Dario okt 10, 2020 - 254 Views

NASA čuva ime Mihajla Pupina, jednog od osnivača Featured

VAŠINGTON - Nacionalna agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja - NASA njeguje sjećanje na jednog od svojih osnivača Mihajla Pupina, a o značaju tog velikog sprskog i svjetskog naučnika za razvoj aeronautike i svemirskih istraživanja, rođenog na današnji dan 1854. godine, govore i dokumenta na sajtu te širom svijeta poznate američke agencije.

 

Tanjugu su iz sjedišta NASA na pitanje šta agencija posjeduje od dokumenata koji govore o ulozi Mihajla Pupina u njenom nastanku i razvoju, ukazali na stranice sajta www.nasa.gov na kojima se može naći 12 dokumenta važnih za istoriju NASA u kojima je istaknuto ime - "Michael  Pupin".

U tih 12 dokumenata, knjiga i publikacija, koje između ostalog govore i o istoriji nastanka Nacionalnog savjetodavnog odbora za aeronautiku NACA osnovanog 1915. godine, a iz koga je 43 godine kasnije nastala ta širom sveta poznata svemirska stanica je i fotografija - "Slika u istoriji vazduhoplovnog (i astronautičkog) inženjerstva".

Na njoj je ovekovecen prvi sastanak NACA kome je prisustvovalo 12 stručnjaka, od kojih je jedan bio i Mihajlo Idvorski Pupin.

Pupinovo ime je na spisku članova izvršnog komiteta NACA, na toj funkciji bio je od osnivanja do oktobra 1922. godine.

NASA na sajtu prezentuje i dokument "Žurnal misije Apolo 15" u kome je i fotografija dijela površine Mjeseca iz 1971. godine a kao odrednica za poziciju tog "parčeta" tla navedeni su krateri, od kojih je jedan nazvan po velikom srpskom naučniku, profesoru i dobrotvoru.

Kao dragocenost NASA čuva i knjigu važnu za svoj nastanak - za osnivanje Nace. Među stranicama tog obimnog dela na skoro 600 straniuca "Inženjeri na najvišem zadatku" Džejmsa Hansena, posvećenog Lenglijevom istraživačkom centru, najstarijem Nasinom centru sagrađenom pre više od jednog veka, ime je Mihajla Pupina.

Pupinov značaj istaknut je i između ostalog i u dokumentarnom žurnalu o putovanju u istorju američke aeodinamike - nauke o kretanju vazduha u odnosu na čvrsta tijela.

Mihajlo Pupin bio je između ostalog počasni doktor na 18 univerziteta, dobitnik Pulicerove nagrade za autobiografsko djelo "Od pašnjaka do naučenjaka", počasni koznul Srbije u SAD i prijatelj 28. predsjednika SAD Vudroa Vilsona, zahvaljujući čemu se, između ostalog, zastava Srbije vijorila na Bijeloj kući, a tako nešto dogodilo se samo dva puta u istoriji SAD.

Bio je veliki dobročinitelj, upisan je zlatim slovima i u istoriju razvoja Narodnog muzeja kome je poklonio legat - dio stalne postavke.

Patentirao je 34 pronalaska, a induktivni kalemovi u njegovu čast nazvani su "Pupinovi kalemovi". Telefonska kompanija Bel kupila je pravo korišcenja Pupinovih kalemova 1901. godine, a potom i Simens.

Umro je u SAD gde je i sahranjen. Na grobu piše Michael Idvorsky Pupin oktobar 4. 1858 - march12 1935.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top