Dario maj 09, 2019 - 830 Views

VPTSChatBot Featured

U eri informatičke pismenosti, prodora informacija i ekspanziji tehnologije značajna pažnja IT zajednice usmjerena je na njihovu implementaciju. Da oni više nisu samo budućnost, dokaz je njihova sve veća primjena u oblasti bankarstva, turizma, zdravstva, osiguranja, prodaje nekretnina i dr. Već neko vrijeme prisutni su i na našem tržištu, uglavnom u već pomenutom bankarskom sektoru.

Ako se zapitamo, zašto su četbotovi tako popularni, jer izgledaju kao jednostavne tekstualne usluge, odgovor se nalazi u činjenici da su internet aplikacije za razmjenu poruka, mnogo više korištene, nego društvene mreže. S druge strane, za komunikaciju pomoću četbota korisnik nije dužan ništa instalirati na svoj uređaj. Princip rada je jednostavan. Korisnik unosi poruku kao i prilikom komunikacije sa svojim poznanicima. S druge strane je bot, forma „primitivne“ vještačke inteligencije koja uzima ključne riječi iz naredbe, te ih spaja s bazom predefinisanih odgovora i akcija, zatim šalje prikladan odgovor u obliku ljudski prepoznatljivog jezika. Botovi mogu da se obraćaju korisniku slanjem teksta, slika, galerija, linkova, ponuđenim odgovorima u vidu dugmadi i ponuđenim menijem.

U želji da idemo u korak s vremenom izradili smo VPTSchatbot, koji je od januara ove godine na raspolaganju studentima VPTŠ. Za početak, ovaj bot je osmišljen da korisnicima u samo nekoliko sekundi da osnovne informacije o fakultetu, terminima predavanja, ispita, najčešćim pitanjima i slično. Pored pomenutih mogućnosti korisnicima koji su se prijavili da dobijaju obavještenja bot šalje podsjetnike i notifikacije u vezi sa svim aktuelnim dešavanjima na fakultetu: takmičenjima (trenutno za ITChallenge), informacije o konkursima i slično.

Plan nam je da i ostale informacije o ispitnim rokovima, promjene u rasporedu predavanja, resursima za učenje i istraživanje prosljeđujemo na taj način, jer će tako sve informacije studentima biti blagovremeno dostavljene.

Komunikacija na ovaj način, za sada je moguća samo putem Vibera.

Na izradi četbota za ovu visokoškolsku ustanovu radili su studenti Dragan Todorović, Nikola Ristić i Armin Travančić u sklopu studentske sekcije koju vodi prof. Tijana Paunović. Ideja je bila da se nastavi sa nadogradnjom bota. U planu je da dodamo još neke nove module: često postavljana pitanja vezana za ispitne rokove, nastavne planove i materijale, za prikupljanje podataka o studentima i slično, kao i njihov razvoj za druge aplikacije za razmenu poruka (fejsbuk, mesindžer, telegram...)

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top