Marketing okt 24, 2019 - 514 Views

Nataša iz Doboja je svjetska vajarka i prvi slijepi student na medicini

Nataša Arsenović (20) iz Doboja prva je slijepa osoba u svijetu koja je uspjela da savlada tehniku grnčarstva, a ove jeseni je i prvi slijepi student na Medicinskom fakultetu, ne smjeru fizijatrija u Novom Sadu.

Njen dar za vajarstvo je, kako su pisale Novosti, u svojoj umjetničkoj radionici otkrio akademski vajar Drago Handanović.

- Iako ne može da vidi, ima nevjerovatan osjećaj za stvaranje dodirom, i nema nijednog djela koje liči na neko drugo djelo. Bio sam na raznim međunarodnim simpozijumima i izložbama, ali nisam naišao na sličan slučaj i nisam pronašao podatak da je u svijetu jedna potpuno slijepa osoba savladala tehniku na grnčarskom kolu - rekao je njen učitelj prije dvije i po godine za Novosti, nakon čega se javnost kod nas, pa i svijetu, zainteresovala za ovaj fenomen.

O Nataši je čak snimljem dokumentarni film "Postoji li razlog zbog kojeg ti to ne možeš", autora Aleksandra Bubala, koji je prije dvije godine osvojio Gran-pri 11. međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma "Jahorina film festival".

- Nakon završetka Srednje fizioterapeutske škole u Zavodu za slabovide i slijepa lica u Derventi, poželjela sam da nastavim školovanje i konkurisala sam za prijem na Medicinski fakultet u Novom Sadu, gradu u kojem već studira veći broj Dobojlija, pa i mojih prijateljica - priča Nataša.

U svojoj namjeri je uspjela, položila je prijemni. Na fakultetu su njoj i roditeljima saopštili da će napraviti izuzetak i da će biti prvi slijepi student u njegovoj istoriji.

Presrećni zbog toga su svi njeni prijatelji, njen učitelj vajarstva Drago Handanović, doskorašnji profesori u srednjoj školi i svi ostali. Majka Spomenka takođe, rekavši da je tokom četiri godine školovanja gotovo svakog vikenda ćerku dovozila iz 40 kilometara udaljene Dervente kući i vraćala nazad. Studiranje u Srbiji podrazumijevalo je stanovanje u studentskom domu, što su joj i obezbijedili, ali se ipak pojavio problem.

- Riječ je o tome da je po zakonima u Srbiji neophodan personalni asistent za studente koji stanuju u domu, a za boravak u njemu neophodno je da se plaća 56.000 dinara mjesečno. To njeni roditelji nisu u mogućnosti da obezbijede, mada su se snašli i platili za prvi mjesec, ali nemaju rješenje za taj problem - kaže Sanja Živković iz Udruženja za pomoć djeci sa posebnim potrebama u Doboju.

Kažu da su se u Natašino ime i u ime Udruženja za pomoć obratili gradonačelniku Doboja Borisu Jeriniću i premijerki Vlade RS Željki Cvijanović, kako bi Nataši bilo omogućeno studiranje.

Život poslije tumora

Nataša je do devete godine odrastala kao i svi njeni  vršnjaci, a potom je zbog tumora potpuno oslijepela, i od tada se sve promijenilo u njenom životu.

Pored toga što je vanserijska vajarka, čiji radovi su bili na više izložbi kod nas i u regionu, Nataša je svestrana i na drugim poljima. Oprobala se i kao glumica u pozorišnim predstavama, završila je muzičku školu i svira klavir, recituje stihove, naučila je i da skija.

natasadoboj

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top