Marketing avg 10, 2018 - 806 Views

KUD "Čajavec" osvojio prvu nagradu publike na festivalu u Turskoj Featured

Banjalučki KUD "Čajavec" na nedavno održanom 19. internacionalnom festivalu kulture i umjetnosti "Bujukčekmeče" u istoimenoj istanbulskoj opštini osvojio je prvu nagradu publike.
Članovi reprezentativnog ansambla narodnih igara i pjesama KUD "Čajavec" po povratku u Banjaluku imaju samo riječi hvale i oduševljenja ovim festivalom.

Momčilo Vesović, direktor KUD "Čajavec", ispričao je kako je ovaj festival trenutno pod okriljem dvije najveće organizacije festivala C.I.O.F.F i FIDAF, kao i da se festivalu već pet godina uručuje nagrada FIDAF-a za najbolji evropski festival.

- Ono što su naši članovi doživjeli tokom 10 dana festivala zaslužuje sve pohvale i potvrđuje da je nagrada FIDAF i te kako zaslužena. Cijela opština Bujukčekmeče živi za ovaj nevjerovatan festival, nevjerovatan kako po svojoj veličini i učešću 1.360 umjetnika iz 64 zemlje svijeta, tako i po odličnoj organizaciji u kojoj sve vrvi od raznih događaja u kulturi i umjetnosti Turske - kaže Vesović.

Kaže da ih je posebno iznenadilo i to da je gradonačelnik Bujukčekmečea Hasan Akgun tokom svih dana trajanja festivala aktivni učesnik istog.

- Ukupan budžet festivala sa učešćem mnogobrojnih sponzora iznosi preko milion evra, sa nagradnim fondom od preko 10.000 evra za brojne nagrađene turske i svjetske umjetnike iz različitih oblasti, ali i nacionalne ansamble pobjednike na festivalu. Festival opslužuje preko 1.000 volontera, a umjetnicima te članovima ansambala nacionalnog plesa iz 27 zemalja bio je obezbijeđen besplatan pun pansion svih 10 dana u hotelima sa pet zvjezdica - prenio je iskustva za "Nezavisne" Vesović.

Na festivalu se svake godine povećava broj učesnika ansambala nacionalnog plesa iz cijelog svijeta, a ove godine je organizacioni odbor festivala pažljivo odabrao 27 ansambala iz 27 zemalja. Svi ansambli su svrstani u grupe po devet zemalja.

KUD "Čajavec" je bio u A grupi sa ansamblima iz Argentine, Kostarike, Južne Koreje, Irana, Bugarske, Rusije, Mađarske i Litvanije. Prve tri nagrade žirija osvojili su ansambli iz Slovačke, Gruzije i Bugarske, a po ocjeni žirija "Čajavec" se našao na sedmom mjestu.

- U udarnom nastupu koji se bodovao i koji nije smio biti kraći od 15, a ne duži od 20 minuta, ansambl KUD 'Čajavec' je izveo svojevrstan cjeloviti performans sastavljen od glamočkog kola, svadbenih igara iz Jajca i igara iz stare Banjaluke. Performans je 31. jula izveden u prepunom Kulturnom centru 'Kemal Ataturk'- naveo je Vesović.

Ispričao je da su i uslovi za nastupe bili odlični, te da su se predstavili na velikoj pozornici sa brojnom tehnikom, na kakvoj ni u Japanu nisu igrali.

- Kuriozitet pozornice, amfiteatra i tehnike na njoj da je napravljena i kupljena od sredstava opštine Bujukčekmeče i da joj je ukupna vrijednost nekoliko miliona evra. I ono što je najmoćnije i za svaku pohvalu je brojna publika festivala, koja daje posebnu energiju izvođačima i onaj ponosni osjećaj da ste i vi umjetnik nacionalnog plesa koji se posebno poštuje i vrednuje i koji teško da možete da doživite u svom gradu i državi. Treba napomenuti da je na otvaranju i zatvaranju uz veliki defile i nastupe svih učesnika bilo više od po 50.000 posjetilaca - istakao je on.

Pored obilaska najznačajnijih znamenitosti Turske, učešća na večerima zabave, "Čajavec" je imao priliku i da predstavi BiH kroz prezentaciju i podjelu brojnih turističkih prospekata, ali i hranu i piće, a koliko su bili uspješni u tome, pokazuje činjenica da se sve pojelo i popilo.

Tagged under

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top