Dario jul 20, 2020 - 512 Views

Zenička firma proizvela peć za "Boeing", spremni i novi projekti Featured

Od opreme za Siemens, dijelova za motore Harley Davidson, do posljednjeg projekta za Boeing - radila je domaća firma sa sjedištem u Zenici. Zapošljava mlade stručne kadrove, kojima rad za inostrano tržište ulijeva nadu da postoji bolje sutra u BiH. U kojoj vrijedi ostati, a i u nju se vratiti.

 

Jedna od najboljih studentkinja zeničkog mašinskog fakulteta Elma Šolbić bezuspješno je tražila posao u BiH i Njemačkoj. Nedavno se zaposlila u Zenici i radi projekte za neke od najvećih evropskih i svjetskih firmi.

"Diplomirala sam u Belgiji i onda sam se vratila u BiH. Dvije godine sam bila u potrazi za poslom bezuspješno. U oktobru prošle godine na poziv Albina i Keme počela sam da radim u ovoj firmi. Znači od prvog dana kako je firma u Zenici ja sam s njima u kolektivu", kaže nam Elma Šolbić, mašinski inžinjer "Water Jet Has".

U kolektivu Water Jet Has-a je i mladi inžinjer Muharem Kolić, koji ističe da su ključni volja i cilj za ostanak mladih u BiH.

"Konkretno ono što ja moram da ispunim povodom jednog projekta je to da radnicima ne fali ni jedan šaraf i ni jedna matica. Bilo šta što treba radnicima, ja sam tu da obezbijedim. Da mogu raditi najbolje", govori Kolić, inžinjer računarstva i informatike i suvlasnik firme "Water Jet Has".

Da se ovdje radi najbolje, pokazuju i veliki projekti koje je radila ova firma. Od opreme za Siemens, dijelova za motore Harley Davidson, stolova za holandsko i švajcarsko tržište, konstrukcija dvorane za bazene na Olimpijskim igrama u Londonu, kupole tržnog centra u Nantu, do posljednjeg projekta peći koju je bh. firma proizvela za Boeing. Projekat je radilo desetine firmi iz cijele BiH.

"Jedan Simteh iz Kotor Varoša, Bratstvo Novi Travnik, ITC Zenica, Janus firma za korozijarnu zaštitu i ne mogu se sad sjetiti svih, preko 30 firmi je radilo na ovom projektu", ističe Albin Gutlić iz grupacije Ćosić Promex.

A peć dužine 115 metara spremna  je za isporuku iz BiH ka Hamburgu. Peć služi za poboljšavanje materijala od čelika, koje kompanije koriste u Evropi i svijetu u auto i avio industriji.

Neki od radnika koji su život proveli u firmi "Metalno" danas su zaposlenici kompanije "Water Jet Has". Poručuju da naša država ima stručne kadrove samo im treba dati šansu.

"Poslom i platom zadovoljni smo. Samo da nam je još više radnika nekadašnjeg 'Metalnog', koji su ostali bez posla, zaposliti ponovo", kaže Mensud Gađun, radnik firme "Water Jet Has".

Amir Ćostović, radnik firme "Water Jet Has" sedam godina bio je u inostranstvu.

"I vratio sam se, jer i ovdje ima nade, ko hoće da radi može i ovdje naći da radi", rekao je.

Zenička kompanija "Almy" kupila je nekretnine firme "Metalno" nakon stečaja. Danas izdaju prostor i mašine firmi "Water Jet Has".

"Konačno nešto pozitivno da se desilo u krugu bivše firme 'Metalno' sada 'Almy Metalno'. Zasnovana na dobrim i poziivnim partnerskim odnosima", navodi Alen Seferović iz kompanije "Almy".

Novi i veći projekti su spremni, a uskoro slijede i nova zapošljavanja.

(N1)

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top