Marketing apr 02, 2020 - 55 Views

Evropu će korona kriza koštati stotine milijardi eura Featured

Njemački institut Ifo procjenjuje da će aktuelna kriza u vezi pandemije korona virusa evropske države koštati više stotine milijardi eura.

Gotovo svaka države Evrope je već usvojila paket mjera pomoći privredi od više milijardi eura, ali i te mjere neće moći sanirati štete koje privreda trpi uslijed mjera za suzbijanje širenje virusa.

Izostanak proizvodnje koštat će miliajrde eura, i to svaku zemlju pojedinačno, ali su preduzete čvrste mjere svrsishodne, istakao je šef Ifoa Klemens Fuest.

"Pored medicinskih, i ekonomski razlozi govore u prilog masivnim investicijama u zdravstvenu zaštitu. Samo tako se može epidemija suzbiti, a istovremeno nakon toga možemo zatvaranje radnji i škola postepeno ponovo ukinuti", naglasio je on povodom studije o šteti.

Neslućene dimenzije ekonomske krize
Ističe da preduzeća moraju biti spremna brzo se vratiti, pa je hitno potrebno da preduzmu mjere koje omogućavaju povezivanje obnove proizvodnje sa suzbijanjem epidemije.

Ukoliko firme budu duže od mjesec dana zatvorene, gubici bi, prema Fuestu, veoma brzo dostigle dimenzije koje su iznad pada privrednog rasta ranijih recesija, elementarnih nepogoda u historiji Evropske unije.

Što se Njemačke tiče, nominalni troškovi za dva mjeseca zatvorene privrede iznosili bi između 255 i 495 milijardi eura.

Sa svakom daljom sedmicom šteta raste za 25 do 57 milijardi eura.

Kada je riječ o Austriji, zatvaranje na dva mjeseca kompanija koštat će 34 do 57 milijardi eura, a svaka dalja sedmica stajat će daljih tri do sedam milijardi eura.

Pojedinačne štete u desecima milijardi
Italiju, koja je najpogođenija virusom, dvomjesečno zatvaranje privrede stajat će između 143 i 234 milijardi eura, a svaka dalja sedmica daljih 14 do 27 milijardi.

Španiju će ova kriza, ako privreda stane dva mjeseca, koštati 101 do 171 milijardu eura, a za svaku dalju sedmicu novih 10 do 20 milijardi eura.

Što se Francuske tiče, dvomjesečno zatvaranje koštat će 176 do 298 miliajrdi eura, a za svaku dalju sedmicu 18 do 35 milijardi eura.

Velika Britanija pretrpjela bi štetu od dvomjesečne obustave rada privrede u iznosu od 193 do 328 milijardi eura, a svaka dalja sedmica stajala bi 19 do 38 milijadi eura.

Poređenja radi, Švicarsku dvomjesečno zatvaranje privrede košta između 49 i 81 milijardu eura, a svaka dalja sedmica stajala bi pet do 10 milijardi eura.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top