Marketing avg 20, 2018 - 7683 Views

Eko fest "Dani Vrbasa" 23. i 24.avgusta u Banjaluci Featured

Udruženje građana „Green Vrbas – Zeleni Vrbas“ u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Banjaluka i pod pokroviteljstvom Grada Banjaluka po šesti put organizuje dvodnevni Eko festival „Dani Vrbasa“. U povodu predstojeće, šeste po redu manifestacije „Dani Vrbasa“ želimo Vas informisati o planu i programu našeg ekološko-turističkog i kulturno-sportskog festivala koji se održava u Banjaluci, a koji je organizovan tako da bude pristupačna svima. Festival će se održati dva dana - 23. (četvrtak) i 24. (petak) avgusta u bašti motela Ortodoks na šest kilometara od centra grada u najčistijoj zoni rijeke tzv „vodozahvat“. I ove godine gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić zvanično će otvoriti Festival.
UČESNICI:
Savez Sportsko-ribolovnoog društva Republike Srpske
( Ribolovci koji nas predstavljaju u Evropi na takmičenjima u sporstkom ribolovu pecajući na „banjalučko kolo“)
Dvodnevna obuka za djecu od 8 do 14 godina „Banjalučka priča – Banjalučko kolo“ pod sloganom „Ulovi, poljubi i vrati“
Banjalučko kolo je ribolovačka alatka koja je toliko jednostavna izgledom i načinom izrade, a istovremeno i jako komplikovano za ribare iz drugih gradova. Odlikuje ga vrlo prosta izrada, jednostavan mehanizam, gotovo je neuništivo i vječno, a toliko funkcionalno i praktično. Ribolov “kolom” je zahtjevan, ali samo u početku, dok se ne nauči pravilno rukovati sa njim. Glavni problem kod početnika je taj što kolo nema gotovo nikakvu kočnicu, i nekontrolisano omogućava oticanje najlona sa njega, što početnicima zadaje glavobolje. I upravo zbog ovog mističnog rukovanja „kolom“ ove godine na eko festivalu organizujemo dvodnevnu obuku za djecu od 8 do 14 godina, nakon čega će steći pravo na sertifikat i bedž koji će im omogućiti ulazak u malu školu ribolova. Obuku će vršiti zlatom okićeni riobolovci iz Banja Luke, Čelinca i Kotor Varoša. Biće prikazan promo film o izradi ove pecaroške alatke. Vrbaski ribolovci će učestvovati u radionici gdje će prezentovati značaj ribolovaca za očuvanjem životne sredine te riječnog toka Vrbasa, a akcenat njihovog izlaganja biće na očuvanju faune i različitih vrsta ribe i životinjskog svijeta u vodi. Na inicijativu Turističke organizacije grada Banja Luka pomenuti bedž sa originalnim izgledom banjalučkog kola biće predložen i kao suvenir grada.
Javno preduzeće Vodovod A.D.
• Banjalučka voda – ekstra kvalitet
ŠTAND:

• Prednja strana sadrži različite slike svakodnevnih radnih aktivnosti Vodovoda a.d. Banja Luka (Fabrika vode, održavanje i sl.)
• Na štandu:
- Monografije 100. i 110. god. Vodovoda,
- Zbornici naučnih radova koje su predstavili zaposlenici Vodovoda na različitim konferencijama do sada,
- Laptop na kom se vrti film o 110. godina postojanja Vodovoda,
- Publikacija projekta „Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas“
- Prošlogodišnji flajeri,
- Jedan veći poster „Vodovoda“ u pozadini (visi iza leđa).

Ekološke radionice za djecu:

• Cilj radionice je podsticanje spoznajnog i socijalnog razvoja djece kroz timski rad u prirodnom okruženju. Kroz edukaciju i podsticanje kreativnosti kod najmlađih postiže se lakše rješavanje ekoloških problema,
• Radionica podrazumjeva prisustvo 10-ak učenika uzrasta 10-12 godina (po grupi),
• Održavanje radionice predviđeno je za prvi dan (ukoliko bi odaziv djece bio veći, radili bi u dvije grupe - oba dana Festivala).

JP Šume Republike Srpske - Šumsko gazdinstvo Banja Luka
• “Kako se održavaju zaštićena područja , odnosno šume posebne namjene”

Zakon o zaštiti prirode navodi dvije grupe zaštićenih područja,– opšte mjere zaštite prirode i posebne mjere zaštite prirode. Dio resursa kojim gazduje ŠG Banja Luka, a tiče se gradskog područja proglašen je “Šumama posebne namjene” ukupne površine 2077,86 ha. Dijelovi Trapista, Starčevice i Šibova. Upravo učešćem na radionici predstavnici ŠG će nam reći o svojoj ulozi i načinu – “Kako se održavaju zaštićena područja , odnosno šume posebne namjene”

HE NA VRBASU
• Ekološka opravdanost – Kako se čuva eko sistem potencijalnim gradnjama eleketrana?!
Predstavnici Elektrane će, kroz prizmu ekološke osviješćenosti, dati pojašnjenje kako i na koji način se može i pored gradnje na riječnim tokovima sačuvati eko sistem.

Z. P. ELEKTROKRAJINA BANJA LUKA
• ZP „Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka posjeduje sertifikat za zaštitu životne sredine ISO 14001:2004. To znači da poštuje norme zaštite životne sredine koje su pripisane a odnose se na npr.:
-zaštita zemljišta od curenja ulja iz transformatora
-reciklaža sirovina i otpada
-korištenje ekološki ispravnih i najmanje štetnih materijala...itd.
U ovoj godini očekuje da dobije novi sertifikat ISO 14001:2015
Dakle, na puno polja doprinosi zaštiti životne sredine.

Prirodno - matematički fakultet Banja Luka
• Prezentacija Akvarijuma kao potencijalnog turističkog proizvoda
Gosti Festivala su studenti i profesori fakulteta za ekologiju i biologiju. Predstavnici PMF Univerziteta Banja Luka učešćem u radionici upoznaće prisutne sa ekološkim vrijednostima i očuvanjem biodiverziteta garad na Vrbasu. – Biće predstavljen akvarijum kao poseban segment.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske
• A Šta se dešava kad činimo zločin nad Prirodom
„S obzirom da smo definisali načine i radnje o sticanju zdravih navika ipak je ostao još jedan veoma važan segment. Odgovor na pitanje: „ A šta se dešava kad činimo zločin nad prirodom“
Radionica sa djecom, školskog uzrasta, koji bi na panoima napisali najčešća krivična djela protiv životne sredine i sankcije predviđene zakonom, Portparol Marija Markanović bi u cilju promocije, zajedno sa djecom uradila prezentacije zakonskih odredbi, a time dali značajan doprinos u podizanju svjesti na ovu vrstu kažnjivih djela.

Turističke organizacije Republike Srpske i Banjaluke – „Ekološki prihvatljiva turistička destinacija“ – promo materijali

Sajam ekologije – eko tržnica u organizaciji pod nazivom “mirisi i okusi jesenjih plodova” . Pored toga proizvođači zdrave hrane i eko-kozmetike predstaviće se sa svojim proizvodima.
Izbor najljepše fotogrfije - U susret festivalu, prepoznatljivu tradiciju ne treba mijenjati, tako i ove godine organizujemo foto konkurs na temu rijeke Vrbas . Najbolja fotografija biće bogato nagrađena.
Dječja radionica “Nataša mašta” Kreativni dio Festivala, ove godine pod sloganom “Bojim tvoj život”, kao i prethodnih godina razveseliće desetine mališana uzrasta 6 do 11 godina. U predivnom ambijentu bašte motela Ortodox, umjetničke radionice na drvetu vodiće Nataša Vuksan, dipl.inž.šum, instruktor hobby redizajna iz studia Mašta.. Ove godine mališani su odabrali da prave magnete koji se mogu otkupiti, a sredstava su namjeljena djeci sa posebnim potrebama. Priliku da se prijave na ovaj jedinstveni događaj, dječijeg rada i stvaranja kraj rijeke Vrbas, imaju sva djeca. U predivnom ambijentu bašte MOTEL Orthodox , umjetničke radionice na drvetu i gipsu u vodiće Nataša Vuksan, dipl.inž.šum, instruktor hobby redizajna iz studia Mašta. U okviru kreativnog dijela programa, tokom dva dana, svi posjetioci, mali i veliki, dobiće priliku da izrade i oboje jedinstveni magnet za frižider. U izložbenom dijelu, dovršeni magneti će moći da se kupe i novac daruje Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Banja Luka. Dođite po svoj primjerak dječije sreće oba dana festivala od 12 do 19h.

Folklorna sekcija “Zvjezdice" na eko festivalu "Dani Vrbasa"

• Na festivalu nastupaju Djeca sa Daun sindromom i drugim poteškoćama u razvoju, koji su naši vjerni prijatelji i koji će nam pokazati koliko su spremni da se uhvate u koštac sa životnim nedaćama i kako ih savladavaju. Pokazaće vam koliko su spremni da se integrišu u društvenu zajednicu koja ih ne smije odbaciti. Djeca iz Zvjezdica nastupiće nakon zvaničnog otvaranja Festivala u 12h.
Sportske igre na vodi "Škola uživanja u Vrbasu" na našem festivalu u saradnji sa našim dugogodišnjim prijateljima iz Kajak kanu klub "Vrbas - M:tel" Banja Luka.
• U čamcima će mališani koji svakodnevno uče vještine ovog sporta pokazati prisutnima svoja znanja u ovom sportu a svi zainteresovani će takođe, ukoliko budu željeli, imati priliku da uče veslati i voziti kajak. Termin održavanje ovog „Otvorenog treninga“ je od 16 do 19h oba dana.
Muzički program: Akustična gitara uz nove pjesme muzičara i kompozitora Vedrana Gavrića
Kotlićijada - Deset ekipa učestvuje u kotlićijadi koja je takmičarskog karaktera. Pripremljene su nagrade za prvo mjesto.

Organizacioni odbor
Udruženje građana „Green Vrbas“

Tagged under

Related items

Eko fest "Dani Vrbasa" 23. i 24.avgusta u Banjaluci
Aleksandra Prijović u Banjaluci avg 20, 2018 - 7683 Views
Eko fest "Dani Vrbasa" 23. i 24.avgusta u Banjaluci
Kanda, Kodža i Nebojša u Banjaluci avg 20, 2018 - 7683 Views
Eko fest "Dani Vrbasa" 23. i 24.avgusta u Banjaluci
Manu Chao u Banjaluci - OK Fest vam avg 20, 2018 - 7683 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top