Marketing maj 23, 2018 - 635 Views

Povećavaju se naknade notara za ostavinske postupke? Featured

Ministarstvo pravde RS i Notarska komora RS na pragu su dogovora o povećanju naknade notarima za ostavinske postupke na onaj iznos koji imaju sudovi, potvrdila je za CAPITAL predsjednik Notarske komore Slada Ivelić.
Notari su nedavno uputili dopis Ministarstvu pravde RS u kojem su naveli da je njihova naknada za ostavinske postupke za 70 odsto niža od sudske tarife i zatražili da se one izjednače sa sudskim.

Ivelić je danas za CAPITAL rekla da su još uvijek u toku razgovori sa ministarstvom i da oni idu u pravcu izjednačavanja sa nakanadama koje naplaćuju sudovi.

„Ne tražimo povećanje, već samo da se naše naknade izjednače sa onima koje imaju sudovi. S obzirom na to da su nam dodijeljeni poslovi sprovođenja ostavinskih postupaka i da imamo obavezu, tražimo da imamo i pravo koje ima sud u naplaćivanju takse“, naglasila je Ivelić.

Ona je rekla da su nasljednici u potpunosti zaštićeni, jer mogu da biraju da li će sud ili notari voditi ostavinske postupke.

„Oni u svakom momentu do održavanja prvog ročišta i najkasnije na prvom ročištu mogu da traže sudsko odlučivanje, tako da njihova prava ni na koji način neće biti uskraćena niti će im naknade biti obračunate suprotno važećoj sudskoj tarifi. Za očekivati je, s obzirom na to da je u cijelom regionu preuzeta sudska tarifa, da ćemo i mi preuzeti tu tarifu. Sve suprotno tome ne bi bio u skladu sa onim što smo preuzeli“, kazala je Ivelić.

Pomoćnica ministra pravde RS Jelena Vukadinović potvrdila je danas za CAPITAL da se radi na izmjenama Uredbe o određivanju nagrada i naknada notarima u RS, ali nije željela reći o kojim konkretno izmjenama se radi.

„Radimo na izmjenama i dopunama uredbe i predmet razmatranja su i tarife koje se odnose na ostavinske postupke, ali i više drugih odredaba. U kojem pravcu će izmjene ići, biće uskoro poznato“, rekla je Vukadinović.

(capital.ba)

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top