Marketing maj 25, 2018 - 366 Views

Tri ponude stigle, Turci za bijeljinsku šećeranu nude najviše Featured

Tri ponude stigle su za sada za Fabriku šećera Bijeljina u stečaju, a riječ je o kupcima koji su i do sada bili zainteresovani za nekadašnjeg giganta. Javni oglas za prodaju “Šećerane” objavljen je 15. maja ove godine. Stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić kaže da su pristigle tri validne ponude i da su ih dostavili turska kompanija “Soltist”, vijetnamski “Sisivan” i Goran Vajkić iz Banjaluke.

Turci su spremni da plate 5,1 milion evra, Vijetnamci nude 100.000 evra manje, dok je Vajkić ponudio 6,75 miliona KM.

– Prednost će imati kupci koji ponude najveći iznos namirenja povjerilaca, čija su potraživanja oko 16 miliona maraka, te oni koji pokažu spremnost za revitalizaciju fabrike i nastavak proizvodnje – kaže Matić.

On je istakao da je turska kompanija navela da bi ponuđeni iznos, praćen bankarskom garancijom, uplatila u tri rate.

– O eventualnom pokretanju proizvodnje predstavnici “Soltista” se nisu htjeli izjašnjavati sve dok se ne uvjere da je to i tehnološki izvodljivo. Ukoliko procijene da je to moguće, oni su spremni da ulože dodatnih od 20 do 25 miliona evra – istakao je Matić i dodao da je firma iz Vijetnama takođe navela da bi otkupnu cijenu izmirila u nekoliko rata i da od Vlade RS traži da preuzme višemilionska dugovanja prema povjeriocima.

Javni oglas biće otvoren do 15. juna i Matić očekuje da bi mogle stići i nove ponude.

– “Šećerana” će u narednih nekoliko mjeseci sigurno biti prodata, jer stečajni postupak mora biti okončan. Kolika će cijena u konačnici biti, teško je prognozirati – rekao je on.

Predsjednik Odbora povjerilaca “Šećerane” Faik Muhić smatra da je ovaj put urađeno sve kako bi se došlo do najbolje ponude i konačno bila pronađena kompanija koja bi pokrenula proizvodnju u ovom preduzeću.

– Bilo bi idealno kada bi kupac bilo preduzeće koje se već bavi ovom djelatnošću i koje je finansijski sposobno da iznese cijeli investicioni ciklus – naglasio je Muhić.

Odbor povjerilaca je uradio predinvesticionu studiju u kojoj je predočeno trenutno stanje u kom se nalazi “Šećerana” i prikazana ekonomska opravdanost ponovnog pokretanja proizvodnje.

Najpristojnija ponuda bi bila oko 16 miliona KM, a novi vlasnik bi se morao obavezati i da će uložiti 20 miliona u kapitalni remont postrojenja. Kada bi neko htio napraviti novu fabriku šećera, za to bi trebalo da izdvoji oko 450 miliona maraka. Za potpuno pokretanje proizvodnje u bijeljinskoj “Šećerani” trebalo bi oko 50 miliona maraka – rekao je Muhić i dodao da to nije veliki iznos, jer se radi o investiciji koja bi se isplatila u veoma kratkom periodu.

Akcionarski kapital
Potraživanja u iznosu od 16 miliona maraka povjerioci “Šećerane” su pretvorili u akcionarski kapital, što predstavlja 68 odsto vlasništva fabrike. Ostatak od 32 odsto kapitala je u rukama fondova i preduzeća “Agrokop” iz Banjaluke.

(Glas Srpske)

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top