketing maj 03, 2018 - 316 Views

Austrija smanjuje doplatak za djecu stranaca koja žive u inostranstvu Featured

Koaliciona vlada konzervativaca i ekstremne desnice na vlasti u Austriji predstavila je nacrt reforme kojom se smanjuje doplatak za dio djece koja žive u inostranstvu, a roditelji im rade u Austriji, čime će naročito biti pogođeni radnici iz istočnoevropskih zemalja na radu u toj zemlji.

Ta mjera dio je programa koalicije pod vodstvom kancelara Sebastijana Kurca. On je u nedavnom intervjuu ocijenio da je to "apsolutno potrebno jer Austrija prebacuje stotine miliona evra dječjeg doplatka u inostranstvo, što nije pravedno jer su troškovi života u Rumuniji u drugim zemljama ipak nešto niži od onih u Austriji".

Konkretno, po odluci odobrenoj u srijedu na sjednici vlade, visina doplatka za djecu koja žive u drugim zemljama EU-a biće prilagođena troškovima života one zemlje u kojoj žive.

Ta mjera trebala bi biti izglasana u parlamentu ove godine, a stupiti na snagu 2019.

Doplatak za malo dijete koje živi u Mađarskoj, a roditelji mu rade u Austriji biće smanjen sa 174 evra koliko je sada, na 93 evra. Takođe, neke druge istočnoevropske zemlje čiji su radnici vrlo prisutni na austrijskom tržištu rada osjetiće smanjivanje.

Vlade nekih od tih zemalja protestvovale su protiv nove reforme kojom Austrija ima namjeru uštedjeti 100 miliona evra godišnje.

(Agencije)

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top